27 Август, 2024 14:57 1 454 0

8 неподозирани храни вредят на зъбите на децата

  • зъби-
  • деца-
  • дентална медицина-
  • зъболекар-
  • вредни храни

Не сме и предполагали, че някои от тези храни могат да съсипят зъбите на децата

8 неподозирани храни вредят на зъбите на децата - 1
Снимка: Shutterstock

Родители, внимавайте! Ако вашите малчугани поглъщат сладкиши и сладолед през лятната ваканция, може би се притеснявате за зъбите им, но не само очевидните виновници нанасят поражения върху здравето на детските зъби.

Д-р Мину Гамари от Gorgeous Smiles е на разположение на възрастните, за да им даде някои така необходими съвети за това как да предпазят децата си и тяхното здраве.

"За много хора е важно да се постави акцент върху диетата и оралното здраве, за да се намалят рисковете за здравето, " започна денталният експерт.

"Съобщава се, че момчетата са по-склонни да страдат от лошо орално здраве в детството в сравнение с момичетата, като от предишни проучвания 48% от момчетата съобщават за случаи на плака в сравнение с 37% от момичетата. В този набор от данни се съобщава също, че момчетата са имали повече случаи на гингивит (заболяване на венците в ранен стадий), периодонит (сериозно заболяване на венците)."

Д-р Гамари продължи, като подчерта важността на ранното започване на работа за предотвратяване на развитието на проблеми с оралното здраве. Това може да подготви децата за цял живот с добри навици и здрави зъби. След това той изброи няколко групи храни, за които трябва да се внимава, като обясни как всяка от тях - някои по-изненадващи от други - може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на зъбите на децата'

Цитрусови плодове

"Цитрусовите плодове, макар и с високо съдържание на витамин С, имат и високо ниво на киселинност, което може да доведе до разрушаване на емайла, ако се консумират често," предупреждава д-р Гамари. "Това отслабване на зъбния емайл може да допринесе за появата на кариес, ако не се вземат мерки. Въпреки че цитрусовите плодове предлагат други ползи за здравето, те трябва да се консумират пестеливо и децата не трябва да имат диета, богата на тези плодове."

Банани

Бананите, въпреки че по принцип са хранителни, са с изненадващо високо съдържание на захари - фруктоза и глюкоза, които могат да окажат негативно влияние върху здравето на зъбите. "Подобно на други сладки храни, бананите могат да причинят кариес, ако не са част от балансирана диета," добавя лекарят. "Те могат да бъдат нишестени, което води до залепването им по зъбите и увеличава риска от кариес, ако се консумират прекомерно. Родителите трябва да се стремят към ниска консумация на захар в диетата на децата си."

Сладолед

Въпреки съдържанието на млечни продукти и калций, сладоледът често може да бъде пренебрегван като храна, която може да навреди на детските зъби. "Любимо лакомство по време на излети и специални поводи, сладоледът обикновено е с високо съдържание на захар, което може да доведе до кариес, тъй като разрушава емайла," казва д-р Гамари.

"Захарта в сладоледа се свързва с венците и предизвиква отделянето на ерозиращи киселини, така че той трябва да се дава на децата пестеливо, за да се предпази дългосрочното им дентално здраве."

Сухи плодове

Други често срещани грешки са закуските от сушени плодове като стафиди, боровинки, манго и ябълки. "При процеса на сушене се отстранява водата, което прави тези плодове по-концентриран източник на захар в сравнение с пресните им варианти," предупреждава д-р Гамари. "Лепкавата им природа означава, че те лесно могат да заседнат в детските зъби, като позволяват на захарта да се задържи и дават достатъчно време на бактериите да се развиват."

Зърнени барове

Зърнените барчета са друга храна, която може да навреди на детските зъби, и за която не бихте подозирали. "Те могат да бъдат подвеждащи, тъй като се рекламират, за да изглеждат здравословни, но някои марки са с високо съдържание на захар," продължава д-р Гамари. "Лепкавите и дъвчащи храни могат лесно да се забият в цепнатините на зъбите, като пречат на слюнката да неутрализира киселината на плаката. Това може да доведе до появата на кариес."

Чипс

Родителите могат да предпочетат чипса пред сладкишите, като приемат, че по-ниското съдържание на захар прави тези закуски по-добри за детските зъби, но според лекаря това не е задължително. "С високо съдържание на нишесте, те съдържат въглехидрати, които при консумация се разграждат на захари, които в комбинация с бактериите произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл," казва той.

Хляб и тестени изделия

Д-р Гамари продължава съветите си, като обръща внимание на въглехидратите. Той обяснява, че хлябът и тестените изделия, които често се произвеждат от прости нишестета, се държат в устата подобно на чипс, като се разграждат на захар при среща с микроорганизми в устната кухина. "Както споменахме, тези нишестета се разграждат на захари и произвеждат киселини, които увреждат зъбите в дългосрочен план," предупреждава той.

Газирани напитки без захар

Избирането на версии с нулева захар на любимите напитки на децата ви не е задължително да предпази зъбите им. Въпреки че са лишени от захар, киселините, съдържащи се в тези напитки, могат да причинят увреждане и ерозия на зъбния емайл с течение на времето. "Родителите трябва да внимават и за всички газирани напитки, съдържащи кофеин, тъй като те изобщо не се препоръчват за деца по редица здравословни причини," заключава д-р Гамари.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА