Как правилно да ядем пицата като италианците

2 Май, 2025 15:58 1 776 16

  • пица-
  • храна-
  • италия-
  • италианци-
  • ядене-
  • хранене-
  • неапол

Не режете пицата с ножици, смятат италианците

Как правилно да ядем пицата като италианците - 1
Снимка: Shutterstock

Днес пицата е глобален символ на удобната храна – от тийнейджърските срещи до късните офис вечери, тя е навсякъде. Но в родината ѝ Италия, пицата е много повече от лесен обяд или вечеря – тя е култура, изкуство и въпрос на национална идентичност. Да ядеш пица „като италианец“ не означава просто да я изядеш, а да я уважаваш.

Корените на съвременната пица водят към Неапол в края на XVIII и началото на XIX век. Първоначално пицата е била храна на бедните – тънко тесто с домати, чесън, зехтин и понякога малко сирене. Исторически пробив идва през 1889 г., когато пицарят Рафаеле Еспозито създава пица „Маргарита“ в чест на кралица Маргарита Савойска – с домати (червено), моцарела (бяло) и босилек (зелено), символизиращи цветовете на италианското знаме.

Как се прави истинска италианска пица?

В Италия – и особено в Неапол – пицата се прави по строги правила. Неаполитанската пица, призната от ЮНЕСКО като нематериално културно наследство, включва:

  • Брашно тип 00, вода, мая и сол – без захар или мазнини в тестото.

  • Дълга ферментация (поне 24 часа).

  • Ръчно разточване – не с точилка!

  • Печене в пещ на дърва при температура над 450°C за не повече от 90 секунди.

  • Домати Сан Марцано, прясна моцарела, зехтин екстра върджин, пресен босилек – нищо повече.

Как се яде пицата в Италия?

  • С ръце или нож и вилица? В зависимост от обстановката – ако сте в ресторант, е прието да използвате нож и вилица (особено за неаполитанска пица, която е по-мека). Но за пица на парче от павилион – задължително с ръце.
  • Без кетчуп, без сосове. Италианците не топят пицата си в сос. Няма „чеснов сос“, няма „барбекю“, няма „кетчуп отстрани“. Това е обида към готвача и рецептата.
  • Коричките не се изхвърлят. В Италия е нормално да се яде и края на пицата – т.нар. cornicione. Ако не го искате, ще предизвикате повдигане на вежди.
  • Не добавяй ананас. За италианците „Хавайската пица“ е не просто чужда, а светотатство. Ананасът е може би най-обсъжданото табу в света на пицата – и в Италия просто няма място за него.

Как НЕ се яде пицата:

  • Не я режете с ножици. Това е допустимо в някои неформални римски пицарии, но като цяло – ножици и пица не се съчетават.
  • Не се поръчва всичко наведнъж. В Италия няма “пица със всичко” – „quattro stagioni“ и „capricciosa“ са сред малкото по-богати пици, но и те следват баланс и традиция.
  • Без допълнителни сирена, шунки и салами. Пицата не е сандвич. В Италия няма „екстра чедър“ или „двойна пеперони“.

Пицата по света: адаптации и отклонения

С разпространението си по света пицата придобива различни форми. В САЩ, например, доминира дебелата „чикагска“ пица с дебел блат и обилно сирене. В Япония пиците включват майонеза, царевица и морски дарове. В Бразилия не е необичайно да се добавя грах. В Швеция има пица с банан и къри. В България – често се използва кашкавал вместо моцарела, а „лютеницата“ понякога заменя доматения сос.

Макар тези варианти да са популярни на местно ниво, те далеч не отразяват философията на оригинала – баланс, простота и уважение към съставките. Италианската пица не цели да те засити – тя цели да ти достави удоволствие. Тънко тесто, качествени продукти, минимализъм и страст. Всичко останало е вариация. Не непременно лоша – просто различна.

Финални съвети за ядене на пица като италианец:

  • Избирай прости вкусове: Маргарита, Маринара, Диавола
  • Яж с ръце или с нож и вилица, в зависимост от мястото
  • Уважавай съставките – не добавяй излишни сосове
  • Яж бавно – за удоволствие, не за наяждане
  • Наслади се на пицата като ритуал, не като на бърза храна

Ако Италия има вкус, той е на пица. Но не просто храна – а история, традиция и културен код. А когато следваш правилата, дори най-простата Маргарита може да се превърне в кулинарно откровение.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анелия Андреева

    3 22 Отговор
    Не ям пици,от тях се дебелее. Само тесто. Не ядем половин хляб на обяд,нали?!

    Коментиран от #10

  • 2 Никой не яде като мен

    24 5 Отговор
    Не мога да се съобразявам с италанците. А те дали ядат баниците правилно?
  • 3 Ха ха ха

    10 3 Отговор
    Пицата ядат ли я алденте?
  • 4 Диамантен мъж

    7 2 Отговор
    На чужд гръб сто тояги са малко
  • 5 n√Варна

    17 1 Отговор
    С нетърпение чакам някой да пише на италианците как да ядат българска баница.
  • 6 Ямям

    10 0 Отговор
    с устата
  • 7 Айзомби

    7 10 Отговор
    Доживях простите италиянци да ни учат как се яде пица.Пицата е повече българско отколкото италиянско ястие.И като ги видя как не слагат нищо отгоре ми става смешно.Те в италия друго освен пица и спагети май нямат.

    Коментиран от #9

  • 8 Хмм

    7 2 Отговор
    вНеапол пица наполитана която си поръчахме беше без босилек, моцарела и домати

    Коментиран от #14

  • 9 Ами

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Айзомби":

    всичко имат в Италия, пица, талятели, десерти, сладолед и всичко е много вкусно, аз обикновено в чужбина я карам на плодове, зеленчуци, хляб с масло и мляко, но в Италия всичко опитах - и талятели със сос болонезе в Болоня, пица наполитана в Неапол, сладолед във Флоренция, тирамису в Рим, торта в кафене Греко, а какви сладки са дините, портокалите там

    Коментиран от #15

  • 10 Да знаеш

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анелия Андреева":

    По-добре да си дебела, отколкото - глупава!
  • 11 Мамита пица

    7 3 Отговор
    Италианците са доста ограничени хора, въображението и заместването, допълването и разнообразието за тях е чуждо.
  • 12 Ко речи?

    4 0 Отговор
    Ще си я ям както си искам и с каквото си искам. Най-много обичам в пица лаб да си на слагам много неща.
  • 13 дядо поп

    4 0 Отговор
    Яжте я като украинците , с хляб!
  • 14 ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хмм":

    това е фокача което си поръчал ама откъде да знаеш
    сервира се със сланина
  • 15 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ами":

    А фиорентина опита ли?
  • 16 Буха ха

    1 0 Отговор
    На Събина само ядене и е в главата, стана 100 кила