Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 17:56 3 404 5

Злокобно и страшно в съдебната ни система

  • ек-
  • онемяла-
  • зверствата-
  • правосъдието ни

Наши съдия и синдик информирали ЕК, тя онемяла от зверствата в съдебната система

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Синдикът Даниела Куцева и ексъдията от СГС Румяна Ченалова пратили писма до Европейската комисия и Жан-Клод Юнкер. В тях описали какво се случва в България. Описали конкретно някои епизоди от работата на съдебната ни система и модела на работа на главния прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВАС Георги Колев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Изнесеното е ужасяващо, съобщи "Фрог нюз".

То заслужава цялото внимание и реакция на обществото и институциите в България.

Откъси от написаното от Куцева и Ченалова Фрог нюз е получил на електроната поща на сайта. Не можем да гарантираме автентичността на изнесените факти, уточняват от медията. Още преди време обаче знаехме, че има депозирани такива признания на Ченалова - тя сама обяви това пред медиите. Изнесеното обаче надминава въображението за намесата на висши фактори в работата на съдебната система, поръчването на отсрела на банки, фирми и отделни личности. Това е брутално посегателство не само срещу Конституцията, но и срещу деморацията като цяло.

Смятаме, че съответните институции трябва веднага да започнат разследване на изнесеното, призовават от "Фрог нюз". За да е то обаче безпристрастно, замесените лица в изложенията трябва да бъдат временно отстранени от поста си, за да не влияят на изясняване на истината.

ДАНИЕЛА КУЦЕВА

СИНДИК ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА

ПРАВОСЪДИЕТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, В

СЪОТВЕТСТВИЕ С № L.S.-04-462, ПУБЛИКУВАНО И

ОБНАРОДВАНО В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК НА Р

БЪЛГАРИЯ ОТ 29.06.2007 ГОД.

В хода на моите действия, в качеството ми на синдик, съм станала свидетел на действията на фигури от българския политически елит, като съм виждала как се упражнява натиск върху съда и синдика по отношение на предприемането на определени процесуални действия по конкретни дела за несъстоятелност, с цел обслужване интересите на една определена партия в съдебния процес.

През 2014 год. бях назначена от Софийски градски съд /СГС/ на няколко юридически лица, които бяха от особен интерес за определени фигури от политическия елит в Република България.

Едно от тези дружества е Техноложки център-Институт за микроелектроники /ТЦМЕ/, познат на публиката като един от субектите, контролиран от банкера Цветан Василев. При поемането на това задължение, бях извикана от Председателя на СГС Владимира Янева, на която среща тя ми обясни, че посочената по-горе компания е особено важна за депутата Делян Пеевски. Поради тази причина всички мои действия в хода на процедурата по несъстоятелност трябваше да се предприемат, само, след изричните заповеди и инструкции, дадени от самия Делян Пеевски.Стана ми ясно, че е на път да избухне публична война между Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ-Цветан Василев. Със започването на процедурата по несъстоятелност Пеевски искаше да поеме управлението върху ТЦМЕ, както и да причини значителни щети на Цветан Василев и КТБ.

Заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна. Ако не се съгласявах с исканията на Пеевски и Янева, ми се демонстрираше сила и агресивност на действащата държавна машина, която наказва непокорните.

И накрая, но не на последно място, трябва да спомена, че лично присъствах на срещата с Теодор Танев, изпълнителен директор на ТЦМЕ, Бисер Лазов и адв. Александър Ангелов, известен като адвоката на Делян Пеевски. Целта на срещата беше да се обсъдят различните варианти за източване на активите на дружеството и придобиване на други фирми, контролирани от Цветан Василев.

На тази среща бяха обсъдени и възможните действия, свързани с промените в борда на директорите на БТК и надзорния съвет, като тези методи, мога да ги определя, единствено с методите, използвани през 90-те години.

В тези срещи, участниците многократно обсъждаха развитието на производството по несъстоятелността върху КТБ и начина на разпределение, както и съдбата на активите в банката. Всичко това се извършва от политическия и икономически кръг, близък до партията ДПС, които използват влиянието си в ключови области и най-вече-съдебната система, Прокуратурата и ДАНС.

РУМЯНА ЧЕНАЛОВА

БИВШ СЪДИЯ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД,

ВОДИЛА ЗНАКОВИ ДЕЛА, ПРОГОВОРИЛА ЗА

КОРУПЦИЯТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И

ПРОКРАТУРАТА СЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО НА ЗАПИСИ

С РАГОВОРИ МЕЖДУ НЕЯ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА

СГС ВЛАДИМИРА ЯНЕВА СТАНАЛИ ИЗВЕСТНИ

КАТО "ЯНЕВАГЕЙТ".

С настоящето изложение целта ми е да илюстрирам определени факти и събития в съществуващата действителност, съществуващите проблеми в социалния живот на Република България и най-вече в съдебната система.

Наясно съм с рисковете, които поемам с това мое становище, но също така съм наясно, че истината трябва да се каже своевремонно. Всичко останало е лицемерие и страх. Научих лично от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, че членове на ВСС се одобряват предварително от Правителството и Главния прокурор.

Решенията на ВСС са изключително повлияни от позициите на Главния прокурор и на Председателя на Върховния административен съд – Георги Колев. Нещо повече, някои заседания на ВСС показват тенденция да се запази формалност при вземането на решения, което сериозно засяга права на конкретни магистрати и магистратската общност като цяло.

Гласуването във ВСС е предопределено от съществуването на две основни групи в съвета: тази на съюза на съдиите и тази, около Главния прокурор.Различен бе подходът на ВСС относно предложението на Главния прокурор за отстраняването от длъжност на Председателя на Софийски градски съд. На първо място Главният прокурор е информирал съдия Янева за предстоящите действия на ВСС. Още повече, че предложението е базирано по повод даден вече ход на наказателно производство, което третира действия по разследването, които действия не могат да бъдат предприети от служители в съдебната система.

Считам, че всички действия, предприети от ВСС, са предварително уговорени между Янева, Георги Колев и Главния прокурор.С отстраняването на председателя на СГС се създава впечатление, че ВСС действа безкомпромисно и еднакво за всички. Истинската цел тук обаче е делото „Червей“, по което Янева е обвиняема. С това се цели и отклоняване на вниманието на обществото от него.

Посочената по-горе информация е само миниатюрен фрагмент от многобройните примери за безпринципните позиции на ВСС при вземането на решения, което е показател за крайните селективни позиции.

Основната причина за това се корени в очевидната зависимост на ВСС към политическата конюнктура и поведение, което се определя от Главния прокурор и Председателя на Върховния административен съд. Техните интереси не са лични по своя характер, но са в съответствие с интересите на икономическата олигархия или техни представители.

Във връзка с това, ще се позова на думи, казани ми лично от Председателя на СГС Владимира Янева, за системни срещи между Главния прокурор, председателят на Върховния административен съд и депутата Делян Пеевски. Тези срещи са свързани с определени назначения и вземане на решения относно конкретни случаи. Такива са случаите, известни като КТБ, ТВ7, ТЦМЕ и други.

Тук Председателят на СГС е използвала зависимостта на съдиите, на които са били разпределени тези случаи. В случая, известен като КТБ, очевидно е имало предварителна потготовка, относно започването на процедурата по несъстоятелност, както и датата на подаване на това искане.

Научих от Янева, че всичко това е направено в интерес на Пеевски, чиято цел е била да закупи активите на банката, чрез по-нататъшното изпълнение на процедурата по несъстоятелност въру банката. А започването на наказателното производство е издействано под егидата на Главния прокурор, с цел реализация плана на Пеевски.

От практическа гледна точка, целта на Пеевски е била да придобие контрол, чрез посредничеството на Председателя на СГС, върху разпределението на съдебните дела, с цел финансово облагодетестване.

Eдна от основните му цели е да сложи ръка върху фирмите, близки до Цветан Василев, включително и да поеме управлението им.

Срастването на съдебната система с политическите органи е очевидна. Използвани са различни методи за контрол и репресии срещу потенциални източници на информация, насочени към дискедитирането им.

Днес, за съжаление, чрез съдебни постановления, се определят новите собственици на големите търговски предприятия и техните активи.

Всичко това може да се определи като злокобно и страшно, тъй като се случва с подкрепата на Главния прокурор. Всички псочени дотук действия не изчерпват други събития, на които съм била свидетел. Целта ми беше да отбележа съществуващите корелации в рамките на съдебната система, порочните практики, начините на действия и очакваните резултати. Не знам какво ще последва през следващите месеци или какво ще се случи с мен, но знам, че това, което се случва сега, определя бъдещето на децата ни и че ние сме длъжни да платим цената и да поемем отговорност, ако разполагаме със съвест и сърца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 2 Отговор
    ТОВА ГО ЗНАЕ И ПОСЛЕДЕН ИДИОТ..
  • 2 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ ДВЕ МОМИ СГОТВИХА СВИНСКО С ЦАЦА...ЗА ДЕСЕРТ ЩЕ ИМА ТУРСКА БАКЛАВА И...ТИКВА...
  • 3 456

    0 1 Отговор
    то това е ясно но докога ще търпим ?
  • 4 Предлагаме

    0 0 Отговор
    Временно поемане на прокуратурата и правосъдието ни от Брюксел ! Ако е необходимо - референдум за целта !
  • 5 Да да

    0 0 Отговор
    Аз предлагам да се въведе детектор на лъжата или така наречения "Полиграф" .Тогава и само тогава ще има правораздаване,а не манипулация на истината.Слагат полиграфа на дебелото и го питат - Открал ли си повече от 1 млн.лв. от България?След което следва разфасаване на пържоли и съджук.