11 Септември, 2024 05:12 2 184 12

НСО показва рядък Mercedes-Benz, возил Брежнев и Ким Ир Сен в София

  • нсо-
  • автомобил-
  • изложба

Класически автомобили от висок клас ще бъдат представени пред Националния исторически музей

НСО показва рядък Mercedes-Benz, возил Брежнев и Ким Ир Сен в София - 1
Снимка: Фейсбук/НСО
Класически автомобили от висок клас ще бъдат представени пред Националния исторически музей (НИМ), предаде dariknews.bg.

Събитието се провежда по повод 145 години от основаването на Национална служба за охрана (НСО) и ще продължи от 12 до 15 септември.

Посетителите на музея ще могат да се запознаят с четири от най-редките автомобили, част от историческото наследство, съхранявано от НСО.

„Флагман на експозицията е най-ценният ретроавтомобил в България и един от най-рядко срещаните модели на Мерцедес Бенц в света – Мерцедес Бенц 600 Пулман Ландолет. От показания модел с шест врати са произведени едва 26 броя. Автомобилът е използван за представителни нужди - с него са посрещани редица държавни и правителствени ръководители, сред които Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Ким Ир Сен, Муамар Кадафи и други популярни личности от близкото минало“, разказват организаторите.

По думите на екипа в експозицията са представени още легендите на съветското автомобилостроене ГАЗ-13 и ГАЗ-14 „Чайка“, както и един от най-редките колекционерски автомобили ЗИЛ-115, произведен в периода от 1978 г. до 1983 г. в малко над 100 броя.

Моделът ЗИЛ-115 се ползва с репутацията на най-бързия и престижен представителен автомобил, създаван от съветската автоиндустрия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатрапите се возят в лимузини

    10 1 Отговор
    Обикновенните хора са просто декор
  • 2 Гръч

    3 11 Отговор
    Чайките бяха номер 1
  • 3 М3 голд

    21 2 Отговор
    А къде отиде ретро автомобилът на Георги Димитров? Мисля че беше Пакард. Оценен тогава на 2 млн долара. Преди около 30 години го откраднаха и изнесоха и се замълча.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Град Козлодуй

    13 1 Отговор
    успяват ли да минат без проблем годишния преглед ?

    щото обикновенния човек е подложен на терор от страна на държавата !!!!
  • 5 а що не питаш и за самолета къде е

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "М3 голд":

    Тагарев така и не каза къде Пропадна

    Нашия Картографски АН(т) - 30???даден за ремот в Украйна преди войната и още 6 мил Лева Авансово платени за Ремонта!!НАП, ще извадят душата за 70 лв Акт на Инвалид, със син стикер спрял в зона разрешена за Инвалиди!! А този самолет е 3 пъти по скъп с това Оборудване и Още 6 мил дадени!! Дайте Украйна на ЧСИ и Колектори, нали така правите от НАП, за 70лв!!Мълчите като бълхи в гащи!! Държавата нямала пари???
  • 6 Крадците

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "М3 голд":

    Го върнаха! Има инфо за автомобилите на Гошо тарабата и въпросният брониран Пакард тежащ 7 това…

    Коментиран от #8

  • 7 Плюшкин

    3 3 Отговор
    НСО се занимава с подръжка и опазване на вехтории.
  • 8 Д. Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Крадците":

    Нищо не са върнали. Последно Пазарджик беше локализиран в частна колекция в Лас Вегас. Известен български бандит им го е продал. Ако са го върнали къде е?
  • 9 Само

    2 0 Отговор
    да отбележа , че модела ма Мерц го няма дори в техния музей. Показват само снимка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    От този модел мерцедеси са останали около 6 броя.
  • 12 Тахумба

    1 0 Отговор
    Даймлер - Бенц W100 600. Такъв имаха Битълсите, Елизабет Тейлър и други светила. Скъпа кола във всякакъв смисъл и може би ненужна.