15 Юли, 2024 14:57 879 4

Здравите взаимоотношения могат да бъдат ключ към по-дълъг и по-здравословен живот

  • взаимоотношения-
  • връзка-
  • връзки-
  • дълъг живот-
  • продължителност на живота-
  • здраве-
  • здравословен живот

За да живеем дълъг и качествен живот, трябва да обърнем особено внимание на взаимоотношенията в живота ни

Здравите взаимоотношения могат да бъдат ключ към по-дълъг и по-здравословен живот - 1
Снимка: Shutterstock

Когато се обмислят промени в начина на живот за по-добро здраве, упражненията и диетата често заемат централно място, но има и друг важен аспект, който заслужава същото внимание, но често се пренебрегва: вашите взаимоотношения. Ако се стремите към по-здравословен и по-дълъг живот, разбирането на влиянието на междуличностните връзки върху благосъстоянието ви е от съществено значение.

В интервю за HT Lifestyle Тейлър Елизабет, треньор по емоционална интелигентност и етикет, споделя:

“Като социални същества ние естествено се стремим към създаване на връзки с другите. Всички сме изпитвали ободряващото усещане да сме заобиколени от подкрепящи ни приятели или семейство. Затова не би трябвало да е изненадващо, че по-добрите взаимоотношения водят до по-голямо щастие. Въпреки това този аспект често остава на заден план в дискусиите за здравето и благосъстоянието. Ако сериозно се интересувате от здравето и благосъстоянието, ви насърчавам да разгледате този аспект, тъй като обширни изследвания подчертават връзката между силните социални мрежи и удължаването на живота."

Тейлър Елизабет добавя още: “Самотата и социалната изолация са свързани с различни рискове за здравето, включително възпаления, нарушена имунна функция и състояния като хипертония и затлъстяване. В днешния свят, в който виртуалното общуване често доминира, интегрирането на здравословните взаимоотношения в съображенията ни за здраве и начин на живот е от решаващо значение. Изследванията показват, че силните социални връзки могат да понижат нивата на стрес, намалявайки податливостта към хронични заболявания като сърдечни болести и депресия.

Емоционалната подкрепа не е просто успокояващо присъствие; тя е мощен антидот на стреса.

Тейлър Елизабет съветва: “Когато животът ни подхвърля предизвикателства, наличието на стабилна система за подкрепа може да има решаващо значение. Независимо дали става въпрос за приятели, семейство или значим човек, тяхното разбиране и подкрепа действат като щит срещу стреса и несгодите. Тяхната непоколебима подкрепа не просто успокоява разстроените ни умове; тя също така намалява въздействието на хормоните на стреса, създавайки убежище на сигурност и благополучие в живота ни."

Влиянието на взаимоотношенията се простира далеч отвъд обикновения комфорт.

Тейлър Елизабет обяснява: “Положителните и продуктивни връзки имат забележителната способност да оформят нашите избори и поведение. Когато се обградим с хора, които отдават приоритет на здравето и благосъстоянието, се случва нещо трансформиращо. Независимо дали става дума за споделяне на ободряващи тренировки, приготвяне на питателни ястия заедно или просто споделяне на думи на насърчение, тези взаимоотношения се превръщат в катализатори на положителна промяна. В присъствието на такива подкрепящи фактори ние се вдъхновяваме да възприемем по-здравословни навици, проправяйки пътя към по-жизнен и пълноценен живот."

Когато размишлявате върху влиянието на взаимоотношенията върху вашето благополучие, естествено е да помислите къде да насочите усилията си, за да извлечете най-голяма полза. Специалистката уточнява: “Този интроспективен въпрос ви приканва да навлезете по-дълбоко в основните области, които допринасят за по-здравословен и пълноценен живот. В практиката си съм ставала свидетел на хора, които се борят със стреса поради неспособност да отстояват себе си или да поставят граници. Много от тях се оказват в ситуации, в които гласът им се пренебрегва, което води до тревожност и неудовлетвореност. Справянето с тези предизвикателства изисква развиване на емоционална интелигентност и умения за общуване. Като разпознават нуждите си и ги комуникират ефективно, хората могат да се ориентират във взаимоотношенията с увереност и да изградят по-здравословна динамика."

Инвестирането в емоционална интелигентност и общуване не само повишава качеството на връзките, но и дава възможност на хората да запазят своето благополучие.

“Когато хората поставят граници и се застъпват за себе си, те укрепват устойчивостта си и култивират смислени взаимоотношения. В качеството си на съветник съм посветена на това да помагам на хората да подобряват междуличностните си умения. Като развиват самосъзнание, емпатия и ефективна комуникация, моите клиенти активно поддържат благосъстоянието си чрез обогатени взаимоотношения.", казва още Тейлър.

"Възприемането на емоционалната интелигентност и общуването е от съществено значение за изграждането на трайни връзки и за ориентирането в предизвикателствата на живота с яснота и съпричастност. Докато се стремим към дълголетие и жизненост, нека не пренебрегваме дълбокото влияние на взаимоотношенията върху нашето здраве. Култивирането на смислени връзки не само насърчава дълголетието, но и внася радост, удовлетворение и устойчивост в живота ни. Така че, докато тръгвате по пътя към по-здравословен начин на живот, не забравяйте да се грижите за взаимоотношенията си - те са крайъгълният камък на благополучието.”

Предлагайки своя експертен опит, Люк Коутиньо, експерт по интегративен начин на живот, сподели: “Когато говоря с моите пациенти в края на живота си, те не говорят за богатството, което са натрупали, за позициите в работата или за наградите, които са спечелили. За какво говорят? За хората, които обичат, за дълбоките и значими връзки, за щастливите спомени, за отношенията, които биха могли да поправят, и за това какво биха могли да направят по-добре за своите близки."

Проучване, анализиращо данни от над 300 000 души, разкрива, че наличието на силни взаимоотношения увеличава вероятността за оцеляване с 50%. То също така подчертава, че рискът от смърт поради липса на социални връзки е приблизително равен на пушенето на 15 цигари на ден и прекомерната консумация на алкохол.

Той допълва: “Друго изследване, Харвардското изследване на развитието на възрастните, едно от най-продължителните изследвания на живота на възрастните, установи, че близките взаимоотношения - повече от парите или славата - са това, което прави хората щастливи през целия им живот. Изследователите стигат до заключението, че силните взаимоотношения помагат за забавяне на умствения и физическия упадък и са по-добри предиктори за дълъг и щастлив живот от социалната класа, коефициента на интелигентност или дори от гените.”

Да, взаимоотношенията може би са липсващото звено в стремежа ни към по-дълъг и здравословен живот.

Люк Коутиньо препоръчва: “Мислете за взаимоотношенията си като за мостове. Подобно на мостовете, които се нуждаят от редовна поддръжка и проверки за износване, вашите взаимоотношения също изискват грижи, внимание, време, енергия и подхранване."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви

    3 4 Отговор
    Взаимоотношения , като знам от личен опит колко лесно се дават омъжените жени ?!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Уфффф....

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Какви":

    Вие пък сте много трудни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    2 1 Отговор
    Нищо не е по-хубаво от това да знаеш, че не си сам!