Рецепта на деня: Сочна орехова баклава без кори

29 Май, 2025 10:05 3 812 2

  • баклава-
  • орехи-
  • сладкиш-
  • без кори-
  • какво да сготвя

Перфектният баланс между ядки, ванилия и сладък сироп

Рецепта на деня: Сочна орехова баклава без кори - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти (измерени с чаша от 200 мл):

За блата:

  • 5 яйца;
  • 1 чаша захар;
  • 1 чаша олио;
  • 1 чаша прясно мляко;
  • 2 чаши смлени орехи;
  • 1 чаша брашно (или 1,5 чаши, ако яйцата са по-големи);
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 1 пакетче ванилова захар;
  • ½ чаша смлени орехи (за поръсване).

За сиропа:

  • 2 чаши захар;
  • 1,5 чаши вода.

Начин на приготвяне:

Първо пригответе сиропа: В тенджера на среден огън смесете захарта и водата. Разбъркайте, докато захарта се разтвори, след което оставете да поври 5-7 минути и оставете да се охлади до стайна температура.

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта с телена бъркалка, докато сместа стане на пяна. Добавете олиото и млякото, след което продължете да разбивате, докато съставките се смесят.

Постепенно добавете смлените ядки, брашното, бакпулвера и ваниловата захар към сместа. Разбъркайте, докато получите хомогенна смес без бучки.

Прехвърлете сместа в намазнена и набрашнена тава за печене със среден размер. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 35 минути или докато сладкишът стане златистокафяв.

Проверете с клечка за зъби дали е изпечен – ако излезе суха, значи е готов.

След като блатът е изпечен, оставете го да се охлади за 3-5 минути, след което го залейте равномерно с охладения сироп.

С тънка дървена клечка го надупчете на няколко места, за да му помогнете да поеме сиропа. Поръсете повърхността с ½ чаша счукани орехи. Нарежете го на кубчета или ромбове.

Оставете сладкиша да престои поне 1 час, за да поеме сиропа, но ако сте нетърпеливи, можете да го ядете, докато е още топъл, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хубава рецепта

    4 1 Отговор
    все едно е торта . турската баклава е с точени кори . слага се много захар, и орехи . измислена е от турска защото е евтина и бърза за готвене . сладкишите са за празниците . у нас ги хапваме на нова година . и в турска празнуват нова година . сега е лято . един таратор, една наклава и си нахранен .
  • 2 Механик

    3 3 Отговор
    Много рядко пиша позитивни коментари под рецептите, които публикувате.
    Този път ще ви похваля, обаче.
    Отлична рецепта! При това доста лесна. Определено ще е вкусно!
    Благодаря за споделянето!