Last news in Fakti

9 Септември, 2011 09:40 3 058 0

Деветият ден на деветия месец

  • 9 септември-
  • нумерология-
  • девети
Деветият ден на деветия месец - 1
Град Лом - снимка от 9 септември 1944 г.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Деветият ден на деветия месец в историята на България, за добро или лошо е завинаги свързан с датата 9 септември 1944 г. Какво точно се е случило тогава обаче е предмет на яростни спорове. Още по-яростни са споровете за следващите 45 години. Едни говорят за „добрия социализъм”, безплатното здравеопазване и образование и спокоен живот, други говорят за избити без съд и присъда, за концентрационни лагери и страх...

В историографията отпреди 1971 година се твърди, че това е „народно въстание“. След това до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“.

След политическата промяна от 1989 година събитието е определяно като „военен преврат“.

Предлагаме някои нумерологични тълкувания на девятката и на събитията до и след тази дата:

Девятката в нумерологията се тълкува по различен начин в източните символики. При китайците например тя символизира продължителност и дълготрайност.

Девятката символизира китайската империя, а на мантията на императора винаги имало изрисувани 9 дракона. Династията била толкова силно подвластна на числото девет, че се говори, че в палата в Забранения град в Пекин има 9 999 стаи.

В Япония девятката обаче символизира страдание и мъчение, по сила веднага след четворката, която носи смисъл на смърт. Някои болници в Япония дори нямат стаи с този номер, дори етаж.

Няма и единодушна оценка на историците, които според политическите си възгледи продължават да твърдят различни неща.


Това което е сигурно е, че на 9 септември Отечественият фронт взема властта в България с помощта на настъпващите в страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество, което попада в съветската сфера на влияние.

И малко българска нумерология:

От 3 март 1878 г. до 9 септември 1944 г. са точно 66 години, 6 месеца и 6 дни. А както се твърди 666 е числото на дявола.

Тодор Живков е на власт от 1956 до 1989 г., т.е. 33 години, колкото е живял Исус Христос.  Трите имена на Живков,с бащино име Христов могат да се интерпретират като „Божи дар – Христовия живот” /”То-дор” е „Божи-дар” на гръцки/.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА