Културна революция по китайски

Основната причина за икономическия възход на Китай е робският труд на стотици милиони роби

Публикувана: 19 Май, 2016 08:00
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1730
Културна революция по китайски
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1966 г. в Китай започна Великата културна революция. Постоянният комитет на Политбюро на ЦК на ККП издаде на 16 май т.нар. „Съобщение от 16 май”, подписано от Мао, в което се съобщаваше, че „буржоазни представители” са проникнали във всички нива на партията и държавата с цел да заменят диктатурата на пролетариата с буржоазна, капиталистическа диктатура.

Главната цел на Мао, всъщност беше да отстрани основния си враг,

президентът на Китай Лю-шао-ци и сподвижниците му Дън- сяо –пин, Пън-джен, шеф на компартията в Пекин, т.е. кмет на столицата, както и милионите им поддръжници. И тримата бяха обвинени в „десен ревизионизъм” и „буржоазен уклон”.

Последователите на Мао, хунвейбините, усърдно изпълниха заповедта и започнаха огромна чистка наистина на всички партийни и държавни нива.

В резултат в Китай настъпи чудовищен кървав ад за три години, държавата буквално престана да функционира, чуждите посолства, доколкото ги имаше се изтеглиха и огромната страна беше оставена на милостта на Мао и хунвейбините.

На 18 август 1966 в Пекин беше проведена най-голямата демонстрация на Културната революция, когато Мао и Лин Бяо,посочен от Мао за втори човек в държавата приеха „парада” на 11 млн. (единадесет милиона!) хунвейбини!

Мисля, че това е най-голямото събиране на хора на едно място в писаната история.

Гледах няколко минути събитието по тв и си спомням безкрайната човешка маса, кланяща се на човек в черна куртка и шапка.

Спомням си и неясния ужас, който изпитах от еднаквите сиво-жълти лица и тела, облечени в еднакви униформи, разкривени във възторг и обожание. По време на езическото колосално тържество стотици загинаха стъпкани от тълпите.

През септември1966 Мао официално заповяда на всички правоохранителни органи в Китай да не пречат на хунвейбините да изпълняват„партийните задачи”, което даде още по-голям тласък на огромните масови убийства.

Лин Бяо, вицепрезидент и военен министър, също загина от насилствена смърт през септември 1971 г., когато самолетът му падна в Монголия. Вероятно се опита да извърши неуспешен преврат и реши да бяга в СССР. Комунистическият режим в България, тогава подробно съобщи за смъртта на Лин Бяо, но естествено замълча, че е искал да бяга в СССР.

Отлично си спомням тези събития, защото пропагандата у нас и в СССР обилно и критично съобщаваше за Културната революция –в онези години комунистическите гиганти СССР и Китай бяха врагове.

Пред зловещите гледки на хунвейбините, разнасящи тържествено по улиците отрязани глави на буржоазни елементи, дори комунистическото спокойствие в България тогава ми се струваше за предпочитане.

Според консервативни оценки

жертвите на Културната революция в Китай са около 2 милиона души.

Преди това, при безумния опит за индустриализиране на страната, Големият скок (1958-1960), около 40 милиона души умряха от глад. Отделно от това, Мао изби не по-малко от 20 милиона от враговете си, така че комунистическата жътва в Китай отнесе в небитието 62 млн. души. Така Мао е най-големият убиец в световната история.

Поразителното е, че в 60-те години на ХХ в., когато престъпленията му вече бяха известни на Запад, западната левица страстно се влюби в Мао.

Маоизмът стана модно и любимо занимание на лявата европейска интелигенция. Тук трябва да кажа,че за чест на Америка, много малко американски интелигенти бяха маоисти. С изключение на холивудската актриса Шърли Маклейн и Чомски, не се сещам за друг известен американски маоист. Най-много маоисти имаше във Франция, не ми се пише за тези жалки хора, които сега са прочути кумири на левицата.

Маоистка е и прехвалената Юлия Кръстева, (Julia Kristeva), идол на световната и българска левичарска интелигенция. Тя отиде в Китай в 1974, т.е. при управлението на Мао, по платена поръка на ляворадикалното литературно списание Tel Quel ,и написа книгата „За китайските жени”, в която хвали живота на китайките при Мао.

Естествено в днешен Китай почти не се се говори за страшното минало.

Според официалната версия през управлението на Мао са били убити 15 – 25 млн. души, което е явна комунистическа лъжа и позорно неуважение към собствените жертви и народ. В 2013 в Шанхай беше публикувана книга за Големия скок, в която се потвърждава цифрата от 40 млн. жертви, но мигновено беше иззета от властите. За щастие на Запад са публикувани десетки книги за десетките милиони жертви на китайския комунизъм и сегашното китайско правителство, не може да лъже никого, освен народа си.

Не мисля, че днес в света има комунист/ левичар/ социалист, който да не пада на колене от неистов възторг пред китайското икономическо чудо. Не мисля, че днес в света има комунист/левичар/социалист,който да не мечтае Китай да надмине Америка като първа икономическа сила. Но китайците, местни и световни ще трябва да почакат поне 50-60 години, ако изобщо дочакат мечтата си.

Но каква е главната причина за икономически възход на Китай? Отговор:

Робският труд на стотици милиони обезправени роби

роби без профсъюзни права, без право на придвижване из страната, роби, които живеят скотски, за да се гордеят с тях световните комунисти и левичари. Като цяло, днешните китайци живеят по-лошо и от руснаците.

Китайският комунизъм, прикриващ океаните си от кръв, дори предрешен като бурна икономика, лъскави небостъргачи и коли, (не)качествени,евтини стоки, евтина левичарска пропаганда, не носи добър на живот на хората си.

Китай

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Таско Ерменков
Депутатът от БСП коментира продажбата на ЧЕЗ
Един бушон изгоря, за да остане Борисов"

Още бисери