8 Август, 2024 11:58 886 13

Висшето образование и бракът удължават продължителността на животa

  • социални фактори-
  • фактори-
  • продължителност на живота-
  • образование-
  • брак-
  • връзка-
  • пол

Белите семейни мъже с университетско образование имат очаквана предстояща продължителност на живот от 52 години

Висшето образование и бракът удължават продължителността на животa - 1
Снимка: Shutterstock

Комбинация от фактори като пол, семейно положение, образование и раса са свързани с разлика от 18 години в продължителността на живота на различни групи американски граждани, установи изследване, цитирано от електронното издание „Медикълекспрес“.

Макар нито един от факторите да няма по-силно влияние от останалите, колкото повече от тях въздействат при определен човек, толкова по-висок е рискът за него от ранна смърт, става ясно от проучването, публикувано в изданието с отворен достъп на Британската медицинска асоциация BMJ Open.

Авторите му от университета на Южна Дания отбелязват, че проста система за отчитане на факторите може да помогне за идентифициране на най-застрашените от преждевременна смърт.

Индивидуални рискове и генетични фактори обясняват част от различията в здравословното състояние и смъртността, но все повече доказателства сочат към ролята за здравето на социални детерминанти – условията, в които човек се ражда, живее, работи и остарява, обясняват авторите на изследването. Те са проследили и анализирали разликите в продължителността на живот, свързани с четири ключови социални детерминанти.

Авторите са извлекли информация от регистрите за населението, от националната статистическа служба и от преброяването в САЩ за периода 2015-2019 г., за да анализират потенциалното въздействие на комбинацията от четирите фактора - пол, семейно положение, образование и раса, върху преждевременната смърт. Те оформили общо 54 групи, като включили 12 специфични причини за смърт, сред които 11-те водещи причини за смъртност в САЩ. Сред тях са убийство, както и рак на белите дробове, на гърдата, на простатата жлеза. Окончателният анализ се основава на очакваната предстояща продължителност на живот в годините между 30-годишнината и 80-ата годишнина.

Авторите на изследването установили много големи разлики между 54-те групи, като разликата между най-малката и най-голямата продължителност на живот е 18 години.

Оказало се например, че при белите мъже с гимназиално или по-ниско образование, които никога не са се женили, очакваната предстояща продължителност на живот е най-ниска – 37 години. В другия край на скалата са омъжените жени с университетско образование, които могат да очакват 55 години предстояща продължителност на живот.

Белите семейни мъже с университетско образование имат очаквана предстояща продължителност на живот от 52 години.

Резултатите сочат, че университетската степен увеличава очакваната продължителност на живот с близо четири години, а неженените и мъжете като цяло живеят с около пет години по-кратко, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    8 3 Отговор
    Никога не е късно да станете студенти!
  • 2 Идън

    4 8 Отговор
    Пак глупости!Бракът не прави семейството! Семейството може да съществува и без сключен граждански брак! Има хора сключили по 7-8 брака и не са намерили любовта. Егати и дългия живот без любов. Но любовта удължава живота и даже може да го спаси. Тя е стимул за живот. Брак без любов е съжителство.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор
    Тези с ДВЕ висши и три брака са направо безсмъртни ‼️😀

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дашни и игриви каки

    2 5 Отговор
    удължават продължителността на животa от 70 на 80г за мъжете в бг
  • 6 Механик

    4 6 Отговор
    Бас държа, че 8 от 10 семейни мъже, ще са на противното отношение относно брака.
    Дори бих казал 9 от 10.

    Коментиран от #7

  • 7 Освен ако вече не могат

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    да дават интервюта по технически причини. В нашия блок останаха около 90% вдовици. Толкоз ли пък да не им е вървяло учението на тези хора?
  • 8 Ъхъ

    5 0 Отговор
    Първо изкуках от учене, после се наложи да уча второ висше, работа без прекъсване, къща, мъж, дете, рибки, куче, котка, зет, внуче, пенсия. И сега вече ни остава да чакаме Алцхаймер. Колкото по-дълго живеем, толкова по-сигурно е, че ще дойде. И не само той. Зависи от много фактори, но понякога Господ дава дълъг живот за наказание.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ъхъ":

    Господ не наказва. Той дава справедливост- на векиго , според заслуженото. Алцхаймер- ът е тегло за околните- не за този, който го има.
  • 10 Да, бе, как ли не!

    1 0 Отговор
    Няма да ме излъжете! Няма да се дам! Имам предвид второто.
  • 11 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ъхъ":

    В много неща можеш да намериш СМИСЪЛ да живееш- независимо от възрастта . Другото е вегетиране..Човек не може да знае всичко- но научаването на нови неща ми носи удоволствие- понаучих английски заради музиката. Не може да харесвам песен без да знам за какво се пее... Пък като ми харесва групата или изпълнитела- почвам да чета от къде е тръгнал.... Айде после различните стилове... и от къде тръгват ... и те така. Това е само малък пример. То затова и не стана шофьор от мен...трябва да гледам напред- не в краката си;)

    Коментиран от #12

  • 12 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Идън":

    Можеш да научиш, но вече има натрупване на умора. Говоря за физическа и за психическа. Цял живот трупане на знания, съответно и физическа преумора и накрая не ти е до нищо. В един момент всичко се изхабява. Дойде времето финансово да можем да си позволим почивки и пътувания, но ...нищо не може да компенсира похабеното. Измерване се от продължително пътуване, шум и все такива неща, на които като млади даже и не обръщаме внимание. Вярно е, че Бог раздава справедливост и това може да бъде или награда, или наказание, дори и да не са пряко свързани с теб и най-трудното е дори и с реална самооценка да разбереш причините. И стигам до кармата, за която нищо конкретно не знам, но явно не можем да избягаме от нея.

    Коментиран от #13

  • 13 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъ":

    Никой не си знае съдбата- но всеки може да я управлява чрез своите избори- да гледа в краката си или напред.