Рецепта на деня: Рибено мезе

17 Юни, 2025 10:05 1 701 6

  • рибено мезе-
  • дребна риба-
  • сос-
  • заливка-
  • какво да сготвя

Насладете се на това вкусно ястие с подходяща напитка

Рецепта на деня: Рибено мезе - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продуккти:

  • дребна риба - цаца, сардела, гаврос - около 300 г;
  • горчица;
  • майонеза;
  • соев сос - или рибен сос;
  • бяло вино - ако предпочитате повече и по-рядък сос;
  • сол;
  • черен пипер;
  • зехтин.

Начин на приготвяне:

Изчистените и измити рибки филетираме и нареждаме в намазнена тавичка или върху подмазано алуминиево фолио. Може леко да посолим, но отчитаме, че соевият сос за заливката може да е доста солен.

За соса за заливка е най-добре да се подходи към пропорциите индивидуално. Ако искаме да е по-течен и в по-голямо количество, слагаме повече бяло вино. Ако желанието ни е да е по-пикантен, наблягаме на горчицата, може и по-остра. Рибеният сос може да се избегне, ако искаме по-приглушен вкус на рибата.

С приготвения от смесените предпочетени продукти заливаме подредените рибки и печем на загрята фурна на средна температура, като имаме предвид, че рибките се сготвят бързо, затова определяща трябва да е желаната консистенция на соса.

Насладете се на това вкусно ястие с подходяща напитка, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 рибката е храна за мозъка

    1 0 Отговор
    като е с алкохол се сместват ароматите . затова се ходи на туризъм в грътска и в турска . с рибка мезе и скъп алкохол . и тук нищо неструваща риба хваната от реката или от морето гони баснословни цени . омазнения стомах дава розови сънища . не предизвиква оригвания и намаля газовете . така и мозъка се напълва с енергия . е количеството е важно . по лаком може да преглътне за 2 часа до 1 килограм мезе . но важно е да се взема на 3 чашки по 250 грама . иначе усещанията са променени . Просто е .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да бе !

    2 3 Отговор
    Да не се свършиха пържолите, та да ядем риба?
  • 5 Селяндур

    3 1 Отговор
    Изглежда вкусно,но не мога да си представя,как се филтрира цаца.

    Коментиран от #6

  • 6 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селяндур":

    Филетира се, т.е. прави се на филета.