22 Юли, 2024 06:30 1 217 18

22 юли: Световен ден на мозъка

  • мозък-
  • световен ден

Той е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива

22 юли: Световен ден на мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка.

Ето и някои по-интересни факти за него:

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки – 2049 грама. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр.

Най-малкият женски мозък принадлежи на жена – 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по-добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите.

Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%. Най-големия донор на мозък в света е Монашеския орден в Манкато, Минесота (САЩ). Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена.

Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможността на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

Източник: Oborishte.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 404

    8 2 Отговор
    На този празник в БГ парламента няма празнуващи
  • 2 Ако много го тренираш

    2 4 Отговор
    Стигаш до психиатрията и получаваш диплома Ку-Ку.
  • 3 Причиташ

    7 3 Отговор
    една книга и ставаш премиер в България !
  • 4 Офанзивен дефанзиф

    5 2 Отговор
    По традиция в България този ден не се чества. Тук от години понятието "мозък" изчезва - достатъчно е да караш малко кола по нашите пътища, да гледаш малко български журналисти, да чуеш как си говорят сегашните ученици и още малко дреболии, за да се убедиш, че е така...
    А пък има едно място - казват му Парламент - където последните години "мозък" е даже неприлична и забранена дума!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И да триеш или не

    2 2 Отговор
    Пъпчивия Каунъ от с. Славяново няма капка сиво вещество! Многократно доказан факт!
  • 7 Дуньо простия

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Офанзивен дефанзиф":

    Тука не е точно така. Не допира до мозъка, ами колко е имането на акъл. Щото мозък и акъл са две много различни работи. И овцата има мозък, ама да си видял дресирана овца в цирк ???

    Коментиран от #8

  • 8 Офанзивен дефанзиф

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дуньо простия":

    Овцата няма акъл, затова не я дресират в цирка... Да разбирам ли тогава, че слоновете, лъвовете, папагалите, ... имат много акъл, затова стават за дресиране?! Сериозно ли мислиш така?
    Няма понятие акъл - всичко е до мозъчната дейност! Въпросът е каква част от мозъка се използва и въобще дали някой се опитва да го ползва... Интересно име си сложил - явно използваш голяма част от мозъка си, под формата на акъл...

    Коментиран от #14, #16

  • 9 дддд

    3 1 Отговор
    Вижте болните мозъци в НПО-тата,вижте либералите!
  • 10 Я па тая?

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Офанзивен дефанзиф":

    Лъчо Мозъка не е съгласен!
  • 11 не всички имат празник

    1 1 Отговор
    жалко за политиците ни и поклонниците на сащ няма да могат да го празнуват този ден
  • 12 нннн

    3 1 Отговор
    Честито на Лъчо мозъка!
  • 13 Ццц

    3 1 Отговор
    Световният ден на мозъка не се празнува в англосаксонските държави по естествени причини. На този ден те организират надяждания с бургери в чест на най-развития мускул при тях.
  • 14 Дуньо простия

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Офанзивен дефанзиф":

    Понеже ползвам акъл, ми е ясно, че си първия, дето ще го посрещнат по дрехите, и ще го изпратят по мозъка. Също така, няма нужда от много акъл, за да се знае, че обикновено умен, се използва като нарицателно за пр0ст.
  • 15 Георги Илиев Митев

    1 1 Отговор
    Мъжкият мозък така е еволюирал , че алкохолиците, наркоманите, пушачите и дрогиращите се започват от най-ранна детска възраст да употребяват тези опиати при това със съдействието на родителите си .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Много сайтове

    1 0 Отговор
    Посочват 18 март като ден на мозъка
  • 18 Глупашенко

    0 0 Отговор
    Ще ми се да имаше какво да празн0вам