Last news in Fakti

8 Януари, 2015 14:52 2 644 8

Божидар Димитров: Nous sommes Charlie

  • божидар димитров-
  • nous sommes charlie-
  • париж
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредният акт на вече започналата война на цивилизациите е вече факт. В центъра на нашата цивилизация – Париж – мястото, където в 1789 г. за първи път в Европа бяха осъществени понятията демокрация и свобода, включително и най-вече - на словото, няколко бойци на друга цивилизация избиха десетима журналисти, коментира историкът Божидар Димитров, директор на НИМ. 

Тази друга цивилизация не признава много неща от нашата цивилизация, включително свободата на словото, и иска да наложи възгледите си с „Калашников”. Е, добре и ние имаме „Калашников” и дори си ги произвеждаме в Казанлък. И ако ще си говорим чрез „Калашников”, ще си поговорим. Все пак потомци сме на кан Тервел и Карл Мартел, които в 717 г. и 734 г. си „поговориха” с нахлулите в Европа ислямски орди и ги оттласнаха от Стария континент за 7-8 века.

Нека не си затваряме очите. Нека не се връзваме на приказки от рода: „Тези терористи /и френските, и тези от „Ал Кайда”, и от „ИДИЛ”/ не изповядват исляма, а учението на дявола. Ислямът не е религия като християнството или будизма, които, като махнем митологията, са си набор от морални ценности. Ислямът е политическа религия, която в доктрината си поставя две неприемливи за демократичния свят цели. Те са: първо, налагане на исляма на цялото човечество, ако трябва и с огън и меч, и, второ, овладяване на политическата власт, както в отделно взети страни, така и създаване на световна държава на исляма – халифат. Както и замяна на светското законодателство със законодателство, произтичащо от нормите на исляма – шериат. Аз съм убеден, че стотици милиони мюсюлмани по света, както и преобладаващата част от мюсюлманите в България, се интересуват главно и дори само от етичните норми на исляма, които не се различават по нищо от християнските и будистките. Факт е обаче, че поради заложените в базата на учението цели, винаги ще ги има и т.нар. фундаменталисти, които с „Калашников” в ръка ще избиват християни и дори несъгласни с тях мюсюлмани /в Сирия и Ирак избиват главно мюсюлмани/, за да постигнат целите на религията, така както те ги разбират.

Клането в Париж е атентат, станал и в България, доколкото от 1 януари 2007 г. живеем на практика в една държава. Ето защо не харесвам подкрепата под лозунга „Аз съм Шарли”. Лозунгът трябва да бъде „Ние сме Шарли” и призовавам всички журналисти да го подкрепят точно такъв.

В края на краищата и кан Тервел и Карл Мартел не са били сами. Зад нашия владетел са стояли 80 000 тежко въоръжени български конници, а зад Карл Мартел - 6000 рицари.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жоро

    1 0 Отговор
    ако някой системно прави обидни карикатури да речем на Христос какво правим ,ще се зарадваме ,че има свобода на словото ли?някои граници не трябва да се преминават никога!
  • 2 смешно

    0 0 Отговор
    Жорка много си тесногръд. Дай да избием всички хора, които работят в комедии и сатирични честници, защото са направили карикатура на личност живяла преди 1500 години? Ти как ще се чувстваш ако заради плодовете на твоя честен труд дойде някой и те направи на решето с калашник ?

    Коментиран от #3

  • 3 Васил Димчев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "смешно":

    Кофти ще е ако е за честен труд. Но ако е за псевдо карикатури за да изкараш някой и лев може би трябва да те заплюят. А такъв терористичен акт се организира само от много добре смазана машина.
    Да ти припомня само че до миналата година тези главорези избиваха християни и разрушаваха църкви, а цялата демократична общност начело със сащ е ес ги подпомагаха и се възхищаваха от самоотвержената им борба за налагане на западен модел в Сирия.

    Май този западен модел взе да им се връща. С тяхните камъни по тяхните глави.

    Да си помислим и кой в момента има полза световната общественост да се настрои срещу ислямистите и дали някой не иска да си оправдае системните бомбардировки.
  • 4 о о б

    0 0 Отговор
    поздрви за статията разбиха си държвите сега искат и наште да разбият българи обединете се и се защитете
  • 5 люси василева

    0 0 Отговор
    мултикултурния модел на Европа е банкрутирал.30%от френското население са араби.Европа трябва да спре да ги приема на своя територия.Да не им дава помощи,да не ги интегрира по никакъв начин.А френското издание от никуму неизвестно и почти фалирало сега възкръсна и явно ще спечели от този акт.стилът им да се подиграват на всичко им изигра лоша шега.Дали светът обаче плака когато 15 сръбски журналисти бяха убити от САЩ когато разрущиха сградата на тяхната ТВ.
  • 6 ГРЕШКА

    0 0 Отговор
    До къде ни доведе Частната "Свободна" и Демократична Преса?
    Всички приличаме на КЕРПИЧЕНИ тухли, които ако с един пръст ги натиснат, се разпадат.
    Днес българите сме некомпетнтни, апатични и безразлични,студени враждебни и озлобени НО ПЪК СМЕ СВОДНИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА.
    Ама на кого му става топло и сито от това?
    Ако хората са просветени, обединени и с чувство за достойнство, то те не биха се поддали лесно на бездарните избранници.
    Защо днес сме като керпич-бетон ли?
    Защото средствата за масов информация/СМИ/ се подчиняват на собстениците им.
    А собствениците са върхушката.
    А целта на върхушката е да управлява, контролира и манипулира масата.
    Върхушката може да управлява, само тогава когато масата е непросветена, несплотена, необединена и неспособна да мисли, разсъждава и се защитава. Обедняла масата днес е:
    гладна, безработна, имаща само една ЦЕЛ, като бездомното куче, обикалящо казана за боклук, БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ и лутане по чужбина за търсенена на платена работа. Т.е. нещо като бежанци.
    В своято си дейност СМИ те са СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ, СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА. Или средства за масова ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и ДЕЗОРГАНИЗАЦИЯ.
    СМИ, пакетират съзнанието на масите във формата, която е удобна за Г-н Големанов и тогава, върхушката може да се разполага със безжизнената, човешка маса както пожелае.
    СМИ следва да са независими и представяйки даденото ЯВЛЕНИЕ обективно а не субективно.
    *Да разкрият ПРИЧИНИТЕ на ЯВЛЕНИЕТО/движещите сили, мотивите и целите, пътя и плана им на действие и др./;
    *Да разкрият и СЛЕДСТВИЕТО т.е. последаствието от дадено събитие-явление/ и влянието му, върху обществото.
    Преди журналиста да подходи към темата, в своята статия, следва да се обоснове, на моралните норми и критерии за добро, зло, правота и истина, законност, лигитимност, легалност.
    За целта се ползува в дадени случаи дори и Конституцията на странат. Ако това ЖУРНАЛИСТА не стори, той става удобен инструмент, ЗА ДЕФОРМИРАНЕ СЪЗНАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО.
    СМИ, следва да подпомогнат процеса на просветителската дейност сред масата, разширявайки техите познания и способности да анализират и ориентират правилно въз основа на фактите.
    Какво виждаме от 25 години насам.
    СЛОВОБЛУДСТВО !
    Пример: Терорисичният акт във Фрнация.
    Да ние осъждаме терористичния акт.
    Да ние сме съпричастни със страданията на пострадалите.
    Да ние съжаляваме за невинно загиналите.
    Да ние не желаем това да се повтаря.
    Да хората дрябва да сме сплотени в борбата срещу терора.
    НО ? Има голямо НО ?
    Носенето на плаката " Аз съм Шарли", изказванията на Пан Ки Маймун от ООН, Давид Камерун, Ангела Меркел и др. държавници от набеденият изкуствен и ялов Европейски Съюз, вклучват само осъждането на акта.
    НО НЕ СЕ РЕШИ НИКОЙ ДА НАЗОВЕ ЗАЩО ДНЕС СЕ СЛУЧВА ТОВА КОЕТО НИКОГА ДО СЕГА НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО ДО СЕГА В СВЕТА.
    Защо тези хора от арабския свят се лутат из Европа бездомни?
    Защо карикатуриста не усмива този който се подигра с арабския и останалия свят?
    Защо свободата на словото на запад премина границата и засяга онова което е свято за арабите -Вярата?
    Защо запада тика на сила еднополови бракове?
    Защо се подслушва целият свят?
    Защо всеки ден, цели семейства с кораби се стичат към закъсалата буксуваща Европа, не предлагаща нищо добро?
    Защо арабските държавите са разрушени чрез Демократични бомбардировки и кървави безкрайни войни?
    Защо средства за оръжия има а да се устрои живота им, средства няма?
    Защо до вчера държавите им бяха "Перлите на Блзкия Изток" и живееха щастливи а днес са Демократично разрушени, нещастници като нас?
    Защо милиони хора са избити и умират от глад и болести в бежански лагери?
    Как стана така, че богатите на петрол арабски страни, се превърнаха от мирни и дружелюбни народи в Терористки страни.
    Как стана така, че днес всички възприемат арабите за - терористи?
    Как млади хора се решават на тази крайност да се отрекат от живота и отвръщат на злото със зло?
    Защо света се дели пак на лагери?
    Защо Англия уж е в ЕС но финансовата и система е отделна?
    Защо Англия си даде една година срок за пълно членство в ЕС с цел провеждане на референдум в 2016год за определяне статуса и в ЕС?
    Какво се мъти от САЩ и Англия за 2015год?
    Помним че всичките световни войни се подготвят САЩ и Англия.
    Защо бежанците от Германия ги връщат пак в България?
    Бежанеца е като камък на шия, като беден комшия, дето все нещо ще ти иска, а ти самия нямаш и си също фукария.
    Ганю не е Дойчо. Какво излезе Дойчо неможе а Ганчо може, да поеме и Роми и бежанци.
    Границата отворена, оръжието - не е проблем.
    Ще стане скоро и у нас, джумбиш голем.
    Администрацията корумпирана в бясна гонка за забогатяване а като действаща сила - скопен нерес, миризлив и кирлив.
    Защо пак Европа е на първа позиция в конфронтацията с Русия.
    Защо където американците се появяват, смърт и разруха идва след тях, по целив свят.
    Защо Джон Скери от САЩ ще идва у нас?
    Не ще е за добро, защото ние сме като малкото магаре дето всеки го яха. Да ни правят за мишени на руснаците а американците пак ще стоят като сеирджии от страни а България като Украина, първо ще ни свалят звезди а после нека в пъклото гори.
    Днес воините се водр с мало-мощни ядрени удари, спомнете си бомбите в Югославия. Днес Сърбия е по-резервирана,
    по- далновидна и по-добре устроена от нас защото не е ЕС.
    Войната не е Холивуд, коли, уиски с лед и секс. Глад мизерия и смърт, жестока смърт се движи днес и към нас. Не ни се вярва още, че при нас това ще стане. Неще да е далеко.Тълпи от гладни бежанци ще се скитат из градове и села за храна. Масларов и Бойко дето говорят за настанвването им в старите кзарми е блян. Нека те двамата да пренощуват там, па после да говорят. Бежанците на са войници а са хора с деца, искат кухни, храна, бани, тоалетни, хигиена, медицина, дрехи, работа, училища, отопление, осветление и човешко устройване.
    "ЛОШО СЕДЛАРОВ, ЛОШО!" шофьотската ви книжка е любителска а шофирате цяла държава без пътен лист. Как така бе Седларов?
  • 7 ГРЕШКА

    0 0 Отговор
    ГОСПОДЕ,
    КАК ДА ЗАЖИВЕЕМ ПО АСПАРУХОВИТЕ И БОЖИЙТЕ ЗАКОНИ?
    НАПРАВИ НЕЩО БЕ ГОСПОДИ!
    При нас ГОСПОДИ слезни и от некадърниците освободи ?
  • 8 ВГЗ

    1 0 Отговор
    Огън ще ни гори.