Last news in Fakti

4 Януари, 2016 22:01 5 180 34

Сняг и мрънкане на парцали…

  • сняг-
  • сащ-
  • денвър

За никого тук снегът не е изненада, освен за общинските власти. Те са хем изненадани, хем не им пука

Сняг и мрънкане на парцали… - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Андрей Ненов @ facebook за EuroChicago.com

Откакто живея в слънчево, планинско и обикновено снежно Колорадо, много пъти съм казвал, че ако софиянци, пловдивчани или… видят как (не) се почиства снегът тук, всеки ден ще носят цветя на Бойко и кметовете за улиците на градовете си след всеки снеговалеж.

Ето, и днес след първите снежинки и натрупалия се “огромен” сняг от 5-10 см в България, не спирам да чета и слушам глупостите на мрънкалниците във Фейсбук и шофьорите, по заснежените магистрали на България, интервюирани от интелигентни “журналисти”. Същите шофьори-софиянци, които не могат да си купят зимни гуми; които въпреки, че от 3 дена са предупредени за валежите в неделя, са избрали именно неделя следобед да се приберат от родните си места у Софето; същите дрънкалници, които не могат да се откъснат от компютъра си, за да изчистят 4 квадратни метра пред входа на блока си – може би, защото и никога не са хващали лопата през живота си, но са компетентни как се чистят улиците в Хановер, в Ню Йорк, в Хелзинки, в Китай, в Букурещ…

Та за тези мрънкалници, са днешните ми редове с пресни спомени и гледки от Колорадо (САЩ) – и по точно от столицата Денвър. Който не знае къде е Колорадо – да пита президента Плевнелиев – той има снимки от планините наоколо :) В Колорадо живеят около 6 милиона души, като само в Денвър и околностите са около 2 милиона. Надморска височина – 1600 м, като от ноември до май вали сняг поне 10-15 пъти по 10-30 см обикновено. За никого тук снегът не е изненада, освен за общинските власти. Те са хем изненадани, хем не им пука. Тук сняг не се чисти, докато снеговалежът не спре! Съвсем правилно ме разбрахте – ако вали 5-6 или 10 часа, то през това време снегорини НЕ ИЗЛИЗАТ, защото щяло да навали пак и нямало смисъл – това беше не особено умното обяснение, което получих от компетентен общински служител. Обичайна гледка е сутринта в час пик, ако е валяло през нощта, да не можеш да стигнеш до работа, защото магистралите са абсолютно непочистени и коли, и камиончета газят сняг по 15 см, който за разлика от българския е обикновено сух и трудно се топи и превръща в киша. Вместо да стигнеш до работа за 30 минути, стигаш за 2 часа – огромни закъснения, загубени работни часове, нерви и т.н., но хората спокойно търпят и не протестират. Демокрация бе… Като спре снегът, обикновено чак след 1-2 часа излизат някакви снегорини, които в плътна, организирана колона минават по 1-2 пъти през големите улици и ако успеят за 24 ч. да ги поразринат – ОК. Ако не – здраве да е. Изключителната гледка от тържествуващи снегорини с ВИСОКО ВДИГНАТИ ГРЕБЛА (т.е. непочистващи нищо), може да бъде видяна след всеки снеговалеж… Голяма гавра е да гледаш как камион, които вместо да почиства, минава покрай теб с 10 км/ч, затъвайки също в преспите. Един ден бях преборил 10 такива снегорина, и само 1 работещ.

Да не забравя – това е за основните магистрали; вътрешните улици по принцип въобще не се чистят. Нямало пари. Айде сега се сетете какви са данъците в БГ и какви в САЩ, ама на – нямало пари. По една седмица газиш с колата си в замръзнал лед и сняг по улиците, и където утъпчеш ти или съседите – това е. Ако замръзне – се спасяваш, както можеш. Последният сняг падна преди около 3 седмици, около 15 декември. Два дена след като спря снегът – главните улици изглеждаха така (вж. снимката по-долу). И до ден днешен има заледени улици, а на Коледа през половината квартални улици можеш да караш ски, не само кънки. Говоря за скъп район, да не си мислите, че говоря за Столипиново…

Така, сега минаваме към последната картинка от пъзела – тротоарите. Тротоарите са задължение и се чистят от собствениците на къщите покрай тях. Задължение на всеки собственик е до 24 ч. след като е паднал сняг, да е почистил тротоара пред дома си. Ама бил стар, болен, бил на работа, в командировка за 2 седмици – не им пука. Трябва да си изчистил. Иначе – глоба. Започва със забележка първи път, 50 $ – втори път; 200$ – трети път… И така… Когато падне сняг, често пъти се налага да излезеш 30 минути преди нормалното време за работа, за да почистиш пред къщата си – иначе не можеш да изкараш колата си. Като не можеш да изкараш колата си – не можеш да идеш на работа. Не отиваш на работа – няма пари… И така… Капитализъм! Отделно всеки собственик плаща HOA – това е такса домсъвет – обикновено не покрива нищо, освен заплатата на надзирателя, които гледа дали собствениците си изпълняват задълженията по поддържане на тревата и чистене на снега, и малка такса за ползване на някои местни общински паркове. Но не включва никакво чистене на сняг или косене на трева. Ако искаш да ти е чисто, а не можеш – плащаш още около 50 $ /месец абонаментна такса някой друг да го прави вместо теб. Притежаването на имот е предимство, но и отговорност.

Най-интересното е, че по телевизията никой не мрънка, никой не се оплаква – ама не е почистено, къде е държавата, къде е…? Просто казват – внимавайте, има много сняг, оправяйте се. Всичко го приемат за нормално. (Единствен аз, като някакъв Мунчо, се осмелих да протестирам пред американските ми познати… Гледат ме странно и неразбиращо.)

Продължаваме нататък – специално за нашите мрънкалници – две снимки от улицата пред местното CDOT (Министерство на транспорта на Колорадо). Да, да същите тези, дето се грижат всичко да е почистено. Четири дена на улицата имаше 15 см сняг и снегорин не беше минавал.

Чакайте – да не помислите, че се бъзикам – ще ви покажа една снимка от лятото на същото място – виждате ли асфалта и поникналото дръвче в дупката в него?!

Да, да на същото място е – пред същото Министерство на транспорта на Колорадо. Хайде сега погледнете снимката на българския министър и кажете няколко думи за новите магистрали…

Мислите, че само в Денвър е така – не, бил съм и на други места в щата – същата работа. А преди година имах честта да посетя най-реномирания хотел в най-хубавия курорт в Скалистите планини, където нощувките достигат и 1000$/стая на вечер. На връх Нова година. Лъскаво, красиво, платен паркинг, безплатни шоколадови десерти, но… до хотела не можеш да стигнеш с колата си, защото 3 дни не могли да почистят 60 метрова улица с 25 см сняг. Нямали пари хората, бе…

Не навсякъде в Америка и по света е така – и това знам.

Има градове и градове, има държави и държави, и затова – хайде преди да плюем, преди да мрънкаме да знаем – всичко зависи от ХОРАТА и ДЪРЖАВАТА. А държавата се гради от личности, не от мрънкалници.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миткопом

    1 0 Отговор
    Ехе ето че надминаваме САЩ поне в една област. Въпроса ми е следния: дали ние вървим напред и ги настигаме или те дават назаден и настигат нас??
  • 2 joko

    2 0 Отговор
    Ами като ни е много хубава държавата,къв го дириш в Колорадо...аси изказването,как не го домързя да го напише.Да беше взел една лопата и да поизчисти там,гледам акъли ръси за родината си
  • 3 nik

    2 0 Отговор
    пълни мрънкалници. вместо да работят здраво търсят проблем и блеят
  • 4 КАН

    1 0 Отговор
    В България Нищо не зависи от хората .Хората са за да бъдат драни с данъци и глоби,, По оношение на мрънкането не стига че мрънкат .ами мин Павлова взела и глоби да налага на снег. почистващите фирми. Тия гербери от нищото правят пари. от 5см. сняг.И ти ли Стефанаки пишеш в стил,,,Оня с коня"""
  • 5 Мрънкалника

    1 0 Отговор
    Абе гражданино неревлив ти не си от тзи мрънкалници които взимат 300 лв заплата тук в БГ нали ,затова акъл от личности избягали от страната не искаме .А за този ,който ти е дал трибуна баццее тук да ти четем глупостите (Стефанаки Йоанис)- ако ти бях шеф една стотинка не бих ти дал за тези глупости.
  • 6 опсмопсус

    2 0 Отговор
    Човека е прав, мрънкате, ама пред входа на блока не сте си почистили!
    И не само в сащ е така!

    Що не мрънкахте като ви ограбиха с долар 3000лв, като ви изгориха лихвоточките, окрадоха ви чрез приватизацията, затвориха предприятията и ви уволниха.
    Прост народ сме българите и всички мрънкалници за снега го доказват, а политиците ви крадат, вие за снега мрънкате!
    "Не народ, а мърша"

    Коментиран от #16

  • 7 Маурчи IV

    0 1 Отговор
    Намери се най подир някой да го рекне както си требе.
    У оназ тема с снего им написах на мрънкалниците ама они ревът.
    Пак ви казувам. И у африка таквиз мрънкалници не съм срещал!
    Тук само лаене и пенене а ора няма. Качил се раждате само да мрънкате, немали пари немали жени немали коли. Немате акъл туй ви липсва мрънкалници таквиз!
    И правилно ви го е казал чиляка!

    Коментиран от #9

  • 8 Аааамаха

    1 0 Отговор
    Не са проблема улиците бе момче - ми до пункта за винетки вече втори ден не мога да стигна, ей!
  • 9 КАН

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маурчи IV":

    Не стига че мрънкат че им тежък живота ами накрая вземат и пукнат. Мързи ги да доживеят и до 65г. Нее ги срам...
  • 10 smolata

    1 0 Отговор
    Бравоооо, хубава и правилна статия. Сега ако започнем и да си стреляме по училищата през седмица, щото ни е криво, напълно ще достигнем господарите. А на теб ,Мунчо, ти дадоха една виза и ся вече квото е у уная крива нива става закон и тук ли бе? Нима ако си изчистим снега по тротоарите и караме по чисти пътища ще сме пишман-демократи, а хората, които искат това, за което плащат са антидемократи и врагове на капитализма??? Кой му даде изобщо право на Тоя да пише статия?
  • 11 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    тва че е прав човека писал статията са коментарите долу.муууу,мууу,муууу,мууу...никой не ни помага,малко са ни парите,няма кой да ни прави деца и да ни ги гледа,тук нищо не зависи от нас,ние сме убави ама политиците ни са лоши мууу,мууу!тва е манталитета на българския мързелак и мрънкялник. щом си го докарал да взимаш само 300 лева се вижда първо къв мъж си после колко ти е акъла и накрая къв си работяга.

    Коментиран от #12

  • 12 про

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Пенсионерите и те са мрънкала и мързели затова им са малки пенсиите макар че са построили над 5000хил. завода..а сегашните работяги паралии цял 1 завод за БОКЛУК..

    Коментиран от #22

  • 13 куку

    0 0 Отговор
    Вече не издържам,този сняг за поредна година ни изненада.... :-)
  • 14 Силви

    1 0 Отговор
    Статията е поръчана от Лаборанта Лазаров- мутра и крадец!А вСАЩ имат ли си Батко и Братко?Може ли така да се краде безнаказано?Шефа на Пътната агенция работи ли с жена си и балдъзето?Кара ли джип Лексус,а жена му Ауди-последен модел?
  • 15 TODOR STOYANOV

    0 1 Отговор
    ТИ КВО ПРАЙШ В КОЛОРАДО ВЕ МАЙНА???АБЕ Я СИ ИДВАЙ НА СЕЛО!!!ЕЛА ДА ВИДИШ ТУК СНЕГОРИН ДО СНЕГОРИН МИЛА МОЯ МАЙНО ЛЬО...МАГИСТРАЛНА ДО МАГИСТРАЛНА ФЕЯ, ДАЖЕ ГУМИ ПАЛЯТ ДА СЕ СТОПЛЯТ СТЕФАНАКИ, СТЕФАНАКИ, С ТАЯ СТАТИЙКА...МАЛКО СЕ ОАКИ
  • 16 един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "опсмопсус":

    абе аз на теб не ти ли казах да си пиеш хапчетата и да си лягаш!
  • 17 Брееееей

    0 0 Отговор
    Айде Стефанаки - грък, ами това, което е зарязало държавата си вместо да се опита да направи нещо за нея е хукнало да изживява "американската мечта", защо поне не вземе да се скрие някъде и да не ни дава акъл. Нали едното мрънкане му е останало на този народ. Светът не започва с вас, драги! Огромна част от "мрънкалниците" са хора, на които не им се дава възможност по почтен начин да си изкарват прехраната и да живеят прилично. А за това не са виновни хората, а "държавниците", анадънму? Защото не всички са мошеници или живеят в София, където се цуца всичко създадено от българския народ. Обаче е наближило времето, когато "столичани" няма да има къде да се евакуират през празниците (300 000 коли по новогодишните празници???!!! напуснаха София) а и няма да смеят да излязат от града в морето от цигани из провинцията... Тъжна работа.
  • 18 Rattrack

    0 0 Отговор
    Този от Колорадо що не вземе да се скрие? Повече от 25 г. живея в Скандинавия и знам какво значи снегопочистване. Включително на тротоари, велоалеи и т.н. И без да те "дерат" с такса смет като нашите любими управници.
    За така свършената работа и за този вид обяснения Лилито щеше да е уволнена на втората минута
  • 19 неутрален

    0 0 Отговор
    Ало, драскащия, като е толкова зле що стиш там? Я си ела тук в наща страна при мрънкалниците,, на хубаво място, но като гледам въобще не си и от тука, а нещо гръцко. Амън от такива. Като гледам колко харесваш Тиквока, ела му поднеси те букета от цветя, щото ние НЕЩЕ МЕ!
  • 20 Georgi Kikov

    1 1 Отговор
    Прав е човека че сте мрънкалници , защо никой не каза че си е почистил пред къщата или блока ? Или знаем само да плюем , а ние да си свършим работата не . Като сте толкова умни и не искате тиквата ,организирайте се , направете програми , убедете хората да гласуват за вас и управлявайте

    Коментиран от #27

  • 21 нашия

    0 0 Отговор
    Виж какво Гръцкия-не знам колко време си бил в колорадо и какви си ги измисляш,при селяните там може и да е така,но в Ню Йорк град стане такава простотия и кмета си заминава -на Блумберг му се размина една такава грешка,не и на тези под него,и познай какво стана на другата година преди да завали снега,снегорините бяха посипали целия град с препарати предварително и вървяха една през друга -да не би някой да каже ,че не е почистено.А накрая добре си го казал,но това не е твое защото е ЛОЗУНГ
  • 22 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "про":

    то от тях почна мрънкането.наборите след 1944 година са тези дето докараха новия социалистически морал и човек в българия.сравнение с тези от преди това се оплакват като за световно живеят без да бачкат и не правят деца,тяхното възпитание доведе след себе си тоталните мрънкялници и тоталната безпътица.тва със заводите е пълна измама.завод не е купчина желязо в която не се произвежда нищо стойностно,а група хора ходят без да знаят за какво там и чакат края на месеца за да вземат заплати.от въпросните хиляди заводи само тези дето бяха върху суровината днес са реално атрактивни другото всичко е скраб.та заради натвореното и такива пенсии им останаха ,макр че те за своe съжаление няма как да реагират за да се спасят.сложи и огромните кражби и наедекватни икономически и политически ходове на политиците ни ,които са част именно от тази порочна структура и го докарахме до това дето сме днес .последната дупка на европа,единствената страна дето продължава да пропада в евросюза ,страна без икономическа ,политическа,морална и социална адекватност спрямо останалите страни в ес и мача продължава- муууу,мууу,муууу.

    Коментиран от #26

  • 23 Georgi Kikov

    0 0 Отговор
    Браво Десислава !
  • 24 пази боже сляпо да прогледа

    0 0 Отговор
    На ден ,,американецо" само за София снегопочистването ни струва 1 един милион лева. Мрънкане ,и?
  • 25 1916

    0 0 Отговор
    кога американците станаха пример за подражание ?
  • 26 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    Поредните глупости които пишеш! Някога в завод стъпвала ли ис? А преди десети?! Промишлеността и селското стопанство в България бяха унищожени абсолютно УМИШЛЕНО !!! И политиците и партиите,които направиха това бяха обилно спонсорирани от фодации като "Отворено общество" и "Конрад Аденауер". Примери колкото искаш .

    Коментиран от #29

  • 27 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Georgi Kikov":

    Ти умен ли си? Едва ли! Демокрацията в съвременният вариант е власт на парите ,заради парите и за пари! Как точно някой може да пробие през контролираните от мафията медии?
    А защо мрънкаме?! Защото сме платили главните (поне) пътища да бъдат почистени ,без дупки и безопасни. При това на три пъти- Пътен данк,Винетки,Акциз на горивото! Второ недопустима е наглостта на министрите,когато хората са закъали по главните пътища да твърдят,че всичко е прекрасно! А това за реотаните е просто уникално!
    През ноември 2009г. в Красноярск за пет часа падна два пъти месечната норма за Сибир. Отговарящият за почистването го уволниха за много по-малки пробеми.

    Коментиран от #30

  • 28 Желязко

    0 0 Отговор

    Стига сте мрънкали бре - давайте да си спретнем една гражданска войничка, горе - доле като в Украйна, ама по-така!
    Да се изпоколим сите - политиците, мафиозите, полицаите, олигарсите, мангалите, турците, българите, богатите, бедните, лекарите и пожарникарите, мюсюлманите, християните, свидетелите на Йехова, Америка за България , гражданите, селяните, комшиите и роднините - барбар с жените, децата и кучетата.

    Всеки срещу всеки. Без милост! Тогава ще се види кой е силен, кой е умен и кой е късметлия. Всичко друго ще даде фира.

    Преди това да се случи оправия няма да има. То и след това няма, ама барем акъла може да дойде на оцелелите.

  • 29 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сибирь":

    много пъти съм стъпвал в завод и ткзс преди десети ноември.пълна разсипия,безстопанственност и лентяиство.никакви иновации ,никакви зорове за нищо.отделно мръсотия и простотия.заводите омазани с масло и навсякъде разсипани матеряли,дим и отпадъци без контрол,кражби на материали от работника до директора и всичко това после се виждаше на пазара,дето нямаше нищо свястно,а пред корекома и западните шоколадови яица и дънки изпадахме в делириум.на село бе и по -зле .кравефермите бяха с метър ла.на никога непочиствани в земеделието бе пълна скръб с трактори и комбаини свалени от прототипа на съветски танкове .пълна мизерия и никва сметка за нищо.хербециди и пестициди на корем заедно с амониевата силитра.измряха всички видове гризачи и грабливи птици в страната :),а продукцията се береше и консервираше от бригади.тва бе върха на технологията .деца от софия дето са виждали домат само в магазина се пращат в петричко да копаят бамя или да прибират грах в кнежа.студенти дето не ги е еня пък консервират череши в кюстендил :))).пълeн професионализъм умишлено премахнат в последствие от масоните и илюминатите.

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сибирь":

    е в красноярск е друго.там всичко е по мед и масло.хората работят и пеят песни за другаря путин дето ги спаси от демокрацията и им върна соца.там снега го ловят във въздуха ,а въздуха мирише на водка .там птиците пеят в мелодия на филип киркоров ,но не от българските му крадени ,а от готините руски ,ехххх красноярск!

    Коментиран от #34

  • 31 Учителят на деситу

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава Димитрова":

    Деси, в понеделник си на училище, така че спирай с интернета и започвай преговора, че ще правим диктовки. Така, като гледам, няма пак да сколасаш. :)

    Коментиран от #32

  • 32 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Учителят на деситу":

    аз съм учителя и не правя диктовки.пиша двойки на лъжливите овчарчета и го правя не само в понеделник и не в училище ,а тук.ти си получавал такива не еднократно,нали калитко :)!
  • 33 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава Димитрова":

    Така си и знаех,никога не си и стъпвала в завод по онова време. Като ти чета разсъжденията не си била и родена тогава. И във ферма не си влизала. Някакви соросоидни клишета, само дето забрави за бананите. Като говорим за студети - студенткитев бригади в Англия например за какво са? Сезонна работна ръка в земеделието. Вяно плащат по-добре от тогава, ама и и претрепват от работа,докато бригадите в соца си бяха страшен купон.
    На панаира в Пловдив в палатата на ФРГ имаше надпис "България най-големият ни търговски партньор от СИВ". Как мислиш е станало това и какво сме закупували , щом не са шоколадови яйца и дънки?
    Та заводите ни в голямата си част си бяха модерни за времето си, с качествени поточни линии. А тия ,които работиха за военните и за компютърната ни техника супер модерни.
    А и да не збравя,в момента тия,които минават за плодове и зеленчуци са много по-отровни от онези,да не говорим за ГМО продуктите.
  • 34 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Десислава Димитрова":

    ха ха ха , Касноярск,десо,Красноярск !!! В момента там е -39 ,всичко работи нормално,в жилищата парното е надуто ,вътре е ходят по къс ръкав, пътищата са почистени.Защото подготовката за зимата започва от май месец. И да носи се миризма на водка,хората празнуват вече втора седмица,всички са весели.
    Отделно градът се развива добре,заводите работят,беше построен четвърти мост над Енисей ,4,5 км. с две "детелини". Строиха го 2 години,за същото време "мамин Тотьо" в Пловдив едвам асфалтира много по-малкият мост над Марица до ВИХВП. Отделно в Красноярск е един от най-модерните ски курорти в Русия- "Бобровый лог",един от най-големите резервати "Столбы",а скоро ще сме домакини и на Универсиада. И Филип Киркоров там много не го харесват,там се слуша друга музика,предимно рок.И класическа. Освен световно известни звезди в тамошната опера минаха и бая българи,всички са във възторг от градът.