Last news in Fakti

26 Март, 2015 13:09 4 050 4

Гърция: Фашисти пред портата

  • гърция-
  • златна зора-
  • фашисти-
  • неонацисти-
  • заплаха-
  • политика

Заплахата от Златна зора

Гърция: Фашисти пред портата - 1
Снимки Архив АП/бта
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато около 70 членове на неонацистката организация "Златна зора" бъдат изправени пред съд през пролетта, ще се появи нещо повече от улични главорези и фашистки идеолози, а именно - заплетена паяжина от влияние, която вероятно ще погълне полицията в Гърция, Агенцията за национална сигурност, богатите олигарси и основните политически партии.

Докато "Златна зора" - с отричането на Холокоста, свастиките и хитлеристките поздрави - сякаш обитава периферията, в действителност организацията има корени дълбоко в сърцето на политическата култура на Гърция, пише в своята статия Кон Халинан, който е ректор на Калифорнийския университет в Санта Крус и експерт по външна политика във Foreign Policy in Focus (www.fpif.org)

Което е точно това, което прави партията толкова опасна.

Склонността на "Златна зора" към насилие е причината тя да бъде обвинена, че е престъпна организация. Тя е обвинена в няколко убийства, както и нападения срещу имигранти, хора с леви убеждения и синдикалисти. Разследване разкри скривалища с оръжия. Следователите също изнесоха информация, че организацията е тясно свързана с богати корабни магнати, както и с хора от Националната разузнавателна служба (известна като ЕИП - Елинска служба за сведения) и от общинските полицейски управления.

Няколко адвокати, свързани с две от жертвите на насилие от страна на членовете на "Златна зора" -  27-годишен пакистански имигрант, намушкан до смърт миналата година, и афганистански имигрант намушкан през 2011 г. - обвиниха високопоставени служители на ЕИП, които отговарят за надзора на 'Златна зора", че са свързани с организация. Откровенията принудиха Димос Коузилос, директор на третодивизионното контраразузнаване към ЕИП да подаде оставка през септември миналата година.

Имаше няколко предупредителни флага около Коузилос, когато той бе назначен да оглави отдела за разузнаване от десния премиер Андонис Самарас. Коузилос е роднина на парламентарен член от "Златна зора", който е връзката на партията с корабоплаването. Коузилос също е близък до група от полицейски служители в Никея, които в момента са разследвани за връзки със "Златна зора". Следователите обвиняват полицията в Никеа, че е отказвала да приема жалби от бежанци и имигранти, бити от партийни членове, а началникът на полицията, Димитрис Гиовандис, е предупредил "Златна зора", че партията е наблюдавана.

Предавайки резултатите от разследването си, адвокатите заявяват: "Ние вярваме, че тази информация дава поглед над дългосрочното навлизане и връзките на нацистките криминални банди с ЕИП и полицията." В доклад на Службата за вътрешни разследвания са документирани 130 случаи, когато "Златна зора" е работила с полицията.

Едва ли трябва да ни изненадва, че има тесни връзки между крайната десница и гръцките сили за сигурност. Сегашното разделение ляво-дясно датира от 1944 г., когато англичаните се опитали да изгонят Комунистическата партия - гръбнакът на гръцкото съпротивително движение срещу нацистката окупация. Разделението в крайна сметка довело до гражданска война (1946-49), когато комунистите и левите се борели с роялисти и бивши германски колаборационисти за властта. Въпреки това, на Запад видели гражданската война през очите на Студената война, която тепърва започвала и по искане на Великобритания, САЩ  застава на страната на дясното ,за да победи лявото. В процеса на тази намеса, тогава наречена Доктрината Труман, разузнавателните служби на САЩ установяват тесни връзки с гръцката армия.

Тези връзки са продължили през следващите години и бяха затегнати, след като Гърция се присъедини към НАТО през 1952 г. Обвинението, че САЩ са насърчили фашисткия преврат от 1967 г. срещу гръцкото правителство, никога не е било доказано, но много от "полковниците", които инициираха свалянето на властта имаха близки връзки с ЦРУ и американската армия.

"Златна зора" е създадена през 1980 година от осъждания неонацист  Николаос Михалолякос, по поръчка на част от водачите на военната хунта от 1967-1974 и гръцкия диктатор Георгиос Пападопулос, лидерът на "полковниците", които реализираха преврата от 1967 г. Пападопулос е нацистки сътрудник и е служил с германските "батальони на сигурността", които екзекутират 130 000 гръцки цивилни по време на Втората световна война. Пападопулос е бил обучен от американската армия и нает от ЦРУ. Всъщност, той е първият служител на ЦРУ, нает в европейска страна.

Привързаността на "Златна зора" към Хитлер, символите на нацизма и "принципите на фюрера" обличат лидера на партията с абсолютна власт. Това частично е причината, поради която организацията се намира в беда. Според разследване на заместник главният прокурор Хараламбос Ворлиотис от гръцкия Върховен съд, "Златна зора" е разделена на две крила. Политическото крило отговаря за правното лице на партията, а оперативното крило - за "извършването на нападения срещу тези, считани за врагове на партията." Николаос Михалолякос надзирава и двете крила.

Прокурорите ще се опитат да докажат, че атаките и убийствата не са действия на лица, които се опитват да станат членове на "Златна зора", защото независимите действия са в противоречие с "принципа на фюрера." Много от атаките включват водещи членове на "Златна зора", които в момента са членове на парламента. В действителност, след като ръководството и ядрото на партията бяха пратени в затвора през септември миналата година, нападенията срещу чужденците в гърци и левите са намалели.

Има тайна връзка между "Златна зора" и някои хора от бизнеса. Следователите поставят обвинения, малко след като двама депутати от партия посещават корабостроителниците в Пирея, а "Златна зора" нападна комунисти, които подкрепят профсъюзните членове. "Златна зора" също  се опитва да създаде споразумение със съюза, което би довело до по-ниско заплащане и по-малко ползи за работници от корабостроителницата. В замяна на това собствениците дали дарение от 240 000 евро на "Златна зора".

Следователите също така обвиняват партията, че набира средства чрез рекет, пране на пари и изнудване.

Журналистът Димитрис Псарас, който изследва и пише за "Златна зора" в продължение на десетилетия, твърди, че партията е успешна, не защото действа по време на икономическата криза, а защото в продължение на години правителството (и социалистите и консерваторите), основните политически партии, както и съдебната система, си затварят очите за нарастващата употреба на сила от страна на "Златна зора". Убийството на гръцкия антифашистки рапър и поет Павлос Фисас принуди властите най-накрая да обърнат внимание на организацията. Убийството на северноафриканци е едно нещо, убийството на грък - съвсем друго.

Вместо да се противопоставят на "Златна зора" в последните избори, партия Нова демокрация роптаеше срещу "марксистите", "комунистите" и "бандити." Дори центристките партии, като гръцката социалистическа партия (ПАСОК) и новата партия Патоми, осъдиха "левите и десните", като ги описаха като еквивалентни.

"Златна зора" видя как нейните избиратели се свиват от 426 025, които гласуваха за нея да спечели през 2012 г., до 388 000 в изборите през януари, когато лявата партия СИРИЗА взе властта. Но след това "Златна зора" започна да се интересува по-малко от числа, отколкото от това да управлява насилие. Според Псарас, програмата на партията е "да създаде климат на гражданска война, разделение, където хората трябва да избират между леви и десни."

Някои от основните политически партии улесниха пътя на "Златна зора", приемайки част от идеите на партията относно Близкия изток и африканските имигранти и мюсюлмани, макар и по-смекчено. Но, както Псарас посочва: "Изследвания в политологията отдавна показват, че където консервативните европейски партии приемат елементи на крайно дясна реторика и политика по време на предизборни периоди, крайният резултат е укрепването на екстремистките крайнодесни партии."

Със сигурност такъв бе случаят по време на изборите за Европейски парламент през миналата година, когато центристките и десните партии във Франция и Великобритания отказаха да оспорят расизма и ислямофобията на крайнодесните партии и така направиха последните по-силни.

Според Върховния съд, "Златна зора" вярва, че "Тези, които не принадлежат към общността на расата не са хора. В тази категория спадат чуждестранните имигранти, ромите, тези, които не са съгласни с техните идеи и дори хората с психични проблеми". Партията отрича Холокоста: "Не е имало крематориуми, това е лъжа. Нито газови камери ", каза Михалолякос в национално телевизионно интервю през 2012 г. Той отрича и факта, че около 60 000 членове на еврейската общност в Гърция са били транспортирани и убивани в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Делото срещу "Златна зора" е насрочено за 20 април, но може да се забави. Членовете на "Златна зора", включително Михалолякос и много от представителите на партията в парламента, бяха освободени на 18 март, тъй като могат да бъдат задържани само за 18 месеца в предварителния арест. Партията, с връзки в бизнес общността и "закачливи" отношенията с Нова демокрация, тази мейнстрийм дясно-центриска партия, която очевидно е отпечатала изборните Златна зора на брошури - има значителни средства за борба с обвиненията. "Златна зора" е наела над 100 адвокати.

Ако бъдат осъдени, членовете на "Златна зора" могат да получат до 20 години затвор, но на антифашистките сили в съдебната система им се струва малко вероятно. Съдилищата остават неми пред лицето на "Златна зора", която увеличи употребата на насилие, а някои магистрати бяха обвинени, че симпатизират на организацията.

Един от законите, по които партията е преследвана е член 187а, който може да бъде доста подвеждащ. Докато "Златна зора" е обвинявана, че е престъпна организация, че е замесена в убийства, нападения и незаконно притежание на оръжия, член 187а работи в случаите, когато тези престъпления се отнасят към политическото измерение и са свързани със сплашване на група от хора или жители. Но това е хлъзгава концепция, защото прокуратурата ще трябва да докаже "намерение". Това дава на  защитата изобилие от работа в сивата зона, особено ако защитата е добре финансирана и съдилищата са благоразположени.

Танасис Кампаянис от "Затвор Златна зора" предупреждава, че партията няма да изчезне от само себе си. "Много от тях са останали с впечатлението, че ако спрем да говорим за "Златна зора" проблемът някак ще изчезне. Това не е така. Икономическата криза шлифова организацията, но има и други причини, които допринесоха за нейното съществуване и известност, като например засилването на държавната репресия и институционализирането на расизма от страна на доминиращите партии. "

Но съдилищата са политически лица и отговарят на народните движения. Антифашистите призовават гърците и международната общност да останат на улиците и да настояват "Нова зора" да бъдат изправени пред правосъдието. Германците пропуснаха тази възможност с нацистката партия и платиха ужасна цена за това.
 

Превод: Милена Трачева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    "Делото срещу "Златна зора" е насрочено за 20 април"

    Рожденият ден на Адолф Хитлер.

    Коментиран от #2

  • 2 Справедливоста

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Трябва и той да е на подсъдимата скамейка.
  • 3 Селим ага

    0 1 Отговор
    Гърците си имат собствено мнение и го остяват, това е нация, не като нас! Каквото каже Хелзинския комитет това става.
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Естествено че можеш да говориш глупости,но е препоръчително да не си вярваш!Можеш ли да имаш собствено мнение/че и да го отстояваш?!/ след като НЯМАШ ПАРИ?!Отговорът е ДА...,но ще правиш това,което ти наредят богатите,эащото не си в състояние да поставяш условия!:)