Last news in Fakti

12 Юни, 2016 15:14 1 830 0

Brexit, фашизъм, фиск и петрол

  • brexit-
  • фашизъм-
  • фиск-
  • петрол

Топ анализите от Факти.бг през седмицата

Brexit, фашизъм, фиск и петрол - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейска интеграция – със или без Великобритания

Когато британският премиер Дейвид Камерън се договаряше през февруари с ЕС за преразглеждане на условията за членство на Великобритания, той настояваше ЕС да бъде официално признат за "мултивалутен съюз". Камерън е на мнение, че ясните граници между европейската и валутната интеграция, а и в други сфери, ще му позволи да осигури подкрепата на мнозинството от населението за това споразумение (а следователно и за членството в ЕС) на референдума на 23 юни. Но споразумението не внася яснота: в него се използва тромав език, който помага да се избегне подобна официална декларация, а така също и разяснения, с които трябва да е съпроводено.

Пролет за фашизма?

Ехото на нашата най-тъмна история звучи и в други съвременни политически изказвания, които преди няколко десетилетия все още щяха да поставят всеки политик, който ги използва, на ръба на допустимото. Подклаждането на омраза към малцинствата, заплахите срещу пресата, насъскването на тълпата срещу интелектуалците, финансистите или всеки, който говори повече от един език, не са били част от основните политики, защото има достатъчно хора, които все още разбират опасността от подобно говорене.

Казахстан и неговите проблеми

Сега Казахстан представлява достатъчно типична за Близкия изток и Средна Азия строго персонифицирана автократия с периферна версия на капитализъм.

Вятърът на „Арабската пролет“ и серията от цветни революции от първата вълна, които заляха държави от региона и ги хвърлиха в кървав хаос, като цяло подминаха Астана.

Без особен труд може да се види как самите власти на Казахстан, така и Русия са заинтересовани от съхраняването на сегашното положение до момента на оттеглянето или смъртта на президента Нурсултан Назарбаев, след който зейва пустота.

Нека станем фискални

Всеки знае, че без болка няма печалба. Въпреки това може да има болка, без победа - урок, който западните нации научиха по трудния начин през 2012 г. Годините на фискални ограничения в САЩ, Европа и Япония не постигнаха нищо и дойде време, когато правителствата да започнат да харчат отново.

Тъмни времена за турската дипломация

Турция заплаши Германия и със санкции. Признаването на арменския геноцид в Османската империя през Първата световна война идва в изключително деликатен момент. Бежанската криза – най-голямата в Европа от края на Втората световна война – е надвиснала като тъмен облак над Стария континент и служи за разменна монета в дипломатическите совалки на турската дипломация.

Наркотичен лабиринт

През миналата седмица излезе Европейски доклад на Центъра за мониторинг на наркотици и наркозависимости към ЕС.

Според него опасната модна дрога екстази отново напредва. Между 2005 и 2012 г. числата показват спад, след което употребата им отново се покачва, в последно време значително. Особено България, Финландия, Франция и Великобритания отбелязват значително по-висока употреба на екстази. Български специалисти обаче се съмняват в повишаването на нивата на употреба на амфетамини у нас.

Гърция ще внася евтин петрол от Иран

Скоростта, с която Иран възстанови позициите си в Европа и Азия, е удивителна и изненада мнозина анализатори. Европейският пазар прие положително иранския петрол и в момента, според наличните данни, в Европа всеки ден се доставят от 600 000 до 700 000 барела петрол от Иран


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА