8 Септември, 2024 10:00 1 414 1

Сънят удължава живота и възстановява паметта

  • сън-
  • здраве-
  • дълголетие

Това е най-евтиният "трик" за дълголетие

Сънят удължава живота и възстановява паметта - 1
Снимка: Shutterstock

Да забравим за скъпите трикове за дълголетие - един от най-добрите начини за предотвратяване на болести и удължаване на живота не ни струва нищо.

Трупат се все повече доказателства, че натискането на бутона за отлагане на алармата е чудесно за нашето здраве. И ако ни е трудно да го направим през работната седмица, наваксването на почивните дни може да ни помогне, предполага науката.

Според ново изследване, представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология на 1 септември 2024 г., хората, които са спали през уикендите, за да наваксат пропуснатата почивка, са с 20% по-малко застрашени от развитие на сърдечни заболявания в сравнение с връстниците си, които са останали без сън.

Констатациите се основават на данни от около 14 години от повече от 90 000 жители на Обединеното кралство, анализирани от екип учени от Националния център за сърдечно-съдови заболявания в Пекин.

Изследванията освен това показват, че качествената почивка е ключова освен за поддържането на добро сърдечно здраве, за дълъг живот, по-добро физическо състояние и дори ни помага да следваме по-здравословна диета.

Когато натовареният график ни пречи да спим повече, добрата новина е, че качеството може да има също толкова или дори по-важно значение от количеството.

Постоянният сън или стремежът да си лягаме по едно и също време може да ни помогне да извлечем повече от часовете си сън. Уловката е, че редовният график за сън означава да се опитваме да се придържаме към рутина дори през уикендите, пише Business Insider, цитиран от LifeStyle.bg.

Сънят възстановява паметта. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Учени от университета в Корнел доказват, че сънят има изключително важна функция за регенерация и възстановяване на всички наши системи, включително и на мозъка. Той занулява дейността на хипокампуса и по този начин изчиства паметта от всичко ненужно, обясни доц. Тодорова.

"Чрез сензори учените са наблюдавали какво се случва в хипокампуса по време на сън, като те са улавяли различни проявления на енергията му по време на съм. Учените виждат, че тогава в трите области на хипокампуса се извършва нещо, което до момента не са предполагали. Тези три пространства "прочистват“ себе си. Едно от тези пространства е свързано със спомените, а другите – с ориентацията във времето и пространството. Т.е. по време на сън се случва профилактика и прочистване на пространството от ненужна информация. Тази информация натоварва мозъка, а по този начин се освобождава място“, разказа Мариана Тодорова.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    0 0 Отговор
    Милене, философът Мишел Монтен (1533-1592 г.) е спял много и се е чувствал добре. И Рене Декарт (1596-1650 г.) е спял доста. И Имануел Кант (1724-1804 г.) си е почивал доволно. И Πέτρος обича да си поспива. Мъже сме все пак.