Last news in Fakti

18 Август, 2014 16:35, обновена 18 Август, 2014 16:42 5 973 54

Колко бедни са българите днес?

  • колко-
  • бедни-
  • българите-
  • днес-
  • бедност

По тази тема във форумите и в социалните мрежи се водят разгорещени спорове: по-бедни ли са българите днес? Факт е, че в момента жизненото равнище на хората в България значително надвишава това от 1975 година, коментира Дойче веле

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали днес българите живеят по-бедно, отколкото в годините на държавния социализъм? В медиите и в социалните мрежи напоследък все по-често могат да се прочетат анализи и мнения, че през 70-те и 80-те години благосъстоянието на хората в България е било по-високо, отколкото днес, когато страната членува в ЕС.

Тези твърдения са не само изцяло погрешни, те звучат направо абсурдно, ако погледнем цифрите. В сборника „История на Народна република България”, под общата редакция на професор Ивайло Знеполски от 2009 година, са публикувани много интересни статистически данни, на базата на които всеки може сам да си направи сравнението.

Пет "категории" българи при социализма

Предлагаме ви кратък пасаж от главата „Комунистическа идеология, социална структура и социални неравнества в България”. Авторката, доцент Петя Кабакчиева, се позовава на „История на нова България” от Елена Стателова и Стойчо Грънчаров и предлага една таблица, според която българското население през 1975 се разделя на пет групи, в зависимост от жизненото си равнище:

Първа - най-низша: включваща приблизително 3-4% от домакинствата (около 80-100 хиляди домакинства);

Втора - низша: 15 процента или 410 хиляди домакинства;

Трета - средна: 30 процента или 820 хиляди домакинства;

Четвърта - висша: 35 процента или 960 хиляди домакинства;

Пета - най-висша: 15 процента или 410 хиляди домакинства.

Цифрите на пръв поглед говорят за едно сравнително балансирано общество. Но балансирано на какво равнище? Ето отговора на Петя Кабакчиева:

„Влизащите в първата група нямат канализация, течаща вода, осветлението е с газова лампа или една крушка; нямат и мебели, да не говорим за съвременни (тогава) електроуреди, радиа и телевизори; отопляват се с дърва и въглища, имат легла без пружина, живеят в паянтови къщи с пръстен под, имат „печка или огнище обикновено”.

Приблизително 2 млн. бедни при социализма

Не виждам как иначе може да се назове тази група освен бедна. Неслучайно Чавдар Кюранов поставя по повод на нея въпроса за жизнения минимум. А и „низшата група”, от гледна точка на потребление, също е доста бедна – нейните членове живеят в тухлени къщи, но и те нямат водопровод, канализация, баня и тоалетна, отопляват се с въглища и дърва, леглата им са с пружини, маси и столове обикновени, тук вече се появява радиоточка (!), електрически котлон и ютия, гардероб... Да не забравяме, че годината е 1975 и че говорим за 500 хиляди домакинства общо в двете групи, като вероятно те са и най-многочислени. Иначе казано – за може би 1,5-2 милиона души.

Наличието на салонен бюфет и салонна маса, както и на велосипед, вече препраща домакинството в средна категория, но тази категория все още няма библиотечен шкаф... Принадлежащите към „висшата група” имат диван и фотьойли, тапицирани столове, дори библиотека... В най-висшата група влизат хората, които притежават коли (най-често москвич, трабант и лада), докато представителите на висшата разполагат само с колело или мотор.

"Споменавам тези неща, за да се види равнището на потребление в България от 1975 г., дори и на "най-висшата класа", и общата бедност на хората", пише Петя Кабакчиева.

Българските домакинства днес

За сравнение - ето няколко цифри, които извлякохме от публикации на Националния статистически институт:

Днес близо 75 процента от българските домакинства имат тоалетна и баня, също толкова притежават канализация, а около 95 на стои имат водопровод. Почти 100% притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и някакъв автомобил.

(Откъса от книгата публикуваме със съгласието на авторката - бел. Дойче веле)

„История на Народна република България”, Сиела, София, 2009, ISBN 978-954-28-0588-5

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е вярно

    3 2 Отговор
    Говорите за време в което цветния телевизор все още не е изобретен ... статията не е коректна .. и да наистина може да се спори колко добре живеят хората сега

    Коментиран от #2, #7

  • 2 stenly

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не е вярно ":

    Абсолютно правилно.
  • 3 Али Бабата

    5 1 Отговор
    Това е подвеждащо,направете сравнение на Б-я през 1975г. и Европа тогава, и съответно Б-я сега и Европа сега. Реално българите от 1989г. до момента са обеднели между 4-6 пъти.Т.е. трябва да си умножим заплатата по пет, за да разберем какво сме загубили.
  • 4 reni

    3 1 Отговор
    1975 съм на 1 година ,живея в Перник в къща с канализация,водопровод,електроенергия ,телевизор ,печка.Всяка година до 1988 бях по 14 дни на море,имахме Жигула и имах едно прекрасно детство.Не защитавам соца,но не може всичко да се отрича.Сравнението е некоректно.Сега на 40 години с моето семейство ходим на море през 2-3 години за не повече от 4 дни,не се оплаквам, но ние сме работещо семейство ,което осигурява приличен стандарт на децата си за живот и образование с цената на много труд и лишения .
  • 5 Цецо

    2 0 Отговор
    Господи,пази България!
  • 6 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор
    освен липсата на телевизори имаше и тотална липса на информация.качеството на потребителските стоки бе изключително ниско ,а в магазините и ресторантите нямаше ни избор ни качество.почивките на море или планина днес могат да се използват като наръчник за отселяване.баща ми си носеше колци на които връзваше един чаршаф под които се криехме с майка ми.в квартирата спеше на надуваем дюшек,а пътя до морето бе сериозно изпитание взимахме го за два дни с преспиване в сливен.не знам какво му се превъзнасят соцносталгиците .на малкото по-лачени места в слънчев бряг или варна бе забранено за българи и се превръщахме във втора ръка хора в собствената си страна.за свободи или право на избор,за свободно пътуване и собствено мнение и дума не можеше да става!лошото е че има хора дето искат пак в онази зологическа градина!
  • 7 penka

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не е вярно ":

    сега е много много по добре за какви телевизори да говорим през комунизма като нямаше тв.канали имаше канал1 даваха по един руски боклук вечер и това беше за автоматични перални и куп други екстри които ги имаме сега да не говорим че по онова време не сме знаели че същтествуват
  • 8 theodor cole

    5 1 Отговор
    Avtorat Andreev e platen draskach.
    Poslednoto izrechenie s compiutrite e varha na bezochieto.
    Az sam v Anglia ot mnogo godini. Prez 1975 tuk imashe rezim na toka, karaha smeshni taraitaiki Moris i stranata beshe paralizirana ot stachki. Hodeha na more v Blackpool i se napivaha mechtaeiki za niakoi slanchev plaz.
    Balgaria izchezva kato naciya, a vie mi govorite za masi i hladilnitci...
    Iskam druga statistika: Kolko dostoini, trudoliubivi i svestni Balgari biaha 1975 i kolko sa sega. Kolko cigani togava i kolko sega. Imashe li svine kato Peevski togava? Zashtoto gi ima sega.
  • 9 Али Бабата

    4 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова…………………….Ти нямаш право на мнение след като, бе уличена в ЛЪЖА (200 000 българи през границата с Гърция).Откъде това нагло безочие, да правиш плоска пропаганда без да си правиш труд, поне да подмениш унизеното си име …………………….Ако искаш да изложиш теза,солидно мнение или да спориш се ограмоти(най-много история,география,научна литература,независими проучвания,изследвания,проверяваш и сравняваш източниците от няколко места).

    Коментиран от #13

  • 10 Али Бабата

    7 1 Отговор
    Към аФторът на статията…………………..Качество на живот и жизнен стандарт
    Жизнен стандарт е понятие, което характеризира социо-културното благосъстояние на членове на обществото, в сравнение с други членове в същото общество или в сравнение с членове на други общества. Като определящи фактори, се разглеждат условията на живот и задоволяването на материални и духовни потребности. Брутен вътрешен продукт………….
    По отношение на номиналния брутен вътрешен продукт на глава от населението, България заема 77-мо място в света през 2009 (по данни на международния валутен фонд). През 2010 година България е вече слязла още по-надолу - на 89-то място (по данни на ЦРУ). За сравнение през тодор-живковско време (1988 година), България е била на 25-то място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението.
    В момента България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза и най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат.
  • 11 Али Бабата

    5 1 Отговор
    Достъп до здравеопазване и социални придобивки

    Относно достъпа до здравеопазване и социални придобивки, се съди по средната продължителност на живота, която в началото на 1970-те години се равнява на средните нива за Европейския съюз. През 1990-те продължителността на живота рязко спада и е много по-ниска от тази в ЕС и източно европейските страни от ЕС. Според световната здравна организация за 1997 година България се нарежда на 92 място по резултати на лечението, и на 102 място, когато се включат фактори като ефективност на разходите и качество на образованието. През 1944 год. здравеопазването в България е разполагало
    на 10 000 души с по-малко от 20 болнични легла,
    През 1990 год. здравеопазването в България разполага
    на 10 000 души с повече от 100 болнични легла.
    През 2007 год. здравеопазването в България разполага
    на 10 000 души с малко над 60 болнични легла, т.е. с 40% по-малко, от колкото преди прехода. Но това не е проблем, тъй като при капитализма стационарен престой в болница могат да си позволят само пенсионери. Работещите в частни фирми, често не ползват даже и годишен отпуск.
  • 12 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Реални доходи на населението
    През 2011 минимална работна заплата в България е 0,71 евро на час, след Албания с 0,80 евро на час.
    41,0 % от населението в България работи за минимална заплата, от които 14,59% на пълен работен ден. По данни на Caritas 40% от децата в България страдат от хронично недохранване.
    Според изследване на българската социологическа агенция ЕСТАТ (публикувано на сайта на БНР) средата на юни 2011, 32 процента от запитаните са били без работа. Над половината от българските семейства в активна трудова възраст, живеят с общ доход до 500 лева, при средна работна заплата в България 704 лева (по данни на Национален статистически институт).
    Разходите за храна средно на лице от домакинство в България през 2008 год. възлизат на 1194 лв., по данни на НСИ. Разходите за храна през 1990 год. са били почти същите: 1057 лв. (през 1985 г. - 752 лв.), при цени през социализма от 4 до 10 пъти по-ниски. Това ще рече, че населението на България през 2008 г. яде от 4 до 10 пъти по-малко, респективно по-непълноценно, от колкото през 1990 год.
    През 1990 г. в България са преброени
    41 866 000 свине.
    През 2008 г. в България са преброени
    7 836 000 свине, т.е. 5,34 пъти по-малко. За сравнение: През 1920 г. свинете в България са били
    10 897 000, т.е. повече от колкото през 2008 (Източник: Дирекция "Агростатистика" към МЗХ), при положение, че населението на България през 1920 г. е било 4.846.971 души, т.е. почти два пъти по-малко, от колкото през 2008 г.

    Коментиран от #14

  • 13 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Али Бабата":

    загуби се соцносталгика.след като те наврях в на кучето....с онзи смешния доклат дето го цитира с хубавите заводи.за гърция ето ти едно гръцко изследване от преди 8 години. нелегалните в голямата си част са дошли през браздата ,а освен това в статистиката тук не влизат сезонните ,дето никой не може да ги хване от петрич до свиленград.освен тях през браздата минаваха и хора които ползваха гърция за транзитна страна бягащи по канали в италия ,кипър...изследвания в бг няма ,но гърците при легализацията на българите преди влизането ни в евросъюза правиха статистика.

    Коментиран от #15

  • 14 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Али Бабата":

    та след трите ти поста със статистика ,дали сега живеем по-бедно от 1975 година след като тогава е било екстра да имаш колело и шкаф според комунистическата статистика ?тва че в бг положението днес не е розово ,ни е ясно както и ни е ясно защо.

    Коментиран от #19

  • 15 Десислава Димитрова

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    ето ти и статията:
    http://www.monitor.bg/article?id=46875
  • 16 Valentin Waltschew

    1 5 Отговор
    жизнено равнище, статистики, колко свине имало в БГ(това беше класика) ... забравете всичко това.. Българинът сега има най ценното нещо на земята ...СВОБОДА

    Коментиран от #17, #18

  • 17 по темата

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Valentin Waltschew":

    Събуди са бе момченце, стига си сънувал, че ще си прекараш живота с фантазии.
  • 18 Hristofor Karamfilov

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Valentin Waltschew":

    И до към 2040-2050г. българският народ ще е свободен и умрял,а че всеки има свободата да напусне колонията, си прав.
  • 19 по темата

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Деске не напрягай и без това малкото си интелект, че ше ти се сбръчка личицето, и че земеш да погрознееш, а вземи си продължи професията древна, да да ти е гладка кожата по-дълго.

    Коментиран от #23

  • 20 Али Бабата

    1 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова…………………..Това което си дала…………..http://www.monitor.bg/article?id=46875……………….200 000 българи емигрирали в Гърция от 1991г. до 2004г.Т.е и ти потвърждаваш че,след 1989г. Б-я обеднява.

    Коментиран от #24

  • 21 Али Бабата

    7 1 Отговор
    Valentin
    Waltschew………………………..Това със свинете е само пример.Нямам намерение да връщам социализма в Б-я.Но искам да се знае че, от добре развита държава, Западна Европа ни превърна в угодна за нея бананова република…В момента са модерни Демокрацията и Капитализма, затова се дават, налагат, прилагат масово по света, сега имаш "СВОБОДА" но дали е така, всъщност си финансово/предметно зависим и ако искаш да ИМАШ, трябва да спазваш правилата, които ти налагат Кредити, работа, обществени норми, непосилни данъци и т.н
    Информацията която е основното оръжие в нашето съвремие е под контрола на тези с властта и парите.
    Не се учудвам че е манипулирана, няма как да е по друг начин тя обслужва сегашните властващи и сегашния строй и няма значение къде ще четеш…

    Коментиран от #25

  • 22 Г-н ЦРУ

    3 2 Отговор
    Българите са най-бедни и немската ДЕМАГОГИЯ няма да им помогне.

    Благодарение на про-германските изявления България загуби подкрепата на САЩ и е възможен разпад на България.

    България без САЩ няма да е 111000 кв км. Съвсем сериозно го приемете.

    Какво ги интересува американците България ?
    НИЩО, но ще я използват за да дестабилизират самозабравилият се Европейски Съюз, който забрави кой го създаде и забива нож след нож в гърба на САЩ.
  • 23 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "по темата":

    ха,ха,ха е само ника ми е женски мъж съм и си имам добра професия та нямам нужда от нова такава.
  • 24 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "Али Бабата":

    соцносталгика,аз потвърждавам че българите избягаха с милиони през браздата от хубавата социалистическа българия при първа възможност .основните маси бегълци бяха праз първите години след падането на комунизма.преди това от страната с многото свине и други екстри бе невъзможно да се избяга ,гранични войски убиваха всеки дръзнал да опита.за войниците имаше интересни стимули ,при задържане на беглец даваха 14 дни отпуск ,а при убиването му 3 месеца.граничарите умишлено се държаха без отпуски през службата си и постоянно се нахъсваха, че диверсантите идват да ги избият.явно си роден късно,но може да питаш някои служил по гръцката или турската граници.
    българина през соца нямаше нищо.такава е концепцията на комунистическата държава .панелка строена от полуидиоти и колело или къща без никакви екстри правена от родата за целия им живот.да,човек не се замисляше за бъдещето си ,не се притесняваше за работата си ,но това правеше хората и обществото безотговорни и слаби,днес ние сме функция точно на това общество ,загубило благодарение на соца,българските си традиции,ценности ,жизненост,трудолюбие.днес децата на инжинерчетата от соца се чудят къде се намират и удобно чакат да се върнат партизаните.
  • 25 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Али Бабата":

    защо западна европа превърна само нас българите в бананова република?
  • 26 Борисов

    4 0 Отговор
    Драги американофили,посочете ми поне една полза от слугинското ви поведение към USA,защото вредите нанесени на България от световния жандарм са много./1943-44 г.-1/2 София унищожена от англо-амер.B-25,1998 г.-инвазията им в Югославия-подарък за нас обеднен уран,предоставихме им безвъзмездно 3 бази,от които щяхме да "печелим"много/а те си внасят и водата за пиене/.2и1/2 милиарда долара от Ирак,инвестиции там след войната-вятър и мъгла и т.н. и т.н.

    Коментиран от #36

  • 27 Криси

    4 0 Отговор
    ТОВА ЛИ СА българите ,какви са тези снимки ???????? ЗАЩО НЕ ПОКАЖЕТЕ НАИСТИНА БЪЛГАРИ ! До кога с този черен пиар ????????
  • 28 Линда

    1 7 Отговор
    Повечето коментатори тук, за съжаление не са живяли през 1975 г. а ползват справки от печат, книги и разкази на очевидци, но какви очевидци. Да, българите бяха в България защото беше лукс категория да те пуснат дори на екскурзия в капиталистическа страна, на морето като отидехме гледахме английски, френски и западногермански безработни, които с помощите си можеха да дойдат на почивка у нас и пак бяха по-добре. Колкото за телевизор, пералня и други екстри не само че трудно ги осигуряваше българина с парите си, но се и чакаше с номера пред магазините, а за коли да не говорим. Ако някой си позволеше да отиде няколко пъти през месеца на кебапчета го питаха откъде има пари и т.н.
  • 29 Чичо

    2 0 Отговор
    Хората от малцинствата, които вече са мнозинства трябва да имат в личните си документи един ред, на който да да е вписана етническата група към, която принадлежат и да не им се казва българин ами български (еди какъв си), защото ходят по широката България, крадат или пък лежат и чакат на някоя тамошна социална организация или институция да им даде така необходимите средства и условия да пребивават, за да не пречат на нормалния, но изпаднал в безизходица БЪЛГАРИН, който е отишъл да работи, за да изхрани семейството си тука!
  • 30 Чичо

    2 0 Отговор
    По същият начин практиката е и за ЕВРОПА!!!
  • 31 гост

    3 1 Отговор
    Линда през 1975г имахме зелени паспорти в които пишеше къде работя! А сега работа НЯМА ! Здравеопазването обучението всичко беше БЕЗПЛАТНО!Всеки можеше да отиде на санаториум или на почивка в няколко почивни станции! През 1975г селата бяха пълни и се раждаха деца а сега всичко е мъртво благодарение на ония дето крещяха времето е наше сега всички видяхме на кого е времето!!! А ако искате можете да видите нагледно от Дуранкулак до Резово кой сега живееДЕМОКРАТИЧНО!! Бог да пази БЪЛГАРИЯ !!! И тия които демократично едвам едвам свързват двата края!!!!!
  • 32 кара Лада

    2 1 Отговор
    Тази статистика е манипулативна тъпотия. Нека да сравним какво са имали хората през 1989 година. До тогава дори на простите работници си позволяваха да строят къщи на по 2-3 етажа да има и за децата или купуваха големи апартаменти, даже по два и повече. Тия същите паянтови къщи от 1975 бяха вили вече само. Огромна част от хората караха вече основно нови коли, макар и Лада, Москвич, Трабант и т.н. Модерни домакинки уреди вече имаше, къде от соц. блока правени, къде от Кореком. И то огромна част от хората имаха такива "екстри" вкъщи.
    Сега в днешно време прост работник да си построи къща е невъзможно, а нова кола само на картинка. В днешно време дори една чито нова Лада е мисия невъзможна за 80% от населението. Така че нека да не говорим глупости, все още богатството на народа е далеч по ниско и се крепи само на факта че родителите на много хора са построили къщи или са купили апартаменти на децата си по време на онова гадно бедно време, та да може сега тези деца да оцелеят и отгледат поне 1 дете в "богатата демокрация". Чиста проба промиване на мозъци, истината е че сега сме много по зле като цяло, малцина само са по-добре.
    Границите са отворени, но каква е ползата като повечето не могът да си позволят да ги прекосят.
    И това разслоение се влошава постоянно.

    Коментиран от #35

  • 33 EUROSA!

    2 9 Отговор
    shto ne hodite da si jiveete v panelkite be . koito iska komunizum i l..na da hodi v severna Korea, Kitai i dr. takiva. Moje i Turciq..tam na nqkoi ot vas mnoo she vi aresa......
  • 34 !@!@

    2 9 Отговор
    Защото не им стиска. Защото са свикнали само да се оплакват.
    Зашото са нещастни и са такива - създадени умишлено прости и тъпи от комунистите.
    Защото са лесно маниполирани. Защото не могат да си позволят нормално съществуване
    затова им било хубаво през 72-ра на палатка в Обзор. Ама сега ако ги пуснеш all inclusive
    ще обърнат медала и друго ще пеят. Ако им дадеш хубава Западна таратайка - краката ти ще целуват.
    Така е защото са комунисти и са научени всичко да им се даава на готово !
  • 35 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #32 от "кара Лада":

    ти на ладата кола ли и викаш?за трабанта и москвича дори не искам да говоря.я сравни един голф 1988 с една лада от това време .същото е и с къщите .къща от соца може да си построиш и сега срещу 15-20 бона.четири стени ,сбирка на махалата и плоча,после покрив.вътре варова замаска ,най-евтиното възможно дюшеме и си готов.после 10-20 години подобрения,баня 1 на 1 кв.м. с най- евтините плочки и дървена ламперия навсякъде за разкош.отвори имот бг с къщи от преди 1990 и ще се налюбуваш.
    деца днес не раждат не от беднотия ,а от егоизъм.хората спряха да имат деца през соца,когато ценностите на българина се смениха ,преди соца в много по-бедни времена българите са имали големи семейства,но днешния манталитет на ревалници изключва тази възможност.
  • 36 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Борисов":

    от многото вреди нанесени от американците се сети за две едната е че бомбандирали сърбия!!!
  • 37 Али Бабата

    3 1 Отговор
    Съществуваше някакъв социализъм,който бе по-добре от днешният див капитализъм… Плюсовете за 45-те години – стабилността в живота; сигурността откъм битовата престъпност; второстепеноста на финансовите въпроси; сигурността за работа; яснотата (и от там пълно отсъствие като проблем във всекидневието) по отношение възможностите за образование и здравеопазване… Съвсем кратко и просто – принципа да се осигури нормално съществуване на човека в цялото му множество. За разлика от сега господстващия противоположен принцип – осигуряване на възможност за индивида да получи неограничено повече, отколкото му е необходимо за нормален живот.

    Коментиран от #40

  • 38 Али Бабата

    3 1 Отговор
    Забелязвам, някои хора прехвърлят огорчението си от комунизма към Русия,което е неправилно, поради липса или недостиг на информация.Какво имам в предвид…………… Комунизма, Фашизма, Расизма, Колониализма, Неоколониализма, Малтусианството и др. учения се раждат в Западна ЕВРОПА и то главно в АНГЛИЯ и Германия...Самият Улянов-БЛАНК (Ленин) е полуевреин, а Парвус - пълен евреин! Финансират ги евреи от САЩ.
    Еврейската задруга създава БКП(болшевишката комунистическа партия) начело с Улянов(Ленин). От общо 12 души в ЦК на БКП през 1918 г. 9 са евреи. Това са Бронщайн(Троцки), Апфелбаум(Зиновиев), Янкел(Свердлов), Лури(Ларин), Розенфелд(Каменев), Накхамкес(Стеклов) + Уритски, Володарски и Смидович.Двамата руснаци са Луначарски и Кириленко. Целта е била да се овладее Русия с оглед откритите там огромни залежи на петрол след 1900 г. Финансирането е от семейство Рокфелер…Троцки, който преди завръщането си в Русия през 1917 г. живее в Ню-Йорк на издръжка на небезисвестният банкер, финансирал и бунтовете през 1905 г., и Октомврийския преврат – Якоб Шифт.

    Коментиран от #41

  • 39 Учуден

    2 1 Отговор
    Решил другаря Живков, да види как живеят българите.
    Позвънил на случаен апартамент, вратата отворило едно момиченце.
    - Родителите ти в къщи ли са.
    - Тати отиде да смени маслото на колата, а мама е на фризьор
    -А баба ти къде е
    - Гледат видео с братчето ми.
    - Моето момиче това го дължите на мен.
    Момиченцето се провикнало към баба си.
    -Бабо, дядо от Либия се върна.
  • 40 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "Али Бабата":

    явно не си живял през онова време.малък си и фен на тоталитарните идеи.дано го израстеш иначе си обречен .сигурността на социализма е като сигурноста на прасетата в свинарника,мнима и лицемерна.имаш работа която не те кефи и в която нямаш стимул да се осъваршенстваш,имаш сигурност ако потъпкваш свободата си,а качеството на всичко което получаваш е ниско и нямаш право на избор.хората не бяха доволни от това, но репресивната система бе така добре организирана и жестока, че всеки симулираше някакво доволство.в северна корея и куба и днес е така и там ако гледаш официалните им медии ще видиш как милиони манефистират и ръкомахат на началниците от трибуните!както каза един някои тук,вие заслужавате да поживеете в тази система,да ви пратят в куба или северна корея ,но не като туристи.
  • 41 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор

    До коментар #38 от "Али Бабата":

    днешна русия е тоталитарна държава подобна на комунистическите .използва подобни символи и методи ,както и кадри.

    Коментиран от #46

  • 42 !@?@!

    1 8 Отговор
    Каква ти стабилност какъв ти живот бе човек! Да не можеш един виц да кажеш, нещо на въпреки и си в Белене. Каква ти сигурност, престъпност имаше само дето до обикновенният зомбиран народ такава информация не стигаше! Нали трябваше строят да е перфектен. Какво ти здравеопазване с руска апаратута от преди век, нали се отхвърлял всичко западно то било дело на дявола. Какво ти образование, учеше се руска литература за Марк и Енгелс, истинската литература беше вредна, моля ти се! Нормалното съществуване беше на принципа ( колкото по малко неща знае народът по малко ще иска). Самият строи комунизъм е заграбване всичко от народът в полза на единици хора, ако това ви харесва...!
  • 43 Gost

    3 1 Отговор
    Деиславче ладата и москвича са по лоши коли от бмв ауди и повечето западни.Но през соца хоратча са ги имали нови.Ти знаеш ли кога ще си купиш нов Голф или рено,да не говорим бмв или други немски марки.Сега ще караш 15 годишен таралясник и ще си казваш аз карам западна кола .Ти караш западна кола ,НО В ЗАВОДА СА ЗАБРАВИЛИ ,4Е СА Я ПРОИЗВЕЛИ ТАЗИ КОЛА!!! Защо не правили лапета днес българите. За да направиш деца трябва да има къде да живееш с тях.Как се купува апартамент в града? Та те започват от 50 60 000 нагоре.Как да изтеглиш заем ,като незнаеш дали утре ще си на работа??? И някой беше казал ,че щял да построи къща от соца за 20 000 лв .Палячо огледай се какви къщи са строили хората. На 2 и 3 етажа. За 20 000 не можеш на такава къща да и купи6 само тухлите и бетона.И не можеш да събереш махлата днес да ти я стои щот секи иска пари.Днес всички сме вързани за хуя и благодарете на соца и родителите си ,4е са взели панелка преди 20 30 години щот ся щяхте да сте на квартира 200 300 лв и да взимате заплата 400 500 .Честит ви демокрация и 3 000 000 българи в чужбина.

    Коментиран от #53

  • 44 !@#!@

    1 10 Отговор
    Не мога да разбера за балъци ли ги мислите хората или за какво ?
    Родителите ни са зимали заеми за 20 години за да изплатят панелката !
    Или си на мнение че тези парички са сабирани със масова заплата от 120-150 лв ?
    СЕГА НЕ Е ЛИ СЪЩОТО БЕ ГОСПОДИН ГОСТЪТ ? ? ?
    Само дето сега не е панелка а затворен комплекс или в по лошият случай нова кооперация !

    Каква е разликата - да ти я кажа ли че сега си СВОБОДЕН ... да правилно прочете СВОБОДЕН !

    Коментиран от #47

  • 45 Али Бабата

    6 1 Отговор
    Социализъм: да нахраним гладния с риба.
    Капитализъм, както ни го описват: да не храним гладния с риба, а да му дадем въдица.
    Капитализъм, какъвто е наистина: не даваме въдицата, а я продаваме на кредит, без гладния да разбере, че няма достъп до езерото с рибата, нито има билет за риболов, защото и езерото, и рибата отдавна принадлежат на този, комуто той вече е длъжник за въдицата...
  • 46 Змей Горянин

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "Десислава Димитрова":

    Деска, личи си че си била двойкаджийка по живково време, така и не се научи да пишеш нормално и на български, а който не уважава собствения си език, не може да съди другите за каквото и да е, бил той комунист или върл капиталист с алтруистични наклонности.
    И също така е факт, че "Дойче Веле" лъже, та се къса - при социализма не бяхме богати, но ни стигаше колкото да живеем нормално, не всички имахме коли и хубави дрехи, но определено не се замисляхме като влизахме в кръчмите дали ще имаме пари за по едно пиене, не притежавахме дворци, но децата играеха свободно и до късно. Е да, живеехме зад Желязната завеса, но тя беше и от двете страни, не само от нашата. И имахме промишленост и произвеждахме, не е като сега да живеем за сметка на това, което се внася в страната ни и по благоволението на скъпоплатени чиновници от Брюксел. Да, милицията не си поплюваше, но нямаше мутри и бандити, които да тормозят обикновените хора.
    Мен ако питате, истината винаги е някъде по средата, но именно този баланс го няма и още дълго няма да го има.

    Коментиран от #52

  • 47 Змей Горянин

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "!@#!@":

    А на тебе ще кажа няколко неща - едното е, че свободата за която говориш, винаги е относителна, и преди никой не ми е пречел да съм свободен, и сега. Свободата е състояние на духа, не на обстоятелствата, някои хора и в затвора са свободни.
    Единствената свобода, която ни се пада по право, е свободата да живееш, да дишаш и да умреш, за всички останали "свободи" си има закони и повечето от тях не се пишат от нас.
  • 48 Теодорус

    2 1 Отговор
    Дойче веле пак бълва съчинения. Това писание е толкова смешно, че не заслужава коментар.
  • 49 Дошo

    0 7 Отговор
    Разбира се, че сега сме мног по-добре.Сега можеш да си купиш телевизор по всяко време дори с минимална заплата а преди с една заплата не само, че не е могло да си купиш а е нямало от къде.Това е само един от многото примери.Сметнете само колко заплати са трябвали за една Лада тогава и колко средни заплати са необходими сега за една Дачия Логан
  • 50 Дошo

    0 4 Отговор
    Първи написах коментара си после прочетох мненията под статията. Много комуняги тука бе!Аз не мога да ви разбера бе комуняги.Цялото семейство имате телефони.В домовете ви има телевизори във всяка стая, които сте купили без да познавате продавачката в корекома, олио купувате без да познавате продавачката в супермаркета.Имате кола.Добре стара е, ама я кажете ще я смените ли за нов Москвич без климатик, ел.стъкла и централно заключване, който на всичко отгоре и харчи 3 литра бензин повече?Е да ама бензина бил стотинки.Е да ама сте забравили като се молихте на съседа да му купите купоните за бензина за да може да отидете до морето, че без купони не дават.Строели къщи?Строели сте защото сте КРАЛИ от държавата иначе ако искаш бетон трябва бележка от кмета а той на всеки не дава.Имали апартаменти?Като се скарат съседите на 5-тия етаж се чува на 2-рия, зимата студ, лятото жега.А климатик от къде?Такова нещо не сте и знаели, че има.А микровълнова?
    Ходели на почивка за нищо пари.И аз съм ходил.Бунгала от талашит с ламаринен покрив.Без телевизор с 3 легла за 4 членно семейство и хладилник ако познаваш шефа на станцията.Като излезеш от морето и стъпалата ти целите в мазут.Можеше да сме още по-добре ако не бяхте вие и баш комунягите, които заграбиха всичко и създадоха организираната престъпност и монополите в страната и до ден днешен държат държавата и бизнеса в ръцете си.
    Е..хти комунизма, е..хти чудото.Поздрави на човека с ник Десислава Димитрова
  • 51 Gost

    3 0 Отговор
    БГ - държавата,в която на 30-35 годишна възраст човек с висше образование работи за 500 лв ,кара 20 годишна кола,живее в гарсониера на квартира или при техните с гаджето.И не може и да си помисли за собствено жилище и в най-добрия случай има 1 дете.В другия просто е на изживяване.
  • 52 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "Змей Горянин":

    змейчо,не позна ,очаквано предвид разсъжденията ти .бях най-добрия ученик в цялата гимназия :)!и днес след 30 години даскалите питат племенника ми за мен :)!милицията била строга и нямало мутри!!!мамо мила!ами партизаните и креатурите на дс какви бяха бе, змейчо?десетки хиляди при това, копои на диктатора живков ,взимаха в пъти повече от средния българин с единствената им цел да те държат свободен само в ума.е ти си бил свободен и тогава ,но другите не бяха .нямаха право да се подстрижат по собствен модел ,да не говорим за свободно мнение,свободно придвижване и други естествени за днес ,но непостижими за тогава екстри!
    за какво да лъже дойче веле бе?пука им на немците!и стига с този лаф за щасливото детство,да не мислиш, че в испания или гърция по време на твоето детство децата не са били щасливи?днешния български модел е функция на онова време ,а не на модела на нормалните европейски държави.мутрите са бившите ти справедливи милиционери.
  • 53 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #43 от "Gost ":

    гост,как е възможно в 10 реда да кажеш толкова глупости?новата кола през соца,да кажем лада 2105 бе модел произвеждан в европа 20 години преди това .една лада 5 ца от 1985 бе с технология на фиат от 1965 година ,но с много по-некачествено изпълнение.демек днес караме много по-нови западни коли от онези тогава .има класове които са достъпни за средния българин и нови,но ако приемем ,че караме средно 10 годишни автомобили излиза че спрямо 1985 технологично са два пъти по-нови.освен това не ги чакаме с години и ги имаме масово.апартаментите днес са скъпи ,но явно и доста се купуват предвид строителството им,но това са нормални вече европейски апартаменти с модерно обзавеждане ,а не с мукавените мебели и панели сглобявани от строителни войски.
    за последната ти глупост ,за къщите.соц къщата е къща с четири стени и покрив,двуетажна с по 70 квадрата на етаж.има ги масово от видин до малко търново има ги и в имот бг нагледно.тази къща е без изолация ,неизмазана ,с обикновенна дървена дограма ,настилки на мозаика и дюшеме ,стени варова замазка или хартиени тапети.подобна къща днес всяка строителна фирма би ти построила за около 100 евро на квадратен метър,без да събираш комшиите за биенето на плочите и с пласмасова дограма бонус.
    благодаря все пак за честитенето по повод демокрацията ,на теб ако не ти харесва в северна корея търсят работници в урановите мини ,гарантират щасливо детство на децата им!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.