1 Септември, 2024 05:11 2 925 9

Почина смятаната за руски шпионин белуга Хвалдимир

  • хвалдимир-
  • кит-
  • белуга

Тялото на кита е открито близо до Ослофиорд, фиорд в югоизточната част на Норвегия

Китът белуга на име Хвалдимир, открит край бреговете на Норвегия през 2019 г., за който се подозира, че е обучаван от руските разузнавателни служби за шпионаж, е намерен мъртъв, съобщава NRK, цитирана от varna24.bg.

Хвалдимир е бил открит близо до Ослофиорд, фиорд в югоизточната част на Норвегия.

Биологът Себастиан Странд, който се грижи за белугата през последните години, съобщава, че тялото на животното не е показало признаци на травма, но то е било откарано за допълнителни изследвания.

През 2019 г. близо до северната норвежка провинция Финмарк рибари забелязват кит белуга. За него се грижат местните жители и властите. Животното е забелязано с ремък и камера, за която норвежките разузнавателни служби открили, че е била инсталирана с шпионска цел.

Смята се, че Хвалдимир (съчетание от думата hval, която на норвежки език означава "кит", и първото име на руския президент Владимир Путин) е бил част от руска изследователска програма за използване на китове за морски шпионаж.

Москва никога не е публикувала официална реакция на предположението на Норвегия, че китът белуга е бил руски шпионин.

Баренцово море, където се е намирал Хвалдимир, е стратегическа геополитическа зона, в която се наблюдава движението на западни и руски подводници. То е и вратата към Северния път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан.

Китът бързо се превърна в международна знаменитост и привлече вниманието на международните медии. През цялото време биолозите обмисляха какво да правят с белугата, която отдавна е извън естественото си местообитание.

В края на юли е взето решение Хвалдимир да бъде принудително преместен от Западна Норвегия във фиорд в източната част на Финмарк, за да се интегрира с други китове белуга.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уса

    29 4 Отговор
    Лудата крава не прощава и лечение няма
  • 3 Мърдимир

    39 5 Отговор
    В Германистан е забелязана котката Мърдимир (съчетание от думата "мър", че котките нали правят мър и името на Владимир Путин). Котката Мърдимир е черно коте, с бяло коремче, бяло на муцунката и бяло на лапичките, като ръкавички. Мърдимир е забелязван да се върти покрай зоомагазините, за храна и покрай ресторантите. Предполага се, че извършва икономически шпионаж. Гледа цените и качеството на котешките храни в Германистан, а също така следи за цените и качеството на пържолите в немските ресторанти. Умоляват се гражданите, видели Мърдимир, да сигнализират на властите
  • 4 Шпионски игри

    35 3 Отговор
    А кукувицата Ку-куЗеленскиМор е плъзнала и снася яйца в почти всички "политически семейства" от "демократичния, свободен свят". Само снася лъжливите си яйца и чака друг да ги мъти и да и гледа пилетата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Убиха агента,

    11 1 Отговор
    как можаха! А можеха да го направят двоен агент!!!
  • 7 Умници

    8 0 Отговор
    Взеха решение да го преместят и след един месец даде фира. Да ви имам и зоолозите неграмотни.
  • 8 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    0 3 Отговор
    Това трябва да се случи с всеки руснашки шпионин. Време е и късия бункерен плъх да хвърли топа.
  • 9 човека на бариерата на х-л Славия

    1 0 Отговор
    Болните западни мозъци - иначе "природозащитници" , никога няма да свършат. Да умориш животинчето намерило си своето място защото "отдавна е извън естественото си местообитание"? Вече успяха да го интегрират с другите китове белуга. Те така "интегрират" всичко по света.