Last news in Fakti

13 Юни, 2016 07:59 2 051 3

Туск за Brexit: Нашите врагове ще пият шампанско

  • доналд туск-
  • brexit-
  • ес

Brexit може да е началото не само на разрушаването на ЕС, но и на цялата западна цивилизация

Президентът на Европейският съвет Доналд Туск заяви в интервю за германския в. „Билд“, че се надява британците да не напуснат ЕС.

„Не съм пророк. Мога само да се надявам, че британците ще гласуват против Brexit. Независимо от всичко това е исторически момент. Нещо старо си отива, идва нещо ново. Но съм сигурен, че ЕС ще преживее даже и ако цената за това да е висока“, казва Туск. Според него финансовата и бежанската кризи създадоха несигурност и в момента наблюдаваме как чувството за нестабилност рязко расте.

„Всяко семейство знае, че един развод е драматичен за всички. Икономически всеки в ЕС би имал вреди, но най-вече британците. В деня на напускането на британците, нашите врагове ще пият шампанско. Ние искаме да направим всичко, за да предотвратим това парти“, казва Туск. Според него Brexit може да е началото не само на разрушаването на ЕС, но и на цялата западна цивилизация.

Той е убеден, че нито една от актуалните кризи има нещо общо с разширяването на ЕС. Една мини-Европа ще е най-лошият отговор на макси-проблемите, казва Туск. На въпрос кога Турция може да стане член на ЕС Туск казва: „Не и в сегашното състояние“.

„Ако Великобритания реши да излезе от ЕС, за двете страни ще са нужни седем години, за да предоговорят отношенията по между си.“ Това беше заявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Той допълни, че разтрогването на договорните отношения между Европа и Великобритания ще отнеме поне 2 години.

„Всяка една от 27-те страни членки, както и Европейският парламент, ще трябва да одобрят общия резултат. Това ще отнеме поне още пет години. Страхувам се, че няма никаква гаранция за успех“, заяви Туск пред „Билд“.

Коментарът идва след изследване на британския вестник „Индипендънт“. То показва, че клонящите към Brexit британци на този етап са с 10% повече от привържениците на членството на страната в ЕС. Референдумът в страната ще се проведе на 23-ти юни.

Британският премиер Дейвид Камерън допълни, че излизането на страната от ЕС може да доведе до „едно загубено десетилетие на преговори с Европа“, които ще смучат от силите на британското правителство.

Очаква се включването на лидерът на лейбъристите Гордън Браун в кампанията да даде нов тласък на настроенията в полза на оставането в ЕС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    3 1 Отговор
    Great Britain вече не е толкова Great. Само плашат гаргите. Да се махат писна ми да слушам искания и заплахи. Ако не ни осигурите тези и тези привилегии ще се махнем ако не приемете специално изключение за англия ще наложиме вето. Хайде няма нужда. Само едно не могат да разберат, че ш**ания им остров не е кораб и не могат да го преместят до New York как им се иска от доста време.
  • 2 за съжаление

    2 2 Отговор
    """Brexit може да е началото не само на разрушаването на ЕС, но и на цялата западна цивилизация"""""-------не господин лицемер-точно обратното е.Ако Е.С. продължи съществуването си в този си вид-безумни евро-атлантически ценности,неадекватни политици в Брюксел,слугинска политика в угода на САЩ,Унищожаването на общоприетите норми на морал,задкулистни интриги и игри-пак в угодата на САЩ,,....и т.н.--тогава наистина ще настане края не само на западната цивилизация,но ще бъде и края на човешката цивилизация.
  • 3 Меркел

    1 0 Отговор
    Доналд Дък е политик и лидер от световна величина. Той умело ръководи ЕС през трудностите и някой ден на негово име ще кръщават булеварди, университети и площади. Водач на всички праведни души, той като морски фар привлича свободомислещи хомосапиенси от ислямския свят.
Новини по държави: