5 Септември, 2024 11:58 2 454 28

Защо жените се влюбват в мъже, които ги нараняват?

  • жени-
  • мъже-
  • връзка-
  • отношения-
  • влюбване-
  • влюбени

Когато се влюбят жените често забравят за списъка с изисквания, които имат за мечтания си партньор

Защо жените се влюбват в мъже, които ги нараняват? - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето хора, които са готови да се обвържат, са наясно с това какво да търсят в един бъдещ партньор. Много представителки на нежния пол дори правят списък с онези качества, които избраникът им трябва да притежава. Най-често срещаните черти в този списък са: чувство за хумор, интелигентност, благоприличие и решителност.

Често обаче се оказва, че истинският избраник не отговаря на множество изисквания, които преди това сме си поставили като важно условие за избор на потенциалната половинка. Истината е, че когато срещнем човек, можем да се влюбим в него, забравяйки за приоритетите си. Често такива връзки завършват с болезнена раздяла. Но дори и лошият опит в повечето случаи не ни помага да си вземем необходимата поука.

Група психолози направиха мащабно проучване и откриха причината за това поведение, пише woman.bg.

Пол Истуик - професорът от Калифорнийския университет, се заема да проучи тази тема, неудовлетворен от съществуващите обяснения на учените до този момент. Според повечето експерти виновници за въпросния феномен са хормоните и еволюционните модели, които принуждават жените да избират физически силни, но не и разбиращи ги партньори.

Екипът от учени, ръководен от проф. Истуик, провел проучвания сред повече от 10 000 участници от 43 различни страни. Те били помолени да оценят четирима души от своето обкръжение според общоприетите параметри за потенциален партньор.

Резултатите от изследването изненадали учените.

Оказало се, че хората не смятат за по-привлекателни онези, чиито качества отговарят на тези от личния им списък, както се твърдяло до този момент. Най-много точки получили популярните в обществото имена. Многобройните приятели се оказали дори по-важни за анкетираните от качества като благоприличие или чувство за хумор.

В края на краищата се оказало, че подсъзнателно сме свикнали да разчитаме на мнението на другите, поради което сме готови да се откажем от личната си гледна точка. Статия с резултатите от изследването е публикувана в научно списание "Журнал за личностна и социална психология".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камерунеца

    5 16 Отговор
    Не притежавам чувство за хумор, интелигентност и благоприличие, но съм решителен и надарен, а това се търси навсякъде.
  • 2 Гост

    35 4 Отговор
    Щото са прости. И си търсят драмата.
  • 3 Защото ...

    19 4 Отговор
    Защото получават високи нива на кортизол - хормон на стреса, после се пристрастяват, това са химични реакции в тялото!
  • 4 Пакистанец

    15 5 Отговор
    Щото душата им иска любов ма дупет@ иска приключения

    Коментиран от #8

  • 5 Наблюдател

    17 4 Отговор
    Защото са мазохистки
  • 6 Лекар

    16 4 Отговор
    Тези жени са пристрастени към стреса и прилива на адреналин, което е саморазрушително и изключително опасно поведение. Ако не достигнат състояние, в което нивата на кортизола им са най-високи, те не се чувстват добре.
  • 7 По - точно

    20 4 Отговор
    Това се отнася за пpozтитe СЕЛЯНКИ - златотърсачки!
  • 8 Паки,

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пакистанец":

    Не съди за другите по себе си!
  • 9 457-587

    17 3 Отговор
    Защото са вдлъбнати. Според жените добрите момчета са скучни и смотани и затова предпочитат лошите, а после рев до небесата, че ги спукват от бой. Ми те сами сами са си ги избрали. Никой не им е виновен. Да си ги търпят.
  • 10 дон Вито

    10 6 Отговор
    Ако майка й е позволявала да бъде наранявана ( не говоря за крайности ), то и жената като порасне подсъзнателно приема този модел за нормален.
    Капиш?
  • 11 Ха ха ха

    13 5 Отговор
    Защото са тъпи кифли

    Коментиран от #14, #26

  • 12 Блез Паскал

    11 2 Отговор
    Защо жените се влюбват в мъже, които ги нараняват?
    Защото Развиват Стокхолмският Синдром!
  • 13 Роза

    6 2 Отговор
    Има едно стихотворение на Недялко Йорданов-"Любов необяснима".В много случаи влюбеният вижда недостатъците на възлюбения си,но ги привличат други негови качества-например висок интелект,решителност,силна воля,положително излъчване,оригинално мислене и т.н.Заради тези качества недостатъците се пренебрегват и после идва разочарованието.Ами нали човекът не е машина и има човешки чувства!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Канадка

    6 6 Отговор
    У нашенско малтретираме мъжетИ. ГолЕм бойй ядЪт и ги млаттим кат мече у дувар. Требе да ходАт у приУт за малтретирани съпрузи. ГлейтИ КирчУ как гледа Линда със страх и хойка по мустакати дами, дет не го бият. Туй вЪ чака всите мъже. ПатриархатЪ свърши. Откакто се из пИдИрастихтИ и почнахтИ да сЪ гримирЪти и лакирЪти, омекнЪхти, а ний бухамИ тестостерон за гладка и брадатЪ кожа, нямътИ шанс. Ши търситИ нежна жИна на ваштУ духовнУ ниво, амЪ няма. Когато няма мъже, жените ще бъдем мъже. Ха честитУ.

    Коментиран от #16

  • 16 трябва

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Канадка":

    Тролев, мини на хормонална терапия!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мачо

    12 2 Отговор
    Не излизат със залюхани, които биха били добра партия за тях, а с мачовци. С тайна надежда да задържат мачото, но с никакъв шанс. Мачото просто хваща следваща бройка - защо да се напъва да търпи капризи, като просто може да смени? Свикнал е на раздели и сълзи не го трогват. 10% от мъжете оправят 90% от жените, за останалите мъже - само втора и трета употреба.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 информативно

    5 4 Отговор
    Жените се влюбват в мъже приличащи най-много на архетипа им за мъж. Който архетип е техния собствен баща, който са впечатали като първообраза на мъжа докато са израствали. С други думи - държите ли се неоснователно зле с майката - обичната ви дъщеричка като порасне ще си намери някой, дето да се държи по същия начин с нея, защото на подсъзнателно ниво за нея този най-много ще се доближава до изградения в нейното подсъзнание образ на мъж. И обратното - в семействата, където жената унищожава бавно мъжа с психологически тормоз, мрънкане, манипулиране - обичното и синче като порасне си намира същата жена като първообраза на жена изграждан от милата му маминка. И съответно когато въпросната го съсипе рано и си замине на оня свят, маминка реве, че снахата го е уморила, но виновната е тя.
    Помислете за това: средно жените живеят около 10 години повече от мъжете и причините не са само биологически.
    При всички случаи е добре преди следващия път да реагирате със зло на половинката си или да приемете лошо отношение срещу вас, си по-добре го хубаво обмислете, защото навика се заменя трудно и си изисква прилежна работа. Колкото и работа да е, по-добре я свършете. Не си заслужава на старини да се косите за нещо, дето можете да елиминирате като проблем с малко дисциплина и себеосъзнаване. Затова могат да помогнат психолози, но не им се доверявайте на сляпо, а само след като видите, че имат щастливо нормално семейство и добри препоръки от хора, на които са помогнали.
  • 22 Констатираща

    4 0 Отговор
    Има и нещо друго. Обикновено, човек подсъзнателно избира партньора си, подходящ за неговия генотип, за да създаде здраво поколение. В този случай, действа не разумът, а вътрешния природен инстинкт, който естествено се подплатява и от хормоналното въздействие, но всичко е в основата на това и затова се казва, че противоположностите се привличат, а това е в противовес с разума и представите ни за благополучие. В някои случаи обаче, инстинктът съвпада с разумните ни представи и изисквания към партньора, което зависи от самата ни личност и от това, доколко познаваме себе си и от там, дали сме успели да систематизираме двете изисквания. Само в тези случаи, резултатите са перфектни и могат да задоволят партньорите морално, физически и духовно. Затова някои бракове са изключително сполучливи и здрави, други - донякъде, а трети са неиздържливи и бързо се разпадат. При последните, изискванията към партньора не са обособени в най-голяма степен, защото подражанието, материализмът, хорското мнение невслушването във вътрешния глас, нарушават правилната ориентация към партньора.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Констатираща":

    Вътрешният глас се нарича интуиция- функция на психиката или възприятие без съзнанието да прибягва до мислене.Иначе между мисленето и чувствата понякога има противоречие- влюбеният не е склонен много да мисли. Влюбеността идва като от небето- т.е. от същото място идват гръмотевиците и светкавиците. и човек не може да избира в кого да се влюби. Нито точно кога.

    Коментиран от #25

  • 25 Констатираща

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Идън":

    Точно това исках да обясня, че при повечето хора, интуицията, подсъзнанието, не съвпадат с разума. Повечето търсят по еазум едно, но по чувства намират друго. При някои това води до бързо разпадане на връзката, а при други, изобщо не може да се обособи. Такива хора създават моментни връзки и се страхуват да се обвържат с човек, който ги привлича, но не отговаря на техните "изисквания".
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Факт

    1 0 Отговор
    Няма нищо по хубаво от жена, която е обичана те обича! Не винаги се получава.
  • 28 дежурен неграмотен форумен демонократ

    2 2 Отговор
    Статията е писана от ИИ - личи си от километър! Чувството за хумор, интелигентност, благоприличие и решителност НИКОГА НЕ са били каквито и да било качества, които някой избраник трябва да притежава.