9 Октомври, 2024 11:31 612 8

Децата, които изпълняват домашни задължения, стават по-успешни в живота

  • деца-
  • задължения-
  • домашна работа-
  • домакинска работа-
  • успех

Проучване показва колко е важно родителите да възлагат домакинска работа на децата си, за да им помогнат да се развият правилно

Децата, които изпълняват домашни задължения, стават по-успешни в живота - 1
Снимка: Shutterstock

Да се чувствате успешни като родител и да помагате на децата си да станат независими, щастливи, пълноценни и успешни е от решаващо значение за здравословен баланс между работа и личен живот. Пропастта между детството и зрелостта е значителна, така че много родители предпочитат да оставят децата си да бъдат деца и да се съсредоточат върху ученето и игрите. Проучване на Харвард обаче, обхващащо осем десетилетия, показва колко е важно родителите да възлагат домакинската работа на децата си.

Интригуващо 85-годишно проучване на няколко поколения от изследователския университет Ivy League в Кеймбридж, Масачузетс, изследва какво кара хората да процъфтяват. Като част от това текущо изследване, учените проследиха миналото на над 700 "отличници" и откриха силна връзка между извършването на домакинска работа и професионалния успех в живота.

Това може да се отдаде на чувството за принадлежност и отговорност. Децата, които са въвлечени в споделени отговорности, са склонни да развият по-силно чувство за собствено достойнство. Чувстват се като ценна част от "екосистемата", което помага за насърчаване на съпричастността и умения за работа в екип от ранна възраст.

Според изследователите, когато децата допринасят за семейните задачи, те се научават да разпознават нуждите на хората около тях и са по-склонни да помагат на другите. Това намалява егоцентричните тенденции, тъй като децата осъзнават, че светът не се върти само около тях. Освен това те развиват по-силна работна етика, която е от съществено значение за бъдещия успех. Въпреки че тези качества може да не идват естествено, родителите могат да помогнат за тяхното култивиране чрез последователно ангажиране в домакинската работа.

Възлагането на домакинска работа на децата е свързано с поддържането на къщата чиста и полагането на основата за основни житейски умения. Според проучване, публикувано в "Журнал за развитие и поведенческа педиатрия", децата, които започват да помагат с малки задачи на 4 или 5, са склонни да имат по-високо самочувствие и самоефективност. Това има смисъл, тъй като дори малките успехи могат да насърчат чувството за постижение.

Когато едно дете изпълни задача, като например да прибере играчки, и получи признание за това, то изпитва повишаване на самочувствието. Проучването също така установи, че децата, които не участват в домакинската работа, вероятно ще се класират в по-долу по критериите за социално поведение, академични способности, взаимоотношения с връстници и удовлетворение от живота. Обратно, редовните домакински задължения бяха положително свързани с по-високи нива на възприемани социални, образователни и удовлетворени от живота компетенции до трети клас, независимо от пола, семейния доход или образованието на родителите.

За още по-добри резултати направете домакинската работа екипно усилие. Вместо просто да гледате как вашето 5-годишно дете прибира играчките, присъединете се, като оправите стаята до тях. Този съвместен подход кара домашните задължения да се чувстват по-малко като индивидуална задача, а повече като споделена семейна отговорност. То учи децата колко е важно да работят заедно, урок, който ще им послужи в бъдещите им начинания.

Тази концепция отразява жизненоважна истина за успеха: никой не постига големи неща сам. Независимо дали в бизнеса, взаимоотношенията или личното израстване, подкрепата от другите е от решаващо значение. Като включвате децата в домакинската работа като семейно усилие, вие възпитавате стойността на работата в екип от ранна възраст.

В крайна сметка помагането на децата да развият силна работна етика, съпричастност и чувство за отговорност не изисква сложна стратегия – може да бъде толкова просто, колкото включването им в редовни домакински задължения. Този подход подобрява успеха в кариерата и повишава щастието и удовлетворението от живота.

Помислете за превръщането на ежедневните задачи във възможности за учене. По този начин ще поддържате дома си в ред и ще поставите децата си по пътя към това да станат независими, способни и добре развити възрастни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бендида

    8 0 Отговор
    Правилно. Когато бяха малки, се приобщиха към принципа - всяко нещо, което ползваш, трябва да го поддържаш. Къде с наградки, къде с лишение, балансът не е лесен. :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ама

    1 0 Отговор
    Феноменът никога не е изпълнявал домашни задължения, защото ги изпълняваше прислугата на мама Гру, но Шишковеца стана най-успешният българин напът да приключи цяла една над стовековна държава! И това, ако не е завиден успех, здраве да е!

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ама":

    БЕЗниковче, колко вековна ‼️❓
    БЕЗграм познания по история и математика си 😒😒😒😒
    Иначе си прав за
    Д(.ебелото) П.(расе) 👏

    Коментиран от #6

  • 6 Ама

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ирония ве капyт, ирония! Иначе малко над 13 вековна!
    Намери с кой да се заяждаш п е дал! 🖕
  • 7 гном

    1 1 Отговор
    успешен роби на капитализма ??
  • 8 Идън

    2 0 Отговор
    Подходът е много важен- никога насила.Личният пример- също.Няма мъжка и женска работа.