Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 16:34 5 366 6

Малка Венеция по български

  • малка венеция-
  • български-
  • милен ганев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно ли е Копривщица, Ковачевица, Боженци и др. наши популярни туристически дестинации да се превърнат в родната Венеция? Загубите от отлива на туристи, който порази страната ни през отминалото лято, може да бъде компенсиран само с авангардни решения. До този извод стигнаха водещите фигури в бранша на спешна среща в сладкарница в столичния кв.Враждебна. Представители на каймака на най-популярните ни туроператори, както и държавни чиновници в продължение на два дни бистриха възможните изходи от нерадостната статистическа реалност.

Почти единодушно бе наложено виждането за нуждата от качествено нов подход в предлагането на туристическите услуги. Все пак, за да бъдат избегнати каквито и да било рискове за топ-курортите ни, обект на експерименталния подход първоначално щели да бъдат населени места без ски-писти и излаз на море.

Според една от идеите, градът-музей Копривщица скоро може да се превърне в малка Венеция. На мястото на калдъръмените улички в дълбоки канали ще се носят рециклирани гондоли с туристи. Така романтиката от Канале Гранде ще се слее с националната гордост от историческата памет. Гондолиерите ще пеят на италиански наши бунтовни песни, докато превозват влюбени и други зяпачи от музеи към механи, стаи за гости и обратното. Крайното решение по демократичен почин ще бъде оставено на местните хора, които сами на обществено обсъждане ще преценят, бива ли калдъръмът да отстъпи място на гондолите. На този етап индикациите сочат,  че местното население не е узряло за подобно новаторство и по-скоро е против идеята. Хората питат, какво ще стане с изкопания калдъръм? Дали няма да бъде замъкнат да краси дворовете на някои? Отново ли обществената поръчка ще бъде възложена на печално известни в региона фирми като „Ровим днес“ „Нова яма“ и „Изкоп 2000“?

По почина на панагюрци, възмутените копривщенци възнамеряват да организират протестно групово изпяване на „Боят настана“ или „Къде си вярна ти любов народна“. Емблематични имена в туристическия бранш предвиждат да се включат в провеждането на разяснителна кампания по места, която да успокои духовете и да вдъхне надежда на населението за един по-добър живот.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитров

    2 0 Отговор
    Ама какво ме топли че хотелиери и ресторантьори печелят малко,ама изобщо не ми дреме.
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    В Копривщица ми се струва малко трудно това да стане.
    Хората там са малко изостанали и с много тесен мироглед. Гледат с лошо око на "пришълците" (както те самите обичат да се изказват).
    На тях им харесва да си гледат "барабоя" и "стоката" и нищо друго не ги интересува.
    Ако започне да се формира като солидна туристическа дестинация то няма как да стане без външна намеса.
  • 3 Майка България иска наказания

    0 2 Отговор
    Смачкването на Туризма в България засега се осъществява от нагли чужди диверсанти на служба във Външно Министерство..

    След въведени без нужда визи срещу наши традиционни любими партнери..загубите на Нашата мила родина са за над 700 000 000 000 живи доларчета вкл от пропуснати инвестиции и смачкани предприемачи дръзнали да строят домове в уникални курорти барабар с Молове и ...Загубите са завинаги и невъстановими...
    По този повод да с е маркират всикчи виновни вкл шпиони и подставени лица..Обрекоха на мизерия и миграция нашия народ ...
  • 4 минаващ

    1 0 Отговор
    Ако е да усвоите едни пари и да съсипете завинаги чудесната Копривщица, може да направите едни глупави и никому ненужни канали, които отгоре на всичко зимата ще замръзват !!! Кой "умен мозък" роди тази абсурдна идея кажете?? Може ли да се сравнява географското положение на Венеция (Средиземноморието с над 4 град. зимата) с Копривщица (балкански климат с минусови зимни температури!!). И защо се чудите че хората излизат на протести, ама това е малко, трябва да ви счупят умните глави!!
  • 5 дам

    0 0 Отговор
    Само в България може да се по.ере от страх руската армия............като се изпрати за 1 седмица на почивка в Лозенец!
  • 6 госта

    0 0 Отговор
    "Ровим днес" ми харесва :)))
    Знам я тази фирма. Ровят сега навсякъде тротоари и улици предизборно.