30 Август, 2024 06:26 1 788 2

Откриха минойски бронзов кинжал на 3 600 години край бреговете на Турция

  • нож-
  • турция-
  • находка

Находката е станала факт при подводни разкопки

Бронзов кинжал на 3600 години, за който се смята, че е от минойската цивилизация, беше открит край бреговете на Турция. Това е голямо археологическо откритие, предаде Анадолската агенция, цитирана от NOVA.

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой съобщи за находката в социалната мрежа X. Той написа, че „при подводни разкопки, проведени край бреговете на Кумлука в Анталия, е открит бронзов кинжал със сребърни нитове, приписван на минойската цивилизация в Крит“.

Ерсой подчерта значението на откритието, наричайки го едно от най-важните находки в историята на подводната археология не само на Турция, но и глобалната.

Министърът също така изказва своята благодарност към Университета Акдениз и Дирекцията за разкопки и изследвания за усърдна работа при откриването на древния артефакт.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И к'во ?

    5 3 Отговор
    В българските земи и музеи има предоволно , че и по-изящни предмети от същото време (бронзовата епоха) .
  • 2 Боруна Лом

    6 1 Отговор
    ТОЗИ Е БИЛ НА маКЕДОНСКИОТ ЦАР ПРЪДЛЕ ПОСЕРКОВСКИ