Last news in Fakti

7 Юни, 2016 08:00 5 079 1

Наркотичен лабиринт

  • европа-
  • наркотици-
  • юлиан караджов-
  • доклад-
  • тихомир безлов

Превзета ли е България от екстази

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През миналата седмица излезе Европейски доклад на Центъра за мониторинг на наркотици и наркозависимости към ЕС.

Според него опасната модна дрога екстази отново напредва. Между 2005 и 2012 г. числата показват спад, след което употребата им отново се покачва, в последно време значително. Особено България, Финландия, Франция и Великобритания отбелязват значително по-висока употреба на екстази. Български специалисти обаче се съмняват в повишаването на нивата на употреба на амфетамини у нас.

„Просто полицията в България нарича анфетамините екстази , защото така звучи по-добре. Всъщност употребата на екстази е много ниска. Не, че тук няма екстази, но количествата са малки. Ако се сравним с Белгия, Холандия, Германия, Испания и т.н., тук са относително малко. В България преди всичко няма производство на екстази, каквото и да пише вътре. Колкото до този доклад, от там не ходят да събират информация из Европа, а просто приемат, каквото им се подаде от съответната страна. Ако нашата полиция им подава глупости, те ги преписват. Всички тези цифри са много различни. Много трудно една страна може да се сравнява с друга, защото самото качество на цифрите от различните страни е много различно. В едни страни изследванията се правят съвестно, докато другаде, като в България са правени, за да се отчита дейност“, заяви пред Факти.бг специалистът по наркотици д-р Юлиан Караджов.

Подобна е и позицията на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Има такова проучване на равнище национално-представително. То трябва да се разгледа, защото се съмнявам, че има чак такова повишаване на употребата на амфетамини“, заяви Безлов.

Според д-р Караджов използваният от най-голям брой хора у нас наркотик е канабис. Европейският доклад сочи, че 6.6 млн. млади хора на възраст между 15 и 34 години в Европа са употребили канабис в последните 12 месеца. Има признаци за нарастване на употребата в млада възраст. Около 1% от възрастните европейци употребяват канабис ежедневно.

Това за пореден път повдига въпроса за отношението ни към канабиса като цяло. Въпреки наркотичните му свойства е известно, че има голям натиск за неговото узаконяване при употреба за медицински цели.

„Във всяка страна, в която имате легализиран канабис за медицинска употреба, няма последствия, освен че болните имат достъп до него. Нито се повишава употребата сред тийнейджърите, нито се повишават катастрофите или престъпността. Просто полицията спира да се занимава с глупости и започва да гони престъпници. Всичко е изследвано в страни като Португалия, Чехия, САЩ, Канада и т.н. Сега в Израел излезе едно голямо изследване за употребата на канабис за медицински цели. Никъде не се случва нищо интересно“, заявява д-р Караджов.

„Виждате, че в момента искат да легализират канабиса. Там мненията са много особени. Според мен легализацията за медицински цели неизбежно ще се случи. Ние имаме малко по-забавена реакция, но за мен е неизбежно. Много фармация се появи на тази база и нещата отиват на там“, смята Тихомир Безлов.

Тук основателен е и въпроса за политиката към леките наркотици като цяло. В България има доста привърженици на идеята, че те трябва да бъдат легализирани. Мненията са разнопосочни. Едни смятат, че употребата на лек наркотик неизменно води до преминаване към по-силен такъв. Тихомир Безлов обаче сочи, че според него марихуаната и тревата са наркотиците, генериращи най-големи печалби у нас. При това положение, може би самата държава се лишава от сериозен допълнителен доход от данъци, при евентуалната им легализация. Естествено може да се разсъждава, че евентуалното легализиране на леките наркотици, би могло до някаква степен да ограничи търсенето на по-тежки такива.

„Самата държава трябва да си направи стратегия за себе си. Някои оспорват този модел. Много е различно. Например Скандинавските страни оспорват тази стратегия, а Холандия и Чехия я изследват. Няма един отговор на този въпрос“, допълва Безлов.

Въпросите за борбата с наркотиците също са доста разностранни. Според д-р Караджов обаче всичко опира до работата по превенцията за употреба.

„Трябва да обясним на децата за какво става дума, а не да им обясняваме глупости. В момента предимно им се говорят глупости и ги лъжат. Трябва ни нормална превенция, както има в нормалните страни. Много хора, които имат проблеми с дрогата, имат психически проблеми от преди това. Тоест тези проблеми са причината за дрогата, а не обратното. Трябва да се захванем с тези психически проблеми. Това обаче е сложно за говорене у нас, защото всяка майка казва, че синът й не е бил такъв преди дрогата, а всички знаят, че е бил.“

Оказва се, че във все по-сериозен фактор за продажбата на наркотици се превръща интернет.  Само през 2015 г. на пазара са се появили 98 нови, отчасти силно отровни „психоактивни субстанции“, преди всичко канабидоиди.

„Млади потребители присъстват без да знаят като опитни мишки за субстанции, които носят неизвестен за здравето риск“, се казва в новия доклад на ЕС за дрогата.

„Просто интернет се развива. Какви опитни мишки, да не би някой да ги принуждава. Вие забранявате нещо и има някои неща, които много по-трудно се контролират или са направо легални. Защо да не си купят от тях? Всички тези смъртни случаи идват от канабис, който няма нищо общо с истинския. Това е една съвсем различна дрога. Вие забранявате нещо, от което вредите и ползите са ясни, а хората започват да си купуват нещо, което е съвършено неизвестно, просто защото е по-легално“, заявява д-р Караджов.

Естествен е и въпроса до колко у нас са разпространени новите субстанции и дали България е залята от тези вещества.

„Чак залята, силно казано. Ние сме малка страна. Тук идват някои от тези нови неща. Повечето от тях просто ще изчезнат от пазара. Просто се пробват различни неща и налагат това, което върви и се търси“, допълва Караджов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 2 Отговор
    "Просто полицията спира да се занимава с глупости и започва да гони престъпници." - a какво и пречи на полицията и сега, без канабиса да е легален за медицински цели, да не се занимава с глупости и да си върши работата!?!

    Да не би полицията сега да отделя прекалено много ресурси за проверка на всеки, заловен с канабис - дали не е болен или пък е добър самарянин отгледал няколко кила суха маса за онкоболните!

    И какви стратегии, какво ще обяснавате на младите, какви глупости дрънкате, какво легализиране - никакви наркотици и точка!