Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 16:17 2 102 4

Така държава не се управлява

  • николай слатински-
  • държава-
  • управлява-
  • бойко борисов

На висше ниво на управлението имаме overreaction, несъразмерна реакция, изпълнена с помпозност, парадност, грандоманщина, непрофесионализъм и объркване на представата за реалните правомощия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Така държава не се управлява. Това заявява в коментар, публикуван във Фейсбук, експертът по национална сигурност Николай Слатински по повод инцидента с имигранти и извънредното завръщане на премиера Бойко Борисов от срещата на евролидерите в Брюксел. Факти.бг припомня, че тази нощ 54 агресивни афганистанци нахлуха през зелена граница в района на Средец. При опит те да бъдат задържани граничен полицай е произвел предупредителен изстрел, след което рикошет и има загинал бежанец.

"Случаят с афганистанците е сериозен. Въобще и бежанската криза, и разградената ни граница, и парализата на цели структури в системата за национална сигурност, и лошият мениджмънт при няколко министри поред на МВР, и липсата на институционална култура в сигурността са много сериозни проблеми.

Но тук искам да посоча отново, че на висше ниво на управлението имаме overreaction, несъразмерна реакция, изпълнена с помпозност, парадност, грандоманщина, непрофесионализъм и объркване на представата за реалните правомощия, задължения и отговорности.

Премиерът няма какво да прави в микромениджмънта на процеса, нищо, че е бил и си е останал на нивото на управление на средна ръка главен секретар на средна работа министерство.

Той е на стратегическо ниво, той има институции, има министри, има главни секретари, има кой да реагира. Такова изхвърляне е хвърляне на прах в очите на обществото, ала тато, ала бащицата, ало биг боса...

Проблем, решен от трима редови служители (няма да коментирам как, това е тема за друг разговор), не изисква да се вдигнеш от заседание на стратегическо ниво на ЕС, където трябва да отстояваш интересите на държавата, за да хвърчиш като директор на дирекция или служител по сигурността в общината.

Така държава не се управлява. Така се създава изкуствена реалност, внушават се измислени загрижености, поражда се зависимост на обществото от Спасител, а на стадото – от Овчар.

То всяка извънредна ситуация, това науката го знае, е донякъде и речеви акт. Със слова и поведение, с алармистки реакции и трескави действия ти можеш да придадеш на ситуацията елемент на извънредност, та после като тя се уталожи, да събереш извънредни овации как си я решил. Освен това извънредността действа в опциите на максимална моблизация, на или-или, на извънредност на усилията, на героизъм. И обществото, виждайки как ти свръхреагираш, започва да мисли ситуацията именно в понятието на извънредност и е склонно да преувеличава твоите заслуги, да ти влиза в положението, да те величае за направеното и да ти благодари за всичко, което вършиш всеотдайно, себераздавайки се за нея. И няма да се замисли, че всъщност трима души са овладели ситуацията, а вижда Човека на Бял Кон, който не мигва нощем и не спира денем да мисли за общественото благо и е готов и от Европейски стратегически съвет да се откаже, но да бъде близко до народа си в час на колосална, стратегическа, почти неразрешима (ако не е той, Спасителят), извънредна беда!

И зад тази олелия, зад тази дандания,зад тази бъркотия никой няма да се досети да попита какво си правил и направил за безопасността на границите, за защитата на обществото, за сигурността на държавата, за общата ни готовност да действаме тогава, когато ситуацията наистина стане извънредна и наистина иска извънредни усилия и работеща, а не в насипно състояние система за национална сигурност..."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Боцко

    0 0 Отговор
    Ами добре го е написал човека...., но от друга страна, като председател на комисията по национална сигурност в НС доста години, какво направи за спиране разрушаването на държавата и органите за сигурност? И той беше един от многото примерни послушковци на маститите западни всезнайковци....
  • 2 виж

    0 0 Отговор
    на картата Средец е до Булгас на 100 км от границата!!!
  • 3 овчи мисли

    0 0 Отговор
    Прав е Слатински за това: "Така държава не се управлява. Така се създава изкуствена реалност, внушават се измислени загрижености, поражда се зависимост на обществото от Спасител, а на стадото – от Овчар."
    Бате Боцко е особено прав за това: "... но от друга страна, като председател на комисията по национална сигурност в НС доста години, какво направи за спиране разрушаването на държавата и органите за сигурност?"
    И сигурно и аз съм прав за това: "Овце сме и овце ще си останем. Сега Б.Б. се прави на овчар, а после като дойде поредния, който обещае "да ни оправи" ние като добри овце ще тръгнем подир новия овчар.
    Ще ми се да поживея някъде, където овцете са си на мястото, на ливадата, а не около мен. Уморих се да се опитвам да съм различен от овцете, ама помощниците на овчаря успяха три пъти здраво да ми съсипят живота, а междувременно годинките се натрупаха и сега дори за чуждите ливади не съм подходящ.
    Овча му работа ...

  • 4 1234

    0 0 Отговор
    Разрушена е системата за управление на държавата.За да угодим на демократите нашественици отвъд океана разрушихме всичко в държавата си.Сега се чудим какво да правим като стане някаква ситуация,сами ли да я решаваме или да питаме пентагона какво да правим,и затова Б.Б.се изявява като ,,овчар",а овцете не е народа,а тия около него дето не си гледат задълженията,ами се чудят как да забогатеят още на гърба на народа който ги е избрал да работят за ,,народ и държава".А то не се иска много ,просто погледнете какво се правеше за охраната преди двадесетина години,и възстановете това което разрушихте.Ще ви задам един въпрос господа управляващи.Защо разградихте държавата,а оградихте жилищните комплекси в които живеете?Като ще разграждате разградете и вашите жилища,от какво се страхувате?По това ще ви познае човек колко мислите за народа си,ама преди избори обикаляте и обещавате,виждаме ви колко струвате,и една стотинка не бих дал за вас ,не гласа си,защото гледате само и единствено себе си,а за народа пет пари не давате.