Last news in Fakti

15 Април, 2015 15:52 4 867 3

Пълна парализа в Македония

  • пълна-
  • парализа-
  • македония-
  • никола груевски-
  • заев-
  • владимир лазаревик
Пълна парализа в Македония - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От седмици насам македонската опозиция публикува тайни записи на телефонни разговори, които уличават управляващите в изборни измами, изнудване и корупция. Но премиерът Груевски просто не обръща внимание на скандала, коментира Дойче веле.

Този таен запис е като истинска бомба: в телефонен разговор премиерът Груевски и министърът на транспорта се жалват, че не са манипулирали овреме едни избори. Измами, изнудване, корупция, спорни назначения на съдии. За това става дума в записите, огласени от македонските социалдемократи. През последните седмици опозицията публикува 15 подобни записи на телефонни разговори между премиера Груевски и най-близките му сътрудници.Заговор или истина?

Македонското правителство злоупотребява нагло с властта, твърди лидерът на опозицията Зоран Заев: "Те контролират медиите. Контролират съдебната система и администрацията. Изпратиха в затвора инакомислещите и си присвоиха милиони евро. Прекроиха държавата така, че да могат да я ограбят. За изборните измами да не говорим - и трите последни избора бяха манипулирани", казва Заев.

Лидерът на опозицията твърди освен това, че правителството нелегално е подслушвало поне 20 000 граждани. Следени са били журналисти, опозиционни политици, неправителствени организации и чуждестранни дипломати.

Консервативният премиер Никола Груевски отхвърля всички обвинения и твърди, че е жертва на заговор от страна на опозицията, която, по думите му, планирала държавен преврат. "Компетентните органи ще изяснят дали има злоупотреби. Вече имаме един, който си призна, че е действал по поръчка на чужди тайни служби", твърди Груевски.

Цели пет часа продължи разпитът на опозиционния лидер Заев, който бе проведен от прокуратурата по заръка на премиера Груевски. Заев е обвинен в издаване на държавна тайна, защото публикувал информация, че шефът на тайните служби е поискал подкуп от Израел. Паспортът на Заев е иззет и той няма право да напуска страната. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на 10 години затвор.

Политическата атмосфера в Македония е силно отровена, казва в тази връзка политологът Суад Мисини: "През последните 4-5 години станахме свидетели на едно много опасно развитие: наблюдавахме как определени хора на практика си присвоиха държавата и институциите. Това разруши из основи правовата държава, а правата на гражданите бяха силно потъпкани", казва политологът, според когото това се дължи и на факта, че Македония вече 10 години чака да се присъедини към ЕС.

Груевски няма намерение да се отказва от властта

Сега, с оглед на актуалната криза, шансовете на Македония за прием в ЕС изглеждат по-лоши от когато и да било преди. Брюксел вече предупреди, че този скандал би могъл да захлопне вратата към ЕС. Еврокомисията изпрати свои посредници в Македония, германското посолство в Скопие призова двете страни в спора да се завърнат към благоразумието, а Върховният комисариат на ООН за човешките права и медийният пълномощник на ОССЕ разкритикуваха остро правителството.

Опозиционният политик Зоран Заев предлага следния план за излизане от кризата: "Трябва да бъде съставено преходно правителство, което да подготви провеждането на нови избори. И тогава македонските избиратели ще сложат край на тази политическа криза".

Премиерът Груевски обаче няма намерение да се отказва от властта. Той не се поддава на натиска от чужбина и категорично отхвърля призивите за оставка, отправяни от социалдемократите, които вече от година бойкотират парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    1 0 Отговор
    Да ви кажа сега какво ще стане: Груевски ще поиска вот на доверие и след 3 месеца никой няма да помни нищо...
    Ало, Ваньо ;)
  • 2 Компанията

    2 0 Отговор
    Абе,да си идват у дома,у Булгарско !..........нема какво да се секират!
    Сите булгарски души носят!
  • 3 123

    1 0 Отговор
    Колкото и да отричат...от далеч им личи, че са българи. Алчност, корупция, мания за власт, егоизъм и простотия, народ без история, потъпкана по един или друг начин, милеят за силна държава, но не знаят какво е това животно, защото само са чели за нея, опиват се от историята, защото не виждат бъдеще...съдба нерадостна българска...