Рецепта на деня: Влашка пита с кокос

30 Май, 2025 10:05 1 129 8

  • влашка пита-
  • сладкиш-
  • кокос-
  • какво да сготвя

Влашката пита се характеризира със спираловидните си ленти, но обикновено в соления ѝ вариант

Рецепта на деня: Влашка пита с кокос - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 300 г универсално брашно;
  • 1 яйце на стайна температура;
  • 150 мл хладко прясно мляко;
  • 1 чаена лъжичка суха мая (3 г);
  • 30 г течен мед (1,5 супени лъжици);
  • 1/2 чаена лъжичка сол (3 г);
  • 15 мл олио (1 супена лъжица).

За плънката:

  • 1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване);
  • 2 супени лъжици захар (25 г);
  • 60 г кокосово брашно + шепа за поръсване;
  • 2 супени лъжици несолено масло (28 г).

Начин на приготвяне:

Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце със стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио и разбийте добре, докато всички съставки се разтворят и станат гладки.

Започнете постепенно да добавяте брашното (300 г) към течната смес от съставки. Не е необходимо да се меси на ръка, тъй като тестото е доста меко и лепкаво. Трябва да го разбъркате добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място за около час и половина, докато удвои обема си. Междувременно пригответе плънката: Разбийте едно яйце с вилица, след което отделете една супена лъжица (ще ви е необходима по-късно за намазване на пая).

Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, докато захарта започне да се топи. След това добавете кокоса (60 г) и маслото, омекнало на стайна температура (28 г). Смесете всички съставки до гладкост.

Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност, поръсете с брашно и оформете топка. Сплескайте леко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което използвайте точилка, за да го разточите на квадрат 30×30 см. Тестото лепне лесно, затова използвайте ръцете си, за да получите желаната форма.

Разпределете тънък слой кокосов пълнеж върху половината от кората. След това го сгънете на три, както следва: повдигнете ненамазнената страна и го сгънете до една трета от кората (така че да покрие част от покритата с кокос част), а след това от другата страна просто сгънете и съединете краищата.

По този начин ще получите продълговата, широка и дебела лента от сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, накрая на осмини – ленти с дебелина приблизително 2 см.

Вземете едно парче с пръсти от двата края, след което го разтегнете и го усучете спираловидно два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете така навитите спирали върху средно голяма тава за печене, която е леко намазнена или е покрита с хартия за печене.

Покрийте питата с фолио и я оставете да втаса на топло място за още половин час или докато се надигне хубаво. След това я намажете с яйцето, което предварително сте отделили (можете да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.

Сложете Влашката пита в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете я от фурната, покрийте я с кухненска кърпа за няколко минути, за да се охлади, след което сервирайте, пише zajenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 4 Отговор
    СПЕЦИАЛИТЕТА НА КОРНИ Е ................. " ВЛАШКА ЦИГАНКА" С МИРИZ НА КОКОС ................5347
  • 2 Погрешно

    5 1 Отговор
    Прочетох Вкашкапатка, а то - шекер и стърготини...
  • 3 Сзо

    9 1 Отговор
    Кокосовия орех е доста често срещан плод във Влашко. Затова и пита с кокос е популярна

    Коментиран от #4

  • 4 Демокрацията е лъжа!

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сзо":

    Любимата пита на Влад Дракула!
  • 5 Град Козлодуй

    5 1 Отговор
    Тука у нашия край е пълно с кокосови палми и тая пита ни е специалитета.
  • 6 Копанар от Козлодуй

    2 0 Отговор
    О,аз правя пити. За моите гости бай Амет чобанина и Мюмюн козаря, Стамат магаренцето, Иван нересчето, Данчо пръченцето, Стоян папурчето и 40-римляни от Лом, там на дувара, яко ме мъдръцат.
  • 7 Безправен

    0 1 Отговор
    Във Влашко няма кокосови палми.
  • 8 ООрана държава

    0 1 Отговор
    Те власите предимно кокосови орехи са отглеждали...