Вики от „Мастило“ издаде стара семейна рецепта за кисели краставички

10 Август, 2025 18:14 3 829 33

  • вики от мастило-
  • кисели краставички-
  • семейна рецепта

Певицата сподели снимки и съвети как приготвя домашни кисели краставички

Певицата Виктория Терзийска, позната на публиката като Вики от „Мастило“, зарадва феновете си с любопитен кулинарен момент от личния си живот. В социалните мрежи изпълнителката сподели снимки и съвети как приготвя домашни кисели краставички по стара семейна рецепта, предавана през поколенията.

Солянки! Исперихска рецепта от баба ми Тотка, дошла при мен от майка ми. Децата ги обожават, а в този бидон получавате благина от хрупкави ферментирали краставички за по-малко от три денонощия!“, написа Вики в пост, който бързо събра хиляди харесвания и десетки коментари.

За приготвянето са необходими:

  • 5 кг хрупкави корнишони
  • 10-литров бидон или голям стъклен буркан
  • 8 с.л. морска сол (Вики използва от Атанасовското езеро)
  • Вода до горе
  • Листа от хрян за запазване на хрупкавостта (или няколко зърна синап при липса на хрян)

Певицата препоръчва най-отгоре да се поставят две-три листа хрян и бидонът да се обръща два-три пъти на ден.


Феновете не закъсняха с въпросите си. На запитване за трайността на туршията Вики отговори: „Около месец издържат в пластмасов бидон, в стъклен – повече! Но няма да ви останат месец – бързо свършват“. Друг потребител попита дали бурканът трябва да стои на слънце, на което певицата поясни: „Моят стои до прозореца, както е на снимката! Нито на слънце, нито на студено! Просто навън!“.

В коментарите се включиха и почитатели с лични съвети, като предложението да се добави листо от смокиня и копър за още по-богат аромат и хрупкавост.

В заключение Вики отправи въпрос към последователите си: „Вие приготвяте ли си ферментирали зеленчуци? Супер полезни са!“, напомняйки, че домашните туршии са не само вкусно удоволствие, но и ценен източник на полезни вещества.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амет чобанина с голямата гега

    31 6 Отговор
    само ще й запретна банския, няма да я събличам , да я нанижа на гегата си

    Коментиран от #15

  • 2 заради скапаното време

    9 3 Отговор
    Вече не консервирам нищо без стерилизация.
  • 3 Да си

    13 5 Отговор
    ги яде корнишоните !
  • 4 Укр@инската посланичка

    15 5 Отговор
    Вики OMV-то на какво е певица???

    Коментиран от #5

  • 5 Епааа

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Укр@инската посланичка":

    На микрофони...
  • 6 ЕйАй

    8 7 Отговор
    Пропуснали са количеството оцет за кисели краставички.

    Коментиран от #8

  • 7 Мързелива

    16 3 Отговор
    рецепта , че и в пластмасово бидонче ! "Радост" за вкуса , за природата и поколенията след нас.....
  • 8 хмм

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЕйАй":

    Това е саламура и не се слага оцет.

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 УдоМача

    13 2 Отговор
    "„Около месец издържат в пластмасов бидон, в стъклен – повече!" - що за глупости??? Ферментацията е един от методите за консервиране използвани още от древността! Въпросът е само да се спази добра хигиена и пропорциите на солта. Останалото юе свършат млечно-киселиуте бактерии!
  • 11 Недоразбрал

    8 0 Отговор
    Мен ме интересува, да ми покаже, точната технология на топене краставичките в саламурата.
  • 12 Маг

    7 5 Отговор
    Вики,облечи се!
  • 13 Риба цаца

    8 0 Отговор
    Това не бяха ли децата в стил "глей си работата"???? Явно с краставичките ги е възпитала поне малко!!!! Успех за напред Вики!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Вики

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Риба цаца":

    Те въобще и не са възпитавани, още по - лошо е, че родителите им са горди с тях. Иначе викето се застраховане с дядо ОМВ, и вече не и се налага да търси кой да и прати наема.
  • 15 Дядо Стою

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "амет чобанина с голямата гега":

    Я, ти да ходиш да нижеш Козлодуйския там на дувара. Тази хубава кака я остави на над
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Атанасов ска батка

    1 5 Отговор
    Скрита реклама на комплекс Изгрев ..Бургас
  • 19 Моите кафяви зърна

    6 4 Отговор
    Облечи са ма баби
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кмете

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кметя":

    Обичаш да плюштиш милионерски крадливи задница май
  • 23 Анонимен

    0 2 Отговор
    Да разбираме ли,че не е откликнала на нечии интриги!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Суждука

    13 0 Отговор
    Нужно ли е да по гащи?

    Знам ги аз тия семейните рецепти с краставички.

    Ненормален тоя народ, а пък като навърти малко години става страшно.
  • 26 Хасковски каунь

    3 0 Отговор
    А дали стават хрупкави със сорт "Гергана", или омекват?

    Коментиран от #28

  • 27 Хасковски каунь

    0 3 Отговор
    В Хасково им викат курдушончета. Не знам защо.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Корнишончета без гащи

    4 0 Отговор
    Съпругът й вече е в напреднала възраст и корнишона му доста е спаднал , за това Вики си търси кулинарни развлечения. Интересно защо е решила да затваря бурканите по бикини и сутиен?
  • 30 Иванчо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "хмм":

    Вчера газих саламура и ми стигна чак до.... глезените.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пояснение

    3 0 Отговор
    Хубавата краставица се бере сутрин рано. Говорим за краставица, не корнишони.
  • 33 Тази

    3 0 Отговор
    И Деса Банова се спазариха точно когато никой не ги търсеше вече на 45 г. И то изгодно за стари богати дядовци