Певицата Виктория Терзийска, позната на публиката като Вики от „Мастило“, зарадва феновете си с любопитен кулинарен момент от личния си живот. В социалните мрежи изпълнителката сподели снимки и съвети как приготвя домашни кисели краставички по стара семейна рецепта, предавана през поколенията.
„Солянки! Исперихска рецепта от баба ми Тотка, дошла при мен от майка ми. Децата ги обожават, а в този бидон получавате благина от хрупкави ферментирали краставички за по-малко от три денонощия!“, написа Вики в пост, който бързо събра хиляди харесвания и десетки коментари.
За приготвянето са необходими:
- 5 кг хрупкави корнишони
- 10-литров бидон или голям стъклен буркан
- 8 с.л. морска сол (Вики използва от Атанасовското езеро)
- Вода до горе
- Листа от хрян за запазване на хрупкавостта (или няколко зърна синап при липса на хрян)
Певицата препоръчва най-отгоре да се поставят две-три листа хрян и бидонът да се обръща два-три пъти на ден.
Феновете не закъсняха с въпросите си. На запитване за трайността на туршията Вики отговори: „Около месец издържат в пластмасов бидон, в стъклен – повече! Но няма да ви останат месец – бързо свършват“. Друг потребител попита дали бурканът трябва да стои на слънце, на което певицата поясни: „Моят стои до прозореца, както е на снимката! Нито на слънце, нито на студено! Просто навън!“.
В коментарите се включиха и почитатели с лични съвети, като предложението да се добави листо от смокиня и копър за още по-богат аромат и хрупкавост.
В заключение Вики отправи въпрос към последователите си: „Вие приготвяте ли си ферментирали зеленчуци? Супер полезни са!“, напомняйки, че домашните туршии са не само вкусно удоволствие, но и ценен източник на полезни вещества.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 амет чобанина с голямата гега
Коментиран от #15
18:18 10.08.2025
2 заради скапаното време
18:21 10.08.2025
3 Да си
18:22 10.08.2025
4 Укр@инската посланичка
Коментиран от #5
18:25 10.08.2025
5 Епааа
До коментар #4 от "Укр@инската посланичка":
На микрофони...18:27 10.08.2025
6 ЕйАй
Коментиран от #8
18:27 10.08.2025
7 Мързелива
18:31 10.08.2025
8 хмм
До коментар #6 от "ЕйАй":
Това е саламура и не се слага оцет.Коментиран от #30
18:35 10.08.2025
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 УдоМача
18:59 10.08.2025
11 Недоразбрал
19:09 10.08.2025
12 Маг
19:55 10.08.2025
13 Риба цаца
Коментиран от #14
20:07 10.08.2025
14 Вики
До коментар #13 от "Риба цаца":
Те въобще и не са възпитавани, още по - лошо е, че родителите им са горди с тях. Иначе викето се застраховане с дядо ОМВ, и вече не и се налага да търси кой да и прати наема.20:15 10.08.2025
15 Дядо Стою
До коментар #1 от "амет чобанина с голямата гега":
Я, ти да ходиш да нижеш Козлодуйския там на дувара. Тази хубава кака я остави на над20:15 10.08.2025
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Атанасов ска батка
20:21 10.08.2025
19 Моите кафяви зърна
20:24 10.08.2025
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Кмете
До коментар #21 от "Кметя":
Обичаш да плюштиш милионерски крадливи задница май20:30 10.08.2025
23 Анонимен
20:32 10.08.2025
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Суждука
Знам ги аз тия семейните рецепти с краставички.
Ненормален тоя народ, а пък като навърти малко години става страшно.
20:45 10.08.2025
26 Хасковски каунь
Коментиран от #28
21:26 10.08.2025
27 Хасковски каунь
21:31 10.08.2025
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Корнишончета без гащи
00:09 11.08.2025
30 Иванчо
До коментар #8 от "хмм":
Вчера газих саламура и ми стигна чак до.... глезените.00:09 11.08.2025
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Пояснение
07:11 11.08.2025
33 Тази
10:19 11.08.2025