18 Юни, 2015 14:20 1 224 0

Ишингер: "Деескалацията не е невъзможна"

  • ишингер-
  • деескалацията-
  • невъзможна-
  • русия-
  • нато-
  • оръжия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношенията между НАТО и Русия се изострят все повече, като вината за това не е само на Москва. А конфронтацията няма да доведе доникъде, отбелязва Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността, в интервю на Б. Клайн в Дойче веле .

Москва заплашва с увеличаване на ядрения си арсенал в отговор на намеренията на САЩ да разположат тежки оръжия в Източна Европа. Тревожно ли е това?

Волфганг Ишингер: Съветвам и двете страни не да се въоръжават, а да се разоръжават. Това, което наблюдаваме, и то не от вчера, е демонстрация на мускули във военен план. И то не само от руска страна. Тази демонстрация е абсолютно ненужна, опасна е и трябва да бъде прекратена незабавно. Много по-добре би било НАТО да предложи на руската страна тези военни "премервания на силите" да се прекратят или най-малкото да бъдат силно ограничени. Имам предвид прелитанията над чужда територия с изключен транспондер, т.е. без радарните системи да могат да засекат полетите. Това е начинът да се избегнат инциденти и недоразумения, да не се стига до политическа и военна ескалация.

Ще внесе ли НАТО такова предложение?

Волфганг Ишингер: Преди няколко дни разговарях с генералния секретар на НАТО на тази тема и знам, че неговото становище е положително. Най-късно на срещата на министрите на отбраната на НАТО след няколко дена ще разберем дали Алиансът ще предприеме подобна стъпка. Според мен това е въпрос на здрав разум.

Смятате ли за грешка намеренията на САЩ да разположат тежки оръжия в Източна Европа?

Волфганг Ишингер: Този въпрос трябва да се разглежда диференцирано. В основополагащия акт НАТО-Русия от 1997 година ние се задължихме да не разполагаме големи бойни подразделения в новите страни-членки на Алианса. Мисля, че федералното правителство има право, застъпвайки становището, че въпреки руските действия в Източна Украйна и въпреки анксията на Крим, ние трябва да се придържаме към правилата на основополагащия акт. Т.е. - че въпреки всички молби на балтийските държави и Полша не бива да разполагаме бойни подразделения там. Съмнявам се обаче, че доставянето и складирането на оръжейни системи противоречи на договореностите в основополагащия акт и във всеки случай не е тяхно формално нарушение.

Но въпросът безспорно е сложен. Кое ще доведе до по-голямо засилване на ескалацията? Доставката на подобни оръжейни системи като средство за самоотбрана във време на относителен мир, или снабдяването с оръжейни системи след действителното изостряне на кризата? В този смисъл може да се каже, че складирането на оръжия не е толкова неразумно.

Но нали говорейки за демонстрация на мускули от американска страна, имате предвид именно доставките на тежки оръжия за Източна Европа?

Волфганг Ишингер: Американските въоръжени сили и НАТО също извършват полети без транспондери, като се оправдават с необходимостта от тренировки в случай на сериозна заплаха. Просто съществуващите правила, които не са нерестриктивни, трябва да бъдат съобразени с новите оръжейни системи. В този контекст е правилен съветът към САЩ да не доставят на Украйна оръжейни системи с нападателен характер в тази напрегната атмосфера. Това би било сигнал за установяването на доверие и деескалация.

Сегашните планове на САЩ съгласувани ли са с НАТО, имайки предвид намерението за отправяне на апел или предложение, което ще се отнася и за Съединените щати?

Това, което четем в новините, според мен са само съображения на американците, по които правителството не се е произнесло. Смятам, че ако то излезе със съответното решение, то ще трябва да бъде обсъдено внимателно с партньорите от Алианса в контекста на придържането от страна на НАТО към основополагащия акт с Русия, въпреки неговите масови нарушения от руска страна.

Понеже е факт, че Русия доставя оръжия на територията на съседна държава против волята ѝ. Ако САЩ доставят няколко танка на Естония, това би станало само по изричната молба на един съюзник от НАТО. И в това е разликата - Алиансът няма да наруши правилата на основополагащия акт, ако доставката на оръжия не е свързана и с разполагането на военни части.

Каква в крайна сметка трябва да бъде реакцията на НАТО, след като Путин заплашва да увеличи ядрения арсенал на Русия?

Волфганг Ишингер: Аз пледирам за запазването на спокойствие. От руска страна никой не е казал, че Русия ще излезе от съществуващите договори със САЩ за контрол над въоръжениията. Споразумението СТАРТ беше подписано само преди няколко години. Според мен Русия планира само модернизиране, което не е забранено. Но намирам за неуместно това, че Русия разпространява подобни съобщения в сегашната напрегната атмосфера. Ние не трябва да отговаряме по същия начин - трябва да запазим спокойствие. Алиансът е много по-силен от Русия - ние отпускаме повече пари за нашата отбрана. Дори и сега, когато руските военни разходи са увеличени значително. Ние можем да разглеждаме всички тези въпроси спокойно, без да реагираме нервно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА