Рецепта на деня: Свинско с мед и горчица на фурна

12 Май, 2025 10:05 2 026 0

  • свинско мес-
  • мед-
  • горчица-
  • какво да сготвя

Класическа рецепта

Рецепта на деня: Свинско с мед и горчица на фурна - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 800 г свинско бонфиле или врат без кост;
  • 3 с.л. мед;
  • 2 с.л. горчица;
  • 2 с.л. соев сос;
  • 3 скилидки чесън;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • Сол на вкус;
  • 2 с.л. зехтин или олио;
  • 1 ч.ч. вода или бульон.

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете свинското. Ако е голямо парче, може леко да го нарежете с нож за по-добро овкусяване.
В купа смесете меда, горчицата, соевия сос, чесъна, черния пипер и зехтина. С тази смес натъркайте хубаво месото.

Оставете го да се маринова поне 30 минути (или още по-добре за 2-3 часа в хладилник).
Загрейте фурната на 180°C. Сложете месото в тава, полейте го с останалата марината и добавете чашата вода или бульон.

Покрийте тавата с фолио и печете около 1 час. След това махнете фолиото и запечете още 20 минути, докато месото придобие хубава златиста коричка. Поливайте го от време на време със соса от тавата.

Оставете свинското да "почине" 5-10 минути след изпичането, преди да го нарежете. Поднесете го с картофено пюре, салата или печени зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА