24 Март, 2016 11:29 2 538 13

Последна инстанция Борисов

  • последна-
  • инстанция-
  • борисов-
  • милен ганев

Някои бленуват за президентска република, а ние си имаме откровено премиерска. Загадка остава, как смогва този човек да огрее навсякъде

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След кратко боледуване очаквано ни напусна "Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с намеса на Руската федерация и република Турция във вътрешната политика на република България". Това е пълното наименование, което през февруари дадоха кръстниците на дошлата от нищото и скоропостижно заминала в небитието комисия. Тя живя малко повече от месец, преди създателите и да се отметнат от отрочето си.

Сигурно само комисията по построяване на мавзолея на Георги Димитров е била разпусната по-бързо навремето. Предложението да има такава комисия дойде от ДПС, а под него стояха подписите на над 70 депутати от ГЕРБ, БСП, БДЦ, ПФ, както и от партията на вносителя. Изобщо, всички условия да се демонстрира широк консенсус и обща загриженост и тревога за националните интереси бяха налице. Така и стана – за създаването на комисията гласуваха 126 депутати, против бяха 17. Седмица след раждането и се оказа, че комисията е „едно недоносче“, както определи социализма в края на управлението си Тодор Живков. След очакваните остри реакции от страна на Русия и Турция премиерът Борисов, който никак не обича да му отварят нови фронтове, носещи единствено разправии, бе пределно ясен – „Точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и…тази комисия…“. Така крехкият опит на народните представители за показно единение и широко разбирателство по какъвто и да е въпрос претърпя фиаско, както казват на село. Родният парламентаризъм го е докарал дотам, че думата на премиера има неоспорима стойност на последна и окончателна санкция. Заседанието, на което комисията бе закрита с идентичен на създаването и консенсус – 122 „за“, 4 „против“ – бе мъчителна гледка за драгия зрител, тъй като се предаваше пряко. Като се започна едно самобичуване – „вай, вай, вай, как сгрешихме, колеги. Ама как сме могли, къде ни беше акъла…“. И тези хора щяха да борят „хибридната война“ и коварните проводниците на чуждите интереси у нас. Трагикомедия, която оставя лош вкус. И заради нивото на родните парламентаристи, и заради механизма на работа на Народното събрание, където влиянието на министър-председателя едва ли някога е било по-силно, независимо от биоразнообразието там.

Борисов днес решава всичко сам и това явно се харесва на почитателите му, които приемат, че в тези смутни времена е необходима твърда ръка и решителност. Опонентите му роптаят тихо, някой току изнесе тъжна панихида за някогашния парламентаризъм и дотук. Обществени поръчки, диво къмпингуване – каквото той каже, това е положението. Останалите мигат на парцали и „продължават напред“, като проскубаните ни футболнинационали. Миналата есен Борисов заяви, че прякото избиране на районни кметове е глупост, неотдавна каза, че задължителното гласуване не е добра идея. Ако суверенът дари с продължително благоразположение настоящия премиер, отсега е ясно какво ги чака двата казуса, когато им дойде времето. Тютюнопроизводители протестират, а синдикатите им молят Борисов да ги срещне с реалния собственик на Булгартабак. С формалния не им се среща. „Не знаем кой е“, проплакват срамежливо синдикалистите. Ясно. Един Бойко знае. Спирам дотук, за да не се превърна в персонален хронист на премиера. Дамата, която тича след него с гол в ръка таблет може да поеме и тази задача. Някои бленуват за президентска република, а ние си имаме откровено премиерска. Загадка остава, как смогва този човек да огрее навсякъде. Навремето хората се записваха и чакаха по една година за лична среща с Тодор Живков или да им „гледа“ Ванга. Днес последната инстанция е Бойко Борисов. Феномен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    3 1 Отговор
    Боже пази България
  • 2 mihala

    1 1 Отговор
    Не всеки е достоен да се роди във феноменална държав
  • 3 кольо

    3 2 Отговор
    Боже пази България от българите
  • 4 Монго

    6 2 Отговор
    Ооо Буда, ти който си на земята
  • 5 onq s konq

    2 11 Отговор
    При всички предходни управления ДПС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИСЪСТВАШЕ ВЪВ ВЛАСТТА.И УПРАВЛЯВАШЕ!!!...И разпределяше "порциите".И дори си имаше СОБСТВЕНО МИНИСТЕРСТВО-ТОВА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,където официалният език беше турския.А логиката е проста и разбираема:НИКОЯ ПАРТИЯ ОСВЕН ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА САМОСТОЯТЕЛНО И ОПИРА ДО "ТУРСКИТЕ УСЛУГИ"!А как се управлява с "Тройна коалиция" ,където орелът,ракът и щуката имат равни сили и права и отговорността е равна точно на "нула"?!Щеше да бъде уволнен мигновено "оня дето кара служебния Мерцедес по трамвайните релси" ли?!Не че в момента на власт не е "коалиция",но ГЕРБ Е МНОГО ПРЕД ПАРТНЬОРИТЕ СИ ПО БРОЙ ДЕПУТАТИ И ...ПОЧТИ СПОКОЙНО МОЖЕ И БЕЗ ТЯХ.Между другото нима в Русия и САЩ решенията не се вземат ЕДНОЛИЧНО от Путин и Обама?!А сега си помислете КОЙ е недоволен и засегнат от опозицията от "едноличната" власт на ББ и не мирише ли статията на ТУРСКИ ПАРИ...

    Коментиран от #6, #7

  • 6 кроко

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    По принцип и тъмносините на Костов на чело на трупата с Радан Кънев нещо го раздават малко троснати напоследък, ама......може и само според джурналистите да е така.
  • 7 Монго

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Кобилкин в Русия Путин взима нещата еднолино, на това му викаш диктатура. В САЩ решенията се взимат от тези,които стоят зад Обама, и които са го сложили на този пост.На това ти му казваш демокрация. В България на ул. Козяк 16 зад бюрото стои един човек и пише бележки,които се дават на портиера. Той от своя страна ги дава на Б.Б. същия ги прочита и управлява България. Ти на това как му викаш кобилкин?

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    Напълно те разбирам че си недоволен от социалния си статус и търсиш изход в промяна на политическия строй в БГ.Трябва да ти е ясно обаче,че с драскане по форумите няма да бутнеш ББ от стола,така че мятай пушката на рамо и хващай гората.И понеже си "аджамия",преди това прочети внимателно "Наръчника на начинаещия партизанин"-ще ти е от полза!Все пак гледай в гората да не налетиш на "дървената мафия",щото ще решат че им завземаш територията и...нищо добро не те чака!:)

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    Пиши си минусите де,няма аз да ти ги пиша!?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Монго

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Хахаха,смешко сега прочетох темата за Мерцедес и опита им да пунтират Х5. Знаеш ли какво ми направи впечаение? onq s konq и новия му ник o&k си пишат постове и взаимно су хвалят Може ли да си такъв...
  • 12 Монго

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    В бързината и през смеха направих грешки. Сега ти ги поправи смехурко
  • 13 некой кой си

    0 1 Отговор
    ало авторите не е верно
    последна инстанция са фалшивите професори
    божидар димитров и михайло константинович ако не вервате питайте митьо гестапото