Last news in Fakti

28 Септември, 2011 09:53 2 758 0

Лицето ни пред света: Роми и протести

  • катуница-
  • роми
Лицето ни пред света: Роми и протести - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около 170 души са били арестувани във вторник вечерта в 14 български града при антиромски протести, които се проведоха за трети пореден ден след тежък инцидент, за това съобщава АФП. В столицата полицаите разпръснаха събралите се демонстранти, като им попречиха да достигнат до парламента. В страната цел на протестиращите станаха ромските гета.

Демонстрантите, които са носели прътове и ножове, са били арестувани. Расистките лозунги срещу ромите и турците бяха по-рядко срещани в сравнение с понеделник, след като главният прокурор поиска от местните прокуратури да прилагат разпоредбите от Наказателния кодекс за расизъм и етническа омраза, които се наказват с 4 години затвор. Протестите във вторник минаха под призивите „Да живеят българите" и „Искаме закони", отбелязва още агенцията.

Антиромските демонстрации, които започнаха в България през уикенда, продължиха и във вторник вечерта, пише от София пък кореспондент на американския вестник „Ню Йорк таймс“. Цитирано е изказването на премиера Бойко Борисов, че етническият мир е единствената гаранция за благоденствието на България. Съобщава се, че полицията е охранявала подстъпите към ромските квартали в страната, а демонстранти са свикали протести в 20 града, включително в столицата. Припомнено е изявлението на президента Георги Първанов от понеделник, че институциите са единни в съпротивата си срещу радикалните и екстремистки настроения. Цитирано е и мнението на Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, че всеки български град има свои местни престъпни босове - било то роми или българи и че правителството не успява да ги изправи на съд.

Тези инциденти имат дълбоки корени в българския поскомунистически преход, казва Кънев пред вестника. Той говори за бавната първоначална реакция на полицията в началото на протестите, която насърчила разпространяването на етническа омраза. Той смята, че антиромските настроения винаги са били силни в България и затова не е чудно, че много млади хора скандират по улиците расистки лозунги и унищожават имущество. Кънев отбелязва, че следващите действия на полицията са били достатъчни за овладяване на положението. В статията на „Ню Йорк таймс“ е цитирано и мнението на политолога Андрей Райчев, който казва, че страстите са били разпалени от три качества, свързвани с Кирил Рашков - престъпност, голямо богатство и ромския етнос.

Фенове и десни радикали се възползваха от инцидента в село Катуница. През нощта срещу вторник редица български градове бяха обхванати от антицигански акции, преминали в безредици, пише пък руското издание „Независимая газета“. Представители на циганските общности в България очакват нови погроми. Те спешно се запасяват със средства за самоотбрана: тояги, брадви и огнестрелно оръжие, констатира вестникът.

Отбелязва, че президентът и премиерът се опитват да стабилизират обстановката. Те посетиха Катуница, където се срещнаха с местни жители и положиха усилия да успокоят „въстаналия народ“.

В обичайния политически живот Георги Първанов и Бойко Борисов са опоненти, но драматичните събития ги накараха да се срещнат в Пловдив и да заминат за селото, където имаше масови антицигански акции, допълва и „Московский комсомолец“.

„Събитията имат „дълбоки корени в българската история. Това е на първо място меката, толерантна политика на правителството спрямо организираната престъпност. Заради нея в страната се появиха т. нар. местни феодали като циганския барон в Катуница. Те обаче са твърде много в цяла България“, коментира Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет, пред телевизия „Русия 24“.

Безредиците в България безспорно станаха в крайно неудобен момент за държавното ръководство, смята „Новие известия". Буквално току-що се бяха провалили поредните преговори за влизане на страната в Шенген, срещу което категорично се обявиха Холандия и Финландия. С основния аргумент, че българските власти все не могат да се справят с престъпността в страната си. За жалост събитията в Катуница допълнително ще убедят в правотата им противниците на българското членство в Шенген, прогнозира изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА