6 Септември, 2024 18:26 988 4

15-годишен германец е арестуван във връзка с терористичния заговор срещу Тейлър Суифт във Виена

  • тейлър суифт-
  • виена-
  • заговор-
  • терористична атака-
  • арест-
  • австрия

Четвърти човек е арестуван за заговор да извърши терористичен атентат по време на концертите на Тейлър Суифт в австрийската столица

15-годишен германец е арестуван във връзка с терористичния заговор срещу Тейлър Суифт във Виена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

При разследването на осуетения терористичен заговор, насочен срещу концертите на Тейлър Суифт от турнето The Eras Tour във Виена, се съобщава за ареста на 15-годишен младеж от Германия.

34-годишната Тейлър беше принудена да отмени три концерта във Виена през миналия месец, след като се появиха подозрения, че турнето ѝ The Eras Tour в Австрия ще бъде цел на терористична атака.

Трима заподозрени бяха арестувани в първите дни след отменените концерти, като един от тях беше 19-годишен младеж, който беше заснет да позира с два големи ножа, а снимката бе качена в социалните мрежи.

Според информация на в. "Билд" се твърди, че във връзка със заплахата разследващите са арестували и 15-годишен младеж от Одар, Германия.

"Производството се води срещу обвиняем по подозрение във вербуване за терористична организация в чужбина", заяви Инес Петерсон, говорител на Федералната прокуратура. "Към момента не се предоставя допълнителна информация", допълни тя.

Билд твърди, че от дома, където заподозреният е живял с родителите и братята и сестрите си, са конфискувани устройства като компютри и телефони. Съобщава се, че тийнейджърът е бил наблюдаван от властите от известно време и е бил в контакт с 19-годишния заподозрян преди планираното нападение. Смята се, че двамата са общували чрез услуга за криптирани съобщения в чатове, като са обсъждали оръжия и експлозиви.

Въпреки това Федералната прокуратура не потвърди връзката между двамата заподозрени.

Петнадесетгодишният младеж се е явил в съда в четвъртък сутринта.

ЦРУ потвърди, че заговорът е трябвало да бъде насочен към десетки хиляди посетители на концерта, като стадионът "Ернст Хапел" е побирал още 60 000 фенове вътре.

"Те са планирали да убият огромен брой — десетки хиляди хора на този концерт, включително съм сигурен, че и много американци — и са били доста напреднали в това", заяви заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен на годишната среща на върха по въпросите на разузнаването и националната сигурност.

"Австрийците са успели да извършат тези арести, защото агенцията и нашите партньори от разузнавателната общност са им предоставили информация за това какво е планирала да направи тази свързана с ИДИЛ група"

Тейлър не взе отношение по атаките по това време, като по-късно разкри, че желае да премине през оставащите дати от турнето без допълнителни инциденти или притеснения. След разпродадените си последни концерти на Уембли, с които беляза и края на обиколката си в Европа, Тейлър Суифт се включи в социалните мрежи, за да адресира кризата във Виена.

"Отменянето на концертите ни във Виена беше съкрушително", написа тя. "Причината за отмяната ме изпълни с ново чувство на страх и огромна вина, защото толкова много хора бяха планирали да дойдат на тези концерти. Но също така бях толкова благодарна на властите, защото благодарение на тях ние оплаквахме концерти, а не животи."

В изявлението тя също така адресира онлайн критиките за това, че не се е изказала достатъчно бързо по адрес на случващото се.

Тейлър добави: "Нека бъда много ясна: няма да говоря за нещо публично, ако смятам, че това може да провокира онези, които биха искали да навредят на феновете, които идват на моите концерти. В случаи като този, “мълчанието” всъщност е проява на сдържаност и изчакване да изразиш себе си в момента, в който това е правилно. Моят приоритет беше да завършим безопасно европейското си турне и с голямо облекчение мога да кажа, че го направихме."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    5 3 Отговор
    Таз псеводопевачка се наляла.

    Става за едникратно ползване с фантазии секакви !
  • 2 Изперкел

    11 0 Отговор
    15 г младеж се казва Мохамад.
  • 3 Фурия

    5 2 Отговор
    Тази е абсолютната американска селяндурка с мрежест чорапогащник!
  • 4 Истина

    9 0 Отговор
    Тези германци са от новите мургави и рязани, идващи от Близкия Изток!