19 Май, 2016 08:00 4 312 13

Културна революция по китайски

  • китай-
  • културна революция-
  • мао

Основната причина за икономическия възход на Китай е робският труд на стотици милиони роби

Културна революция по китайски - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1966 г. в Китай започна Великата културна революция. Постоянният комитет на Политбюро на ЦК на ККП издаде на 16 май т.нар. „Съобщение от 16 май”, подписано от Мао, в което се съобщаваше, че „буржоазни представители” са проникнали във всички нива на партията и държавата с цел да заменят диктатурата на пролетариата с буржоазна, капиталистическа диктатура.

Главната цел на Мао, всъщност беше да отстрани основния си враг,

президентът на Китай Лю-шао-ци и сподвижниците му Дън- сяо –пин, Пън-джен, шеф на компартията в Пекин, т.е. кмет на столицата, както и милионите им поддръжници. И тримата бяха обвинени в „десен ревизионизъм” и „буржоазен уклон”.

Последователите на Мао, хунвейбините, усърдно изпълниха заповедта и започнаха огромна чистка наистина на всички партийни и държавни нива.

В резултат в Китай настъпи чудовищен кървав ад за три години, държавата буквално престана да функционира, чуждите посолства, доколкото ги имаше се изтеглиха и огромната страна беше оставена на милостта на Мао и хунвейбините.

На 18 август 1966 в Пекин беше проведена най-голямата демонстрация на Културната революция, когато Мао и Лин Бяо,посочен от Мао за втори човек в държавата приеха „парада” на 11 млн. (единадесет милиона!) хунвейбини!

Мисля, че това е най-голямото събиране на хора на едно място в писаната история.

Гледах няколко минути събитието по тв и си спомням безкрайната човешка маса, кланяща се на човек в черна куртка и шапка.

Спомням си и неясния ужас, който изпитах от еднаквите сиво-жълти лица и тела, облечени в еднакви униформи, разкривени във възторг и обожание. По време на езическото колосално тържество стотици загинаха стъпкани от тълпите.

През септември1966 Мао официално заповяда на всички правоохранителни органи в Китай да не пречат на хунвейбините да изпълняват„партийните задачи”, което даде още по-голям тласък на огромните масови убийства.

Лин Бяо, вицепрезидент и военен министър, също загина от насилствена смърт през септември 1971 г., когато самолетът му падна в Монголия. Вероятно се опита да извърши неуспешен преврат и реши да бяга в СССР. Комунистическият режим в България, тогава подробно съобщи за смъртта на Лин Бяо, но естествено замълча, че е искал да бяга в СССР.

Отлично си спомням тези събития, защото пропагандата у нас и в СССР обилно и критично съобщаваше за Културната революция –в онези години комунистическите гиганти СССР и Китай бяха врагове.

Пред зловещите гледки на хунвейбините, разнасящи тържествено по улиците отрязани глави на буржоазни елементи, дори комунистическото спокойствие в България тогава ми се струваше за предпочитане.

Според консервативни оценки

жертвите на Културната революция в Китай са около 2 милиона души.

Преди това, при безумния опит за индустриализиране на страната, Големият скок (1958-1960), около 40 милиона души умряха от глад. Отделно от това, Мао изби не по-малко от 20 милиона от враговете си, така че комунистическата жътва в Китай отнесе в небитието 62 млн. души. Така Мао е най-големият убиец в световната история.

Поразителното е, че в 60-те години на ХХ в., когато престъпленията му вече бяха известни на Запад, западната левица страстно се влюби в Мао.

Маоизмът стана модно и любимо занимание на лявата европейска интелигенция. Тук трябва да кажа,че за чест на Америка, много малко американски интелигенти бяха маоисти. С изключение на холивудската актриса Шърли Маклейн и Чомски, не се сещам за друг известен американски маоист. Най-много маоисти имаше във Франция, не ми се пише за тези жалки хора, които сега са прочути кумири на левицата.

Маоистка е и прехвалената Юлия Кръстева, (Julia Kristeva), идол на световната и българска левичарска интелигенция. Тя отиде в Китай в 1974, т.е. при управлението на Мао, по платена поръка на ляворадикалното литературно списание Tel Quel ,и написа книгата „За китайските жени”, в която хвали живота на китайките при Мао.

Естествено в днешен Китай почти не се се говори за страшното минало.

Според официалната версия през управлението на Мао са били убити 15 – 25 млн. души, което е явна комунистическа лъжа и позорно неуважение към собствените жертви и народ. В 2013 в Шанхай беше публикувана книга за Големия скок, в която се потвърждава цифрата от 40 млн. жертви, но мигновено беше иззета от властите. За щастие на Запад са публикувани десетки книги за десетките милиони жертви на китайския комунизъм и сегашното китайско правителство, не може да лъже никого, освен народа си.

Не мисля, че днес в света има комунист/ левичар/ социалист, който да не пада на колене от неистов възторг пред китайското икономическо чудо. Не мисля, че днес в света има комунист/левичар/социалист,който да не мечтае Китай да надмине Америка като първа икономическа сила. Но китайците, местни и световни ще трябва да почакат поне 50-60 години, ако изобщо дочакат мечтата си.

Но каква е главната причина за икономически възход на Китай? Отговор:

Робският труд на стотици милиони обезправени роби

роби без профсъюзни права, без право на придвижване из страната, роби, които живеят скотски, за да се гордеят с тях световните комунисти и левичари. Като цяло, днешните китайци живеят по-лошо и от руснаците.

Китайският комунизъм, прикриващ океаните си от кръв, дори предрешен като бурна икономика, лъскави небостъргачи и коли, (не)качествени,евтини стоки, евтина левичарска пропаганда, не носи добър на живот на хората си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравос

    3 0 Отговор
    Браво Дърводелски, написал си го в най-добрите гьобелсови традиции, продължител на които днес е либералният западен фашизъм.

    Коментиран от #4

  • 2 Киро

    1 2 Отговор
    Отлична статия - реално показва Китай.

    А разни прогнили ушанки, дето в главите си имат само по едно конче, което им държи ушите да не паднат, имат запаметени фрази от трафопоста - клуб на АтакЪ - фашисти, Гьобелс и тн.

    Коментиран от #3

  • 3 gost

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    обаче Китай дръпнаха много напред последните години а ние само потъваме, що тъй?
  • 4 cornholio

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бравос":

    Бравос ли си какъв си не знам... ама знам, че не знаеш що е то фашизъм със сигурност. Най-вероятно си мислиш, че Хитлер е бил фашист а СССР ни освободил от фашизма... Много ми е жал за такива същества като тебе...
  • 5 Катарзис

    1 2 Отговор
    Благодарение на демокрацията, правата на хората и свободния достъп на информация, днешния човек има възможността да направи информиран избор и да заеме позиция, да изрази свободно мнението си. Смешно ми е, когато тези възможности биват използвани за защита на тоталитарни режими, поддържащи цензура, насилие и диктатура. С инструментите на демокрацията да се бориш срещу нея.
  • 6 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    да,нищо ново под слънцето ,но поне една реална статия да подпомогне едноклетъчните соцносталгици да видят кво е китай :)!много ми се ще да идат да поработят в страната дето толкова много искат да стане световен хегемон .

    Коментиран от #7

  • 7 ачо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Китай, където заплатите са по 10 долара на месец, нали така троле ???? ;))))

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "ачо":

    ачка,трола си ти брат .аз съм човек с мнение и го защитавам,а ти си спам .в китай не само заплатата е проблем,проблем са ценностите и конструкцията на държавата и обществото.1,5 млрд. биоробота с една малка и празна кратунка дето ги командва.тва обаче си е проблем на китайците ,лошо е ,че тук има такива като теб дето искат техните стандарти да се наложат над сега съществуващите американски и европейски.тва вече е тревожно щото е признак за сериозно душевно разстройство!

    Коментиран от #9, #11

  • 9 ачо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    ааа не така троле :), в една друга тема с теб спорихме за заплатите в Китай и ти се изниза като пръ.ня. Нема да пишеш лъжи троле и да извърташ нещата. Ако си забравил какво си лъгал, ето ти линк: http://fakti.bg/world/184599-promeni-v-zakona-za-chujdite-npo-ta-v-kitai-davat-shiroki-pravomoshtia-na-policiata
    И искам да ми обясниш къде аз съм казал че искам ''техните стандарти да се наложат'' ?
    Та така троле, защити си мнението за 10-те долара заплата, защото аз съм ти дал линк в предния спор и ти казвам че си пълен лъжец и трол :)

    Коментиран от #13

  • 10 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
    Китай, какъвто и да е той е единствената империя просъществувала и до днес. САЩ макар и под друга форма също е империя, досега е плюс два века.
  • 11 Бравос

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Явно яко съм го начущкал на такива като теб, Киро, Катара, cornholio и т.п. болни мозъци, щом така сте се разквичали тук.
    Бравос на мен!
  • 12 доц И Петров

    1 0 Отговор
    Глупости е написал автора на статийката: Кръстева не е била маоистка, за разлика от Tel Quel, и в книгата си "За китайските жени" (публикувана в друго издателство "des femmes!) въобще не възхвалява престъпния режим на Мао, дори напротив, а голяма част от книгата говори за древната китайска култура и за мястото на жените в нея. Видимо автора на статийката нищо не е чел, а попреписал неточности оттук-оттам.
  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ачо":

    Ооо, това на Деса-Стоян не му е за първи път. Пример с резервите на Русия. Цитирах му списанието "Блумбърг". Намерих му превод на български, дадох му линк в темата за визите за Украйна. Ни вопъл, ни стон,все едно не я е прочел/а. За сметка на това как ще ти обясни, че Афганистан е достигнал Китай по икономически ръст, и как демокрацията била известна на пещерния човек още при първобитнообщинния строй