Last news in Fakti

4 Юни, 2015 16:48 958 0

Има политическо мнозинство за национален референдум

  • георги близнашки-
  • референдум-
  • мнозинство-
  • политическо-
  • национален

Президентът упражнява своето право, за прякото участие на гражданите в управлението, съгласно закона, заяви Георги Близнашки

Има политическо мнозинство за национален референдум - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има политическо мнозинство, което да открие пътя за провеждане на един национален референдум за изборната реформа. Това заяви за Факти.бг бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Смятам, че в момента, съотношението на политическите сили, в подкрепа на референдума, е благоприятно", категоричен е той.

По думите му, президентът упражнява своето право, за прякото участие на гражданите в управлението, съгласно закона.

„В закона няма ограничения във времето, така че той спокойно може да поднови своята инициатива. Разбира се, няма пречка Народното събрание да обсъди и този въпрос“, коментира проф. Близнашки.

На въпрос, дали предложението на президента ще мине в Народното събрание въпреки, че политическите сили са скептични към различни неща относно референдума, проф. Близнашки заяви:

„Ясно е, че политическите партии изповядват различни виждания по тези въпроси, ако не беше така нямаше да има нужда от референдум. Народното събрание е редно да отговори на обществените очаквания. В края на краищата, само преди една година, тази инициатива беше подкрепена от над половин милион подписи на активни български граждани. Нека насрочат референдума, а българските граждани ще отговорят на въпросите така, както намират за добре. Тогава ще стане ясно каква е волята на българският народ.“

Факти.бг припомня, че днес Мая Манолова от БСП заяви, че предложението на Росен Плевнелиев за референдум не е законно.

Тя обясни, че президентът е предизвикал национален референдум в нарушение на закона, защото според Закона за референдумите същото предложение може да бъде внесено 1 година след неговото отхвърляне от Народното събрание. Манолова припомни, че то е било отхвърлено на 17 юни 2014г.

„Ако президентът Плевнелиев спазваше българските закони, трябваше да изчака датата 17 юни и да внесе своето предложение. Сега той въвлича цялото народно представителство в играта „Референдум на инат”. Възникват въпросите дали Плевнелиев е над законите или те важат само за българските граждани”, каза Мая Манолова.

Прессекретариатът на държавния глава пък отговори на обвиненията в погазване на закона със съобщение до медиите, в което се казва, че „в закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси“.

„Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси.

Българският народ очаква дебати по същество, а не опити чрез юридически неиздържани аргументи да бъде игнорирано многократно заявеното желание на българските граждани да се произнесат по въпроси на избирателните им права", заявиха от президентството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА