28 Октомври, 2024 07:42 614 4

Очаква ни критичен понеделник след смяната на стрелките на часовника

  • критичен-
  • понеделник-
  • смяна на времето-
  • стрелките

„Критични при този акт за хората са вечерните часове.", предупреждава психиатърът д-р Веселин Герев

Очаква ни критичен понеделник след смяната на стрелките на часовника - 1
Снимкa: Shutterstock

Очертава се критичен понеделник след смяната на часовото време. За това предупреди психиатърът д-р Веселин Герев пред "Телеграф".

Отново играем със стрелките на часовника, този път с час назад, като се връщаме към астрономическото часово време.

„Критични при този акт за хората са вечерните часове. Най-критичен като ден е понеделник, когато при ежедневните активности ще трябва да се синхронизираме час по-късно. Не е за пренебрегване фактът, че час по-рано ще е тъмно. Цикълът сън-бодърстване основно се управлява от светлината“, отбелязва психиатърът. Вечер по статистика се увеличават катастрофите, а в края на работния ден и трудовите злополуки. Затова бъдете внимателни, казва още той.

Хората от третата възраст, които вземат медикаменти трикратно дневно, е добре да започнат да ги приемат с десет минути по-рано всеки ден в седмицата преди смяната на часовото време. Така те ще са синхронизирани и няма да усетят стресово липсата на медикамент за хроничните заболявания, които лекуват. Нормално синхронизацията към астрономическото часово време е около седмица или пет работни дни.

Специалистът вече 25 години наблюдава ефектите от превъртането на стрелките. По-опасно е преминаването от зимно към лятно часово време. В тези случаи в първите дни се увеличава броят на хората, които търсят спешна медицинска помощ, и това се потвърждава от световната статистика, казва специалистът. Пациентите стигат до спешното заради сърдечносъдови проблеми.

Причината е, че те започват да си вземат лекарствата час по-рано и фактически се получава една много голяма дупка, особено при хората, които са с трикратен прием на лекарства. Това се отнася за повечето сърдечноболни, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. В тази група спадат и пациентите с ендокринни проблеми - болните от диабет, които си поставят три пъти инсулин. Проблемът засяга и хората с психични проблеми, които вземат няколко пъти на ден лекарства, било за успокоение или някакъв друг проблем. Получава се дупка от един час, която понякога е фатална за състоянието, обяснява още той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 1 Отговор
    Позитивен ден
  • 2 Червено отместване

    5 1 Отговор
    Поне купуването и продаването приключиха успешно, остава и натъкмяването на резултатите да мине гкадко и във вторник всичко ще цъфне и ще върже.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тая

    0 3 Отговор
    пък какви ги дрънка. Човек може да си сложи ракийката и салатката цял час по-рано. Това ако е за критикуване.