12 Октомври, 2024 15:41 1 327 9

"Дупнишката Мадона" Сашка Васева стана на 58

  • сашка васева-
  • рожден ден

Иконата на попфолка е родена на 12 октомври 1966 г. в Дупница

"Дупнишката Мадона" Сашка Васева стана на 58 - 1
Снимка: YouTube

Иконата на попфолка от 90-те Сашка Васева, известна като "Дупнишката Мадона", празнува днес своя 58-ми рожден ден.

Тя е родена като Александра Асенова Васева на 12 октомври 1966 г. в Дупница.

Завършила е музикална педагогика в Югозападния университет в Благоевград. Не е потомствен музикант. Майка ѝ работи като магазинер, а баща ѝ е артелчик. Тя от малка мечтае да стане актриса. Идол ѝ е Роми Шнайдер.

Кариерата ѝ започва през 1994 г. и е свързана с фестивала „Пирин фолк“. На тази сцена години наред тя е сред най-желаните, аплодирани и награждавани певци. От този фестивал през 1995 г. тръгва хитът ѝ „Не мога да те забравя, Георги“.

През пролетта на 1996 г. в зала 1 на НДК е организиран концерт-конкурс за изпълнител и хит на 1995 г. на „Звездата на Фолк панаир“ (телевизионно предаване по БНТ 1). Зрителите избират за звезда на годината Сашка Васева с хита ѝ „Не мога да те забравя, Георги“.

През втората половина на 90-те Сашка Васева печели все повече почитатели. Заради откровеността и отзивчивостта си става любимка не само на народа, но и на журналистите в медиите. Дупнишката Мадона дава много интервюта. Много критици твърдят, че именно Сашка Васева, наред с Мустафа Чаушев и Тони Дачева, поставя началото на попфолка като жанр в страната.

Известно време е водила вечерно шоу. През 2009 г. е участник в танцовото реалити шоу на Нова телевизия „ВИП Денс“.

През 2016 г. заявява в телевизионно предаване на bTV, че се отрича от името си и е подала молба в съда за това. Иска да се нарича Александра Бакърджиева – фамилия по мъж. Заявява още, че не желае повече да бъде знаменитост, срамува се от кариерата си на фолк певица и иска да бъде забравена.

През септември 2017 г. участва във VIP Brother.

От 2013 г. Васева живее с диагнозата „атрофия за зрителния нерв“ и не вижда с едното око. През 2020 г. певицата напълно ослепява, а през октомври 2021 г. е диагностицирана с тумор на мозъка, но прогнозите на лекарите са благоприятни. Претърпява тежка операция, след която успешно се възстановява и продължава лечението си.

Сашка Васева е омъжена за Христо Бакърджиев от 1999 г. Те имат син и дъщеря – Христо-Никола и Христина-Елена.

През 2022 г. играе холограма на певица във филма на Теодор Ушев „Ф1.618“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Искаме неискаме

    8 0 Отговор
    Всички си остаряваме
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И тая като Чалгара

    7 8 Отговор
    уж болна, уж ще мре, абе шоу да става и да привлича внимание
  • 5 Роза

    6 1 Отговор
    Не е лоша като човек,но песните и се харесват на масовата публика-простовати и чалгаджийски.За всеки влак си има пътници!Да е жива и здрава!
  • 6 Поредната

    5 2 Отговор
    МИСИРКА без акъл
  • 7 бушприт

    4 2 Отговор
    Да е жива и здрава жената!
  • 8 Мона

    3 1 Отговор
    Важна новина- някаква простакеса имала....Кой го интересува!!
  • 9 Галина Колева

    1 2 Отговор
    Сашка ,жива и здрава бъди. Някога учех в родния ти град и беше знаменитост .Всички те обичаха.Даже те слушах на концерт по празник.