Необходими продукти:
- вода - 1 чаена чаша;
- олио - 1 чаена чаша;
- брашно - 3 чаени чаши;
- сода за хляб - 1 чаена лъжица;
- сол - 1/4 чаена лъжица;
- локум - 100 грама;
- орехи - 100 грама.
За овалване:
- пудра захар - 1 чаена чаша;
- ванилия - 1 пакетче.
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за арменски сладки е подготовката на тестото. В дълбок тиган или тенджера изсипвате водата, олиото, содата и солта. След като сместа заври добавяте брашното, като го изсипвате на веднъж и започвате да разбърквате с дървена лъжица, докато съставките се смесят добре. Сваляте от котлона и продължавате да бъркате до получаване на маслено тесто.
Изчаквате тестото да поизстине, за да можете да го оформяте спокойно с ръце и да не пари. Междувременно нарязвате локума и орехите на малки парченца, които да поставите в сърцето на всяка сладка. От тестото с ръце оформяте топчета, като във всяко слагате парченце локум и орех. Нареждате топчетата в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути. След като арменските сладки са вече изпечени и още горещи ги овалвате обилно в сместа от пудра захар и ванилия. Оставяте сладките да изстинат добре и сервирате, пише supichka.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Факти
09:38 04.06.2025