17 Юли, 2024 12:56 786 1

След като оневиниха Алек Болдуин и оръжейницата на "Rust" иска отхвърляне на обвиненията или нов процес

  • оръжейници-
  • оръжейничка-
  • оръжейница-
  • алек болдуин-
  • дело-
  • обвинения-
  • непредумишлено убийство-
  • хана гутиерес-рийд

Адвокатът на затворената оръжейничка твърди, че прокуратурата и местната полиция не са разкрили напълно доказателствата по делото на Болдуин

След като оневиниха Алек Болдуин и оръжейницата на "Rust" иска отхвърляне на обвиненията или нов процес - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти веднага след като бе прекратен процеса за неумишлено убийство на Алек Болдуин за неволното убийство на оператора Халина Хътчинс миналата седмица, адвокатът на задържаната в затвора оръжейница на филма Хана Гутиерес-Рийд се зарече да предприеме действия за освобождаването ѝ. И това вече е факт.

Основавайки се на факта, че прокуратурата и местната полиция не са разкрили напълно доказателствата по делото на Болдуин във вторник Джейсън Боулс подаде в съдилищата на Ню Мексико ускорена молба делото на Гутиерес-Рийд да бъде прекратено или тя да получи нов процес възможно най-скоро.

“Справедливостта изисква присъдата на Хана Гутиерес-Рийд“да бъде незабавно отменена, като се гарантира, че правната система няма да увековечи това основно оскърбление за нашата система, което се наблюдава по целия свят“, се казва в молбата, като се цитират “крещящи прокурорски грешки“.

“Държавата е укрила бомбастични оневиняващи доказателства, които е имала конституционното задължение да разкрие и които биха довели до коренно различен съдебен процес и вероятно до различен резултат.

Като алтернатива на пълното отхвърляне на делото или поне на нов съдебен процес, Съдът следва да уважи вече подадената молба на г-жа Гутиерес-Рийд за незабавно освобождаване в очакване на обжалването”, пише още в молбата си адвокатът.

Заявявайки, че има още повече доказателства от известните досега, които сега са разкрити, в искането се настоява също Кари Мориси “да бъде отстранена като специален прокурор заради установените неправомерни действия и нарушения, извършени по делото на г-жа Гутиерес-Рийд”.

Халина Хътчинс бе простреляна смъртоносно, а режисьорът на "Ръст" бе ранен на 21 октомври 2021 г., след като пистолетът на Болдуин, насочен към оператора, изстрелва боен патрон по време на репетиции в ранчото Бонанза Крийк край Санта Фе.

През април Гутиерес-Рийд бе осъдена на 18 месеца в затвор в щата Ню Мексико, след като бе призната за виновна в непредумишлено убийство, заради това, че е заредила боен патрон вместо халосен в оръжието на актьора.

27-годишната дъщеря на легендарния треньор по стрелба в киното Тела Рийд е в процес на обжалване на присъдата и се опитва да получи предсрочно освобождаване. Така и не е било установено по категоричен начин как бойните патрони са попаднали на снимачната площадка на "Rust" и в няколко пистолета, включително и в този на Болдуин.

Съдебните заседатели върнаха присъдата си по наказателното дело само след няколко часа обсъждане. Процесът продължи две седмици. Вкарана в ареста веднага след произнасянето на присъдата и след като ѝ беше отказано освобождаване под гаранция и по време на обжалването, изглеждаше, че Гутиерес-Рийд ще изтърпи по-голямата част от пълната си присъда до внезапния и драматичен обрат в делото на Болдуин на 12 юли.

“Щатът е изключително виновен за това, че не е предоставил на подсъдимия откритията си“, заяви съдия Мери Марлоу Сомър пред съда онзи ден, само няколко минути след като чу от Мориси, че колежката ѝ от специалната прокуратура Ерлинда Джонсън е подала оставка по обяд. “Отхвърлянето с предубеждение е оправдано”, добави Сомър, докато Болдуин избухна в сълзи на облекчение и радост, а адвокатите му се прегърнаха един друг и актьора в знак на победа.

Тогава стана ясно, че решението на Сомър от миналата седмица може да означава и освобождаване на Гутиерес-Рийд.

Призована като свидетел по делото "Болдуин" против волята си, Гутиерес-Рийд всъщност се намираше в близкия арест, когато излезе решението на Сомър. Въпреки че е било вероятно тя да се позове на правата си по Петата поправка, ако бъде разпитана от прокурорите, бившата оръжейница е трябвало да даде показания в този ден, което очевидно не се е случило.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    0 2 Отговор
    Сега като са прекратили процеса за неумишлено убийство ще го съдят за умишлено.