23 Ноември, 2015 11:34 2 371 4

Могат ли Обама и Путин да решат сирийския конфликт – заедно?

  • барак обама-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • русия-
  • сирия-
  • конфликт-
  • решение-
  • сближаване

Разговорът между Обама и Путин в Турция може да означава начало на нещо голямо

Могат ли Обама и Путин да решат сирийския конфликт – заедно? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма звук, само снимки. Барак Обама и Владимир Путин разговарят на една маса в Турция. Срещата в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Анталия идва на фона на кървавите терористични нападения в Париж, отнели живота на най-малко 130 души. Това пише в анализа си за The Daily Beast Елинър Клифт.

Дошло ли е времето президентите на САЩ и Русия да погледнат в една посока – с общи усилия, с общи действия – и да решат конфликта в Сирия?

Москва започна въздушни удари в края на месец септември по молба на сирийския президент Башар Асад. Западът обвини Русия, че атакува позиции на умерената опозиция, за да заздрави режима на Асад. Нападенията в Париж, обаче, доведоха до сближаване на двете страни, отбелязаха световните медии.

За първи път от много време насам Обама заяви, че Путин е конструктивен партньор в разговорите за Сирия – в опита да се намери политическо решение за слагане край на сирийския конфликт.

На фона на нападенията на „Ислямска държава“ и бежанската криза – най-голяма след края на Втората световна война – като че ли САЩ и Русия могат да погледнат заедно в една посока – към общия враг.

За да сложат край на Втората световна война, съюзническите сили се обединяват срещу общия враг – Адолф Хитлер и нацистите. Историческият паралел в този момент не е случаен.

Отговорът на въпроса дали Русия и САЩ могат да се отърват от Асад и да се концентират върху унищожаването на „Ислямска държава“ не е еднозначен. Това е сложен въпрос, но знаците са положителни.

Бившия US посланик в Русия Майкъл Макфол заяви, че свалянето на руския пътнически самолет над Синайския полуостров може да се окаже повратна точка.

„Няма стратегия за победа над джихадистите – без политически решение. Колкото по-дълго се подкрепя Асад, толкова по-вероятна е насилствена революционна промяна“, заявява американецът. Според него е „гигантски мит“, че Москва атакува позиции на „Ислямска държава“ в Сирия.

Бившият посланик в Сирия Робърт Форд пък е скептичен, че Русия променя позицията си относно Асад и режима му.

Преди дни „Ройтерс“ съобщи, че Русия и Франция са извършили удари по цели на ИД в северната част на Сирия – в отговор на сваления самолет и кървавите атаки в Париж. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че действията на „Ислямска държава“ в Париж са „акт на война“. Дали това е война само на Франция, или Запада и Русия срещу терористите?

Историческите аналогии никога не са перфектни, но когато бъдещето на западната цивилизация е разклатено, срещата между Обама и Путин и разговорът в Турция може да означава начало на нещо голямо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 2 Отговор
    Естествено Обама вижда края на техните изцепки и ще иска съюз. НЕФТА е черното злато, това всеки го знае и САЩ не искат да го изтърват.
  • 2 Бай хой

    0 2 Отговор
    Ще погледнат в една посока когато обанан спре да подкрепя терористите.

    Какво донесе на света терора наложен от сащ над Сирия за да свали законното правителство и наложи радикален ислям. Те искат да ловят риба в мътни води а това им се получи в либия, ирак и афганистан. Какво плати обаче света и европа за тези американски апетити. Как живеят днес народите на тези страни сред радикалните ислямисти наречени от вашингтон опозиция?

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Явно в БЪЛГАРИЯ има много противници на РУСИЯ, което си личи от минусите.
  • 4 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    ДЛЪЖНИ СА