21 Август, 2024 16:32 1 367 7

Какво е "синдромът на изгубеното лято" и как да се преборим с него?

  • лято-
  • почивка-
  • възможности-
  • тъга-
  • депресия

Случвало ли ви се е да се чувствате сякаш лятото си е заминало неусетно, а вие не сте направили нищо през това време? Е, психолозите имат наименование за това

Какво е "синдромът на изгубеното лято" и как да се преборим с него? - 1
Снимка: Shutterstock

Усещането за едно изгубено лято често посещава човека в края на този топъл сезон. "Вечерна Москва" попита специалист защо се появява и как да се справим с него.

Какво е "синдромът на изгубеното лято"?

Алексей Филатов, психиатър и психолог, разказа пред изданието, че проблемът със "синдром на изгубеното лято" наподобява много на синдрома на пропуснатите възможности.

"В психологията съществува такъв синдром или психологически ефект ФОМО (от абревиатурата fomo - fear of missing out - страх от пропускане или синдром на пропуснатите възможности ). Той се появява, когато на човек са предоставени голям брой варианти за развитие на събитията и трябва да вземе решение в полза на един или друг", обяснява Филатов.

Филатов също така разкри кои хора са склонни да изпитват чувства на пропуснато лято. Този проблем най-често засяга тези, които имат възможност да избират.

"Ако човек има само една възможност за почивка през летния сезон, той няма да има усещане за пропуснати възможности в края на лятото", допълни лекарят.

Как да се справим

Филатов препоръча да преминете в офлайн режим, т.е. да замените времето в интернет с истински разходки, за да се преборите с чувството за пропуснати възможности през лятото.

"Защото често, гледайки чуждестранните почивки на тези, които могат да си го позволят, човек започва да усеща чувството, че е лишен от нещо или че е пропуснал нещо", коментира лекарят.

Той също така добави, че можете да се опитате да се занимавате с нови неща, да планирате свободното си време или да си поставите постижими цели за лятото, които няма да ви накарат да се чувствате сякаш сте пропуснали възможностите, които лятото предлага.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стрел☢️к

    13 2 Отговор
    аз се борех за оцеляване с 50 лв на седмица последните 2 месеца, не ми стигна време да мисля за пропуснатите ползи от лятото
  • 2 cкиф

    16 7 Отговор
    м айната на лятото, да иде есента, зимата, пролетта ! умните и творчески хора предпочитаме хладните сезони ! лятото е сезон за каките и батковците от слънчака, чалгата, наркоманията и простащината !

    Коментиран от #3

  • 3 Ясно

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "cкиф":

    Беден , грозен , и зъл !

    Коментиран от #7

  • 4 Не Можем!

    3 1 Отговор
    Не Можем!
    Трябва да изринем Всички Гнили Дъски от Народното Събрание!
  • 5 Факт

    4 0 Отговор
    Не трябва да пропускаме нито една възможност всеки ден, всяка седмица, всяки сезон, всяка година!
  • 6 Мнзле.бг

    1 2 Отговор
    Коментарите показват, че психолозите и осихиатрите са безсилни в тази ситуация, нещо по сериозно е необходимо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.