23 Юли, 2024 14:03 2 032 2

Пионерската идея за Олимпийската гора е предложена на МОК преди години от българин

  • идея-
  • предложение-
  • олимпийска гора-
  • международен олимпийски комитет-
  • цветан цветанов

Писмото с предложението е изпратено от адв. Цветан Цветанов през лятото на 2007 година до тогавашния Президент на МОК в периода 2001-2013 г. Жак Рох

Пионерската идея за Олимпийската гора е предложена на МОК преди години от българин - 1
Снимкa: Shutterstock

След няколко дни от 26 юли до 11 август 2024 г. в Париж ще се проведе най-голямото спортно събитие на Планетата - XXXIII Летни олимпийски игри. И след повече от 100 години от провеждането във френската столица през 1900 г. на Вторите летни олимпийски игри, създадени от барон Пиер дьо Кубертен, кметът на Париж Ан Идалго се потопи в река Сена. Тя изпълни обещанието си, дадено преди месеци, за да покаже, че реката е достатъчно чиста, за да бъде домакин на състезанията по плуване в открити води на Олимпийските игри. Шефът на организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге, префектът на региона Ил-дьо-Франс Марк Гийом и десетки жители на Париж се присъединиха към нея.

Плуването в река Сена е важен знаков символ от екокампанията за Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., които се рекламират като „най-екологичните“ досега. С цел да намалят въглеродните емисии с повече от половината в сравнение с игрите в Лондон през 2012 г. и в Рио през 2016 г.

„Искам игрите в Париж да бъдат образцови от екологична гледна точка“, заяви кметът на Париж Ан Идалго още през месец март миналата година.

Впрочем вероятно поради тревожните проблеми с глобалното затопляне и климатичните промени, подобряването на ековизията на съвременните Олимпийски игри е вече част и от важни инициативи на Международния Олимпийски комитет(МОК). Една от тях е стартиралата през 2020 г. глобална инициатива на Международния Олимпийски комитет, свързваща по неповторим начин в благородно хармонично съзвучие световния спорт с екологията и борбата с климатичните промени. Това е идеята за Олимпийската гора, станала основа в тази все по-популярна особено в Африка, инициатива на МОК. Очаква се тя да придобива все по-завладяващо значение и разпространение по света.

Но по една случайност попаднахме на една архивна кратка кореспонденция в началото на днешния век, отпреди доста години, което привлече медийното ни внимание. И дори сензационното в тази история, което си струва да се узнае е, че вероятно в своеобразна немаловажна степен, уникален принос като искра за появата на идеята на МОК за Олимпийската гора има предложението на един българин - голям фен на олимпийското движение и на неговите благородни идеали.

Предложението е било съобразено и изпратено не случайно с голямо уважение до МОК - носителят на всички права върху организацията и провеждането на Олимпийските игри и Олимпийското движение. Писмото през лятото на далечната вече 2007 година е до тогавашния Президент на МОК в периода 2001-2013 г – национален шампион по ръгби на Белгия, по професия - ортопедичен хирург, покойният вече Жак Рох. Жак Рох, осмият в историята президент на МОК почива на 79 годишна възраст на 29 август 2021 г. А българинът написал и изпратил писмото с предложението - Цветан Цветанов е известен медиен адвокат, дългогодишен Председател на Фондацията Европейски екологичен фестивал.

Фондацията близо двадесет години провежда понастоящем в Кърджали, единственият екологичен фестивал у нас за документални филми, телевизионни програми и медийни продукти, посветени на екологията и опазването на околната среда,както и развитието на екологичния туризъм и природосъобразния начин на живот. Заедно с Общината в Кърджали тя организира с участието на стотици ученици и практически занятия за реагиране и обучение за прилагане на индивидуални и колективни мерки(средства) за защита на населението при кризисни ситуации, причинени от природни бедствия, пожари,наводнения, аварии, терористични актове, пандемична обстановка. Крайно необходими животоспасяващи умения и знания за всички хора,както става за съжаление ясно и през настоящото, изпепеляващо с ужасните си рекордно високи температури и пожари в страната лято.

В писмото до Председателя на МОК българското предложение за Олимпийската гора предвижда засаждането на около 30 000 дръвчета във всеки град, домакин на Олимпийските игри. В създаването на „Олимпийската гора” да се включат всички участници в най-голямото спортно състезание в света като засаждат по едно дърво – символистичен жест на техните спортни постижения с апел за конкретни действия за по-чиста природа. Мотивите за пионерското предложение са:

  • Участието на най-известните и обичани спортисти от цял свят в създаването на „Олимпийската гора” ще послужи като пример за милиони хора по света и особено за младото поколение за включване в благородната кауза за спасяване живота на планетата.
  • Предложението цели обединяването на световния спортен елит в борбата срещу промените в климата и ангажиране на общественото внимание върху належащите екологични проблеми
  • Първо засаждане на дръвчетата по време на Олимпиадата през 2007 г. в Пекин
  • Поставяне на ново начало в олимпийското движение и на неговото ангажиране с борбата срещу промените в климата

Фондацията, през 2007 година по време на третото издание на международния фестивал „Зелена вълна – 21 век”, в който участват 93 филма от 24 държави в курортното градче Долна баня стартира със засаждането на 100 дръвчета, като инициира през 2007 година и Световна кампания за учредяване на Нобелова награда за екология.

Фондация „Европейски екологичен фестивал” изпраща тогава през 2007 година писма с това предложение не само до МОК, но и до Организационния комитет на Олимпийските игри в Пекин.

Отговорът от името на президента на МОК Жак Рох, станал ни известен по случайност и предизвикал нашия интерес, е незабавен с дата 9 август 2007г., и е подписан от шефа на неговия кабинет Кристоф де Кеппер(понастоящем Генерален директор на МОК). Предложението на адвокат Цветан Цветанов за установяване на традиция за създаване и засаждане Олимпийска гора във всеки град домакин на Олимпийски игри се оценява като “extremely interesting” изключително интересно. МОК обаче подчертава, че няма компетенции и правомощия да стартира такава инициатива.Тя е на организационните комитети на олимпийските игри. Като се благодари за подкрепата на Олимпийското движение и неговите идеали в отговора се уточнява, че без писменото съгласие на МОК не може да се използват олимпийските символи и понятия.

Минават годините, МОК има нов президент в лицето на избрания през септември 2013 година германски спортен функционер,олимпийски шампион по фехтовка от 1976г. в Монреал, Канада и доктор по право Томас Бах.

Разбираме, че от Фондацията отново са изпратили писмо до МОК, припомняйки предложението от 2007г.. за създаване на традиция за Олимпийска гора. На 7 юни 2023 г. от Лозана МОК изпраща чудесно писмо с отговор:

“Благодарим ви за скорошното ви писмо, в което споделяте отново идеята на Фондация Европейски екологичен фестивал да поискате от домакините на Олимпийските игри да засадят олимпийска гора в техния град и/или регион.

Както правилно казвате, това е благородна идея, която обхваща загрижеността и желанието на човечеството да се бори с въздействието на изменението на климата и да запази и защити природата по целия свят. Като се има предвид това, засаждането на дървета в такъв мащаб представлява значително начинание по отношение на земното пространство, разходите, експертизата, човешките ресурси, мониторинга и собствеността и трябва да се изпълнява само от организации, които са в състояние да планират и управляват правилно такъв голям проект и с пълната подкрепа на властите и жителите на съответната страна и град.

С отговора се продължава “Както може би знаете, през 2020 г. МОК реши да създаде „Олимпийска гора“ в рамките на съществуващата инициатива за Великата зелена стена в Африка, за да компенсира остатъчните въглеродни емисии и да допринесе за предоставянето на социално-икономически ползи, увеличаване на биоразнообразието и адаптиране към изменението на климата на местните общности. Приблизително 600 000 местни дървета ще бъдат засадени до 2024 г. в деветдесет села в Сенегал и Мали с пълната подкрепа и участие на местните жители.

След стартирането на олимпийската гора националните олимпийски комитети (НОК) започнаха да изразяват интерес към разширяването ѝ чрез подобни проекти в собствените си страни. В отговор на този интерес, миналата година Изпълнителният съвет на МОК се съгласи, че МОК ще подкрепи създаването на "Олимпийска горска мрежа", като установи серия от принципи, въз основа на които НОК ще могат да се присъединят.

Проектите в рамките на Olympic Forest Network не се ограничават само до засаждане на нови дървета. Те могат да включват защита или възстановяване на съществуващи гори, създаване на коридори за дивата природа и крайбрежни водосбори и екосистеми, както и регенеративно земеделие.

Още веднъж ви благодарим за постоянната ви подкрепа на олимпийското движение и поздравяваме вас и фондацията за продължаването на разпространението на информация за това как да предотвратяваме и решаваме глобалните екологични проблеми."

Дни преди старта на поредния Планетарен Спортен Празник разбираме, че МОК е извършил огромна положителна дейност и усилия, създавайки Olympic Forest Network,Olympic Forest (olympics.com), което следва да бъде приветствано с респект и признание от всички нас. Разбираме макар и след изтеклите години от новия век, че част от искрата на успешната и много благородна световна инициатива на МОК „Олимпийска гора“е запалена в миналото и с едно българско наистина визионерско предложение на един, въпреки възрастта си скромен неостаряващ фен на Олимпийското движение и неговите ценности и мисионер в екологичните инициативи за опазването на природата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    0 3 Отговор
    Тъпаците.
  • 2 Коткозавър

    0 3 Отговор
    Еле пък ние да не сме първи в нещо.