Last news in Fakti

26 Септември, 2011 14:54 1 488 0

Кремъл се съпротивлява срещу размяната на Медведев с Путин

  • кремъл-
  • владимир путин-
  • дмитрий медведев
Кремъл се съпротивлява срещу размяната на Медведев с Путин - 1
EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висши руски правителствени служители се разбунтуваха срещу споразумението между руския президент Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин да си разменят местата следващата година, пише в. „Файненшъл таймс“.

Недоволството показва, че договореното предаване на постовете няма да мине толкова гладко, колкото двамата лидери очакваха.

След съобщението в събота, че Медведев ще заеме премиерския пост, като подкрепи Путин на президентските избори през март 2012 година, финансовият министър на Русия Алексей Кудрин, обяви във Вашингтон, че категорично ще откаже да работи с Медведев.

„Не се виждам в новото правителство. Никой не ми е предлагал пост, но смятам, че разногласията, които имам, няма да ми позволят да бъда част от новото правителство“, заяви Кудрин пред журналисти по време на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка.

Кудрин и Медведев, и двамата икономически и политически либерали, са в обтегнати отношения. Кудрин изглежда хранеше надежда да стане премиер ако Путин отново стане президент, пише в. „Файненшъл таймс“.

Бунтът на Кудрин дойде след коментарите на Аркадий Дворкович, главният икономически съветник на Медведев, който в събота написа в Туитър, че няма причина за празнуване, имайки предвид решението на Путин.

Говорителят на премиера Дмитрий Песков вчера заяви пред журналисти, че той лично нямал съмнения, че Кудрин ще остане в екипа на Путин.

Инвеститори се обезпокоиха от евентуалното оттегляне на Кудрин, консерватор, що се отнася до фискалната политика, на когото се приписва заслугата, че успя да преведе Русия през световната финансова криза от 2008 година. "Господин Кудрин осигуряваше макростабилността на страната", отбелязва за "Файненшъл таймс" Роланд Наш, главен инвестиционен стратег на "Верно Капитал", базиран в Москва хеджфонд.

Путин посочи Медведев за свой наследник на президентския пост през 2008 година, тъй като по конституция нямаше право на трети пореден мандат. Медведев даде да се разбере, че двамата са се договорили да си разменят постовете, още когато са създали тандема през 2007 година и всъщност са обсъждали това развитие на събитията, когато за пръв път формирали „приятелския си съюз“.

„Медведев винаги е изразявал намерение да се кандидатира за президент", коментира Глеб Павловски, директор на Фондацията за ефективна политика и бивш политически консултант в Кремъл. За Павловски сегашното решение на Медведев е "катастрофа за управляващия политически екип. Засега това е морална криза, която бързо ще прерасне в политическа", изтъкна той, имайки предвид изявлението на Кудрин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА