28 Август, 2024 14:58 1 979 24

Изчезват ли мъжете? Проучване установи, че Y-хромозомите в света намаляват

  • мъже-
  • жени-
  • хромозоми-
  • изчезване-
  • пол-
  • полове

Y хромозомата, генетичната основа на мъжествеността, постепенно се влошава

Изчезват ли мъжете? Проучване установи, че Y-хромозомите в света намаляват - 1
Снимка: Shutterstock

Човекът има 23 двойки хромозоми във всяка клетка. Хромозомата е нишковидна структура, която се намира в клетките и се състои от генетичния материал на организма. 23-тата двойка хромозоми е уникална и определя пола на бебето. Жените имат чифт Х хромозоми, докато мъжете имат една Х и една Y хромозома. Хромозомата Y е в основата на мъжката биология и носи SRY (ген за половоопределящата област Y) и е отговорна за формирането на тестисите в ембриона.

Изследване на Университета в Кент обаче осветлява и разширява темата за постепенното намаляване и дегенерация на Y хромозомата.

Y хромозомата, генетичната основа на мъжествеността, постепенно се влошава. Това намаляване повдига въпроса дали мъжете в крайна сметка може да се окажат пред изчезване.

Y хромозомата е основата за съществуването на мъжете. Тя се предава от мъжки родител на мъжко потомство. Но тя не е необходима за основните жизнени функции. Х хромозомата, от друга страна, има основни жизнени гени, което я прави незаменима. Х хромозомата има 900 гена, кодиращи белтъци, докато Y има само 100 гена, кодиращи белтъци. С течение на времето Y хромозомата има ограничен репертоар от гени, като се свива и дегенерира бавно.

Това обаче не винаги е било така. Преди 166 милиона години Y хромозомата е била толкова богата на гени, колкото и Х хромозомата. Това е присъщ недостатък, тъй като Y хромозомата е необикновена. Всички хромозоми съществуват по двойки и всяка клетка има по две копия от всяка от тях. Но Y-хромозомата е единично копие, което не може да претърпи генетична рекомбинация. При наличието на две копия на хромозомата е възможно да се отървем от увреждащите генетични мутации чрез разбъркване на гените след всяко поколение. Y-хромозомата не разполага с предимствата на генетичната рекомбинация и започва да се свива поколение след поколение, като продължава да носи увреждащата генетична мутация, което води до дегенерация на хромозомата.

Въпреки това Y хромозомата показва устойчивост и адаптивност. Датско проучване, публикувано в PLoS Genetics, разкрива, че Y хромозомата се опитва да се съхрани и развива специфична ДНК последователност - палиндроми, които по същество поправят увредените гени. В този случай неповредените гени се използват като план за поправяне на увредените. Изследването също така илюстрира вероятността от структурно преустройство на Y-хромозомата за усилване на гените, за да се поддържа здравето на сперматозоидите.

Въпреки всички опити обаче Y хромозомата продължава да върви по пътя на упадъка си. Y хромозомата е изчезнала при японските бодливи плъхове и къртиците. В такъв случай генът SRY в Y хромозомата, отговорен за мъжките характеристики, ще се закрепи за друга хромозома. Y хромозомата вече няма да определя пола без гена SRY. Въпреки че и тя е обречена, а новата хромозома, определяща пола, върху която се е преместил генът SRY, би претърпяла същата дегенерация като Y хромозомата.

Намаляването на Y хромозомата поражда загриженост за човешката репродукция, тъй като Y хромозомата е от съществено значение за производството на сперматозоиди и за продължаването на вида. С помощта на асистираните технологии много от гените могат да бъдат заобиколени. Това означава, че скоро в бъдеще с помощта на генното инженерство еднополовите женски двойки или безплодните мъже ще могат да имат деца. Но дори и да е осъществимо, едва ли ще замени напълно естественото възпроизводство.

Според проучването изчезването на Y-хромозомата ще се случи след 4,6 милиона години в бъдещето. Но това показва, че бъдещето крие нова система за определяне на пола, възпроизводство или ако не друго, то изцяло нов вид.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емили с Тротинетката

    26 3 Отговор
    Не останаха вече истински мъже.Не мога да си намеря приятел.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трол

    19 1 Отговор
    След 4,6 милиона години ще разберем какво ще се случи.
  • 4 Бърже крийте се у храстите

    19 2 Отговор
    Лоша рабУта...иде женско царство. Тия женските ше ни изядЪт...ндаааа!
  • 5 Бай К..ре

    24 3 Отговор
    Няма, пълно само с пе...али и джендари
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    Имаше един роман
    "Добре охранявани мъже"
    май трябва да го преместят
    от рафта фантастика ❗
  • 7 Мачо Пикчу

    30 1 Отговор
    Трудно е да бъдеш мъж - мнозина вече се отказаха и минаха под дъгата.
  • 8 Цъцъ

    22 2 Отговор
    Съдейки по ПеПе-ДеБй-ейците със сигурност изчезва мъжката хромозома!
  • 9 баба ти Ванга

    6 9 Отговор
    Ужас,какво ще стане с руския свят и православните ценности?

    Коментиран от #11, #24

  • 10 А бе...

    16 4 Отговор
    Коментирате като хващани от гората ! Тук не става въпрос дори за обратни , става все по ясно , че някой методично унищожава човечеството. Защото ако една здрава жена може да роди макс.30-40 деца през живота си , един здрав мъж може да направи хиляди ! Унищожението става благодарение на високи научни и цивилизационни познания , които се опитват да симулират революционна промяна в генома на човеците. Но въобще не е еволюционна , а научно- насилствена !

    Коментиран от #22

  • 11 Тизе

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "баба ти Ванга":

    Че си купуваш краставици! Една за ядене, и две за мушене!
  • 12 Воисил Граматик

    7 0 Отговор
    Мъжки родител не е ли баща?
  • 13 Без име

    5 1 Отговор
    Х, У и една друга буква, дето я няма в английската азбука (Й) ;)
  • 14 Щукар

    5 0 Отговор
    Мъжете дали ще изчезнат,ще видим след 4,6 милиона години в бъдещето. Но тогава дали ще има и Тротинетки или летящи обувки с токчета?
  • 15 ФАКТИ

    3 0 Отговор
    ТОВА ИМ Е ЦЕЛТА.
  • 16 Гост

    3 1 Отговор
    Новата идеология на Сорос.
  • 17 Гуньо Простиа

    1 0 Отговор
    Абе гейовете имат ли Y хромозома ?
  • 18 ПИТАНКА

    1 3 Отговор
    А защо няма намеса на Русия, Путин...а срещнах само Сорос
  • 19 бай Даньо

    6 0 Отговор
    Не знам след колко години но, я се загледайте в етикетте на храни и напитки, какво ядем и пием.осле, науката с всеки изминал ден се развива, както експериментират втрчовеци, защо да се въздействат и на разни Х,У.
    С мъжки хормони инжектирали състезателки за добри постижения, а защо да не инжектират мйжете с женски

    Коментиран от #20

  • 20 МИНУВАЧ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Е ти много се задълба, бе човек... казаха след 4,6 милиона години, До тогава , я камилата, я камиларя
  • 21 Некой

    4 0 Отговор
    Със сигурност в УкраИна изчезват. И то с темпове, с които може да се затрият, като държава.
  • 22 Стенли

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "А бе...":

    Да не намекваш за извънземна намеса
  • 23 Казума

    0 0 Отговор
    Еволюция братче, Х хромозомата изчезва ама на нейно място сума нови идват. L, G, B, T, има и още много но се мъчим на всички да дадем павилни, равноправни имена.
  • 24 реру

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "баба ти Ванга":

    "Ужас,какво ще стане с руския свят и православните ценности?"


    Интересен въпрос... С това 7-мо място на Русия... ние все пак сме на чак на 20-то...