Last news in Fakti

8 Септември, 2011 12:37 2 394 0

Кой ще залови Бясното куче?

  • муамар кадафи-
  • либия

Елитни френски и британски спецчасти се опитват да определят къде се крие Муамар Кадафи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И НАТО се включи в издирването на Кадафи, за чиято глава бунтовниците обявиха награда. В Либия вече има френски и британски спецчасти, които са натоварени да заловят „Бясното куче“, както е известен сваления държавен глава на Либия.

В същото време

 

опозицията обяви награда за залавянето на Муамар Кадафи в размер на 1,7 милиона долара.

 

Всеки приближен на полковника, който го предаде жив или мъртъв, ще бъде амнистиран, обещават бунтовниците.

Вече вървят неофициални залагания кой Лондон, Париж, бунтовниците или италианците ще сложат белезници на Кадафи.

Французи и британци, облечени с цивилни дрехи, са разположени от седмици на източния фронт в Либия близо до въстаническите сили, предаде АФП. Те се намират в сградата на рафинерията край терминала Зуейтина, команден център на въстаниците за източния фронт, оглавявани от Фаузи Букатиф. Щабът е разположен на около 150 километра югозападно от Бенгази.

Французи и британци са се настанили в два контейнера на самия бряг, близо до самолетните писти, обслужвали нефтопреработвателния завод. Те разполагат с модерни средства за комуникация и просторен радиовъзел с военни карти и сателитни снимки по стените, отбелязва агенцията.

В края на април

 

Великобритания, Франция, Италия, Египет и САЩ заявиха, че са изпратили военни съветници в помощ на Преходния национален съвет.

 

„Мога да потвърдя, че НАТО предоставя разузнавателна информация на Преходния национален съвет, за да му помогне при издирването на полковник Кадафи и останалите представители на режима”, потвърди британският министър на отбраната Лиъм Фокс.

Той отказа да коментира съобщението в днешния брой на вестник "Телеграф", че на територията на Либия има британски специални части, които оказват съдействие в издирването на Кадафи.

Едновременно с това, подчерта британският министър на отбраната, НАТО активизира въздушните удари по обекти, които са все още под контрола на лоялисти.

Според "Телеграф" британските специални части са в Либия от няколко седмици и са изиграли ключова роля за координацията на превземането на Триполи. След падането на по-голямата част от града в ръцете на бунтовниците, те са се фокусирали в издирването на Кадафи. Според британския вестник

 

войниците са облечени в традиционни арабски дрехи и носят същите оръжия като бунтовниците.

 

Муамар Кадафи ще се опита да продаде част от златните резерви на Либия, за да плати за защитата си и да внесе хаос сред племената, предупреди преди дни пред Ройтерс бившият управител на либийската централна банка Фархат Бенгдара, който премина на страната на бунтовниците.

Бившият първи гуверньор, твърди, че човек от антуража на Кадафи предложил неотдавна на негов приятел банкер 25 тона злато. Според Бенгдара Триполи разполага със златни резерви на стойност 10 милиарда долара.

 

Възможно е Кадафи да е присвоил част от тях.

 

Според "Уолстрийт джърнъл" либийските бунтовници ще се нуждаят от много средства, за да извършат прехода в страната. Един от източниците на тези средства са авоарите на клана Кадафи. Трудността ще бъде първо намирането, а после и връщането им в либийската хазна, пише вестникът и посочва като пример юридическите трудности, с които се сблъскват новите режими в Тунис и Египет, за да си върнат обратно милионите, замразени в Швейцария, Великобритания и други европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА