Необходими продукти:
- 300 г универсално брашно;
- 1 яйце на стайна температура;
- 150 мл хладко прясно мляко;
- 1 чаена лъжичка суха мая (3 г);
- 30 г течен мед (1,5 супени лъжици);
- 1/2 чаена лъжичка сол (3 г);
- 15 мл олио (1 супена лъжица).
За плънката:
- 1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване);
- 2 супени лъжици захар (25 г);
- 60 г кокосово брашно + шепа за поръсване;
- 2 супени лъжици несолено масло (28 г).
Начин на приготвяне:
Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце със стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио и разбийте добре, докато всички съставки се разтворят и станат гладки.
Започнете постепенно да добавяте брашното (300 г) към течната смес от съставки. Не е необходимо да се меси на ръка, тъй като тестото е доста меко и лепкаво. Трябва да го разбъркате добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.
Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място за около час и половина, докато удвои обема си. Междувременно пригответе плънката: Разбийте едно яйце с вилица, след което отделете една супена лъжица (ще ви е необходима по-късно за намазване на пая).
Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, докато захарта започне да се топи. След това добавете кокоса (60 г) и маслото, омекнало на стайна температура (28 г). Смесете всички съставки до гладкост.
Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност, поръсете с брашно и оформете топка. Сплескайте леко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което използвайте точилка, за да го разточите на квадрат 30×30 см. Тестото лепне лесно, затова използвайте ръцете си, за да получите желаната форма.
Разпределете тънък слой кокосов пълнеж върху половината от кората. След това го сгънете на три, както следва: повдигнете ненамазнената страна и го сгънете до една трета от кората (така че да покрие част от покритата с кокос част), а след това от другата страна просто сгънете и съединете краищата.
По този начин ще получите продълговата, широка и дебела лента от сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, накрая на осмини – ленти с дебелина приблизително 2 см.
Вземете едно парче с пръсти от двата края, след което го разтегнете и го усучете спираловидно два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете така навитите спирали върху средно голяма тава за печене, която е леко намазнена или е покрита с хартия за печене.
Покрийте питата с фолио и я оставете да втаса на топло място за още половин час или докато се надигне хубаво. След това я намажете с яйцето, което предварително сте отделили (можете да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.
Сложете Влашката пита в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете я от фурната, покрийте я с кухненска кърпа за няколко минути, за да се охлади, след което сервирайте, пише zajenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ЕДГАР КЕЙСИ
10:13 30.05.2025
2 Погрешно
10:14 30.05.2025
3 Сзо
Коментиран от #4
10:41 30.05.2025
4 Демокрацията е лъжа!
До коментар #3 от "Сзо":
Любимата пита на Влад Дракула!10:54 30.05.2025
5 Град Козлодуй
11:07 30.05.2025
6 Копанар от Козлодуй
12:03 30.05.2025
7 Безправен
12:34 30.05.2025
8 ООрана държава
15:14 30.05.2025