Last news in Fakti

7 Август, 2016 11:02 3 974 0

Леля Гошка и косата на алфа - мъжкаря

  • леля гошка-
  • терор-
  • ес-
  • коса-
  • алфа - мъжкаря

Анализите на Факти.бг от седмицата

Леля Гошка и косата на алфа -  мъжкаря - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мечтите са безплатни, но трябва да се пуска фиш. В тази проста житейска истина се убеди живеещата от 15 години в Испания леля Гошка.

Забележително е колко много политици, особено от популисткото дясно пространство, имат непокорни прически. Всички те имат огромен успех сред онези избиратели, изпълнени с гняв и възмущение срещу изтънчения градски елит.

„Европа трябва да заеме една устойчива, твърда, но и дипломатична позиция, спрямо натиска на Турция. Няма противоречие в това по дипломатичен начин нещата да се отстояват категорично. България вече би трябвало да е започнала да работи върху това да има по-голяма сигурност”. Това заяви в интервю пред Факти.бг докторът по политология в Нов Български Университет доц. д-р Соня Хинкова.

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в България премина под мотото за нов мотор на Балканите. След години на дипломатически совалки Атина и София най-накрая дадоха заявка за сближаване на двустранните връзки.

Защитата на обвинените в тероризъм у нас: Разполагаме с доказателства за невинността им

Не е редно прокуратурата да разгласява доказателства по делото за обвинените в тероризъм у нас трима чужденци. Това заяви за Факти.бг адвокат Ивайло Абаджиев, служебен защитник на един от тримата обвинени за извършване на тероризъм – Ал Абдалах Ал Фади. Адвокатът е на мнение, че прокуратурата злоупотребява с общественото мнение и цели да настрои хората срещу обвинените още преди делото да е започнало. Тезата на защитата е, че обвинените чужденци не са виновни и че пред съда ще се представят доказателства, които ще докажат твърденията на сирийците.

Близък на терориста Далил: Някой го е използвал

Терористът с български хуманитарен статут на бежанец Мохамед Далил, който се взриви в германския град Ансбах и който рани 12 души, най-вероятно е бил използван заради слабата си психика и нестабилното си състояние, след като на два пъти е получил отказ за държавна закрила от федералните власти. Това заяви за Факти.бг председателят на Асоциацията на сирийските бежанци в България Мохамед Езз. Той лично познавал и се грижил за възстановяването на здравословното състояние на Далил, който преди три години пристига в България от турската граница. Тогава Далил имал рани по тялото си от сражения с правителствените сили в Сирия.

Леля Гошка - инвеститор на годината!

Летните пожари стартираха с палеж в дома на семейство Баневи. Телевизионните изяви на атрактивната двойка, както обикновено, не доведоха до всенародно съчувствие. Имали свои подозрения хората, изнудвал ги човек на Пеевски. Така името на позабравения вундеркинд на прехода отново се завъртя в медиите. Какво ти съчувствие. Колкото го срещнаха преди време протестиращите производители на зелена енергия, толкова го видя и бизнес двойката.

Хората - не, но заплака гората. Гората и планината. И на гората листето. А най-вече полето. Лумнаха стотици пожари – само за една нощ бяха потушени 166 огнища. И това ако не е проклятието на закрития телефонен номер.

Нито един университет не е застрахован от фалит

Напълно възможно е големите и по-стари висши училища да претърпят фалити, заяви за Факти.бг ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Той коментира думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че до 1-2 години предстоят масови фалити на висши училища.

Факти.бг припомня, че на правителствено заседание министърът на образованието Меглена Кунева, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, се обединиха около това, че е необходима мащабна оптимизация на разходите във висшите учебни заведения, още от следващата година. Според Горанов, ръководствата на университетите у нас не са се „напаснали“ към демографската ситуация – от една страна липсват студенти, а от друга страна липсва актуализация на специалностите, според търсенето на бизнеса и пазара на труда.

Нужен ли е нов мотор на Балканите?

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в България премина под мотото за нов мотор на Балканите. След години на дипломатически совалки Атина и София най-накрая дадоха заявка за сближаване на двустранните връзки.

„Имаме възможността да поставим ново начало в тясно и конструктивно сътрудничество. Намираме се в район, който е център на напрежения. Районът ни е дестабилизиран, но България и Гърция са пример за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си”, посочи след разговори с българския премиер Бойко Борисов - Алексис Ципрас.

„Необходимостта от създаване на по-добра Европа ни тласка да работим в по-тясно сътрудничество и в този дух направихме преглед на всички въпроси, така че да придвижим напред нерешените въпроси“, отбеляза гръцкият министър-председател.

Косата на алфа - мъжкаря

Забележително е колко много политици, особено от популисткото дясно пространство, имат непокорни прически. Силвио Берлускони, бившият министър-председател на Италия, използва черен молив, за да попълни местата, останали непокрити от двете присаждания на коса. Холандският демагог Герт Вилдерс боядисва косата си, сресана в стил „Моцарт“, в платинено русо. Борис Джонсън, един от основните застъпници за излизането на Великобритания от ЕС и настоящ външен министър на Обединеното кралство, се грижи да запази сламенорусата си коса в постоянно състояние на преднамерено безредие. Всички те имат огромен успех сред онези избиратели, изпълнени с гняв и възмущение срещу изтънчения градски елит.

Смелата нова стратегия на ЕС

Когато проблемите в Европа се натрупват – проваления опит за преврат в Турция и решението на Великобритания да излезе от ЕС, вниманието най-често се насочва върху наболелите настоящи проблеми. По-ранни проблеми, които сега изглеждат по-малко спешни, са пренебрегнати. В продължение на годините, ние европейците виждаме как нещата се разиграват, като на края нито един от проблемите, дори не изглежда близо до решение.

Сега трябва да се реши проблема с опита за преврат за Турция, като никой не знае какви ще са дългосрочните последици за тази толкова важна страна. В същото време Brexit без съмнение е истински удар за европейския проект. За съжаление една държава – членка избра да продължи пътя си сама. Но това не трябва да отведе ЕС към най-вредната възможна ситуация – тази на парализа.

Флиртът на Русия с фашизма

През последните години, западните политици започнаха да изпитват затруднения с определянето на руската политическа система, като често се прибягва до неясни термини - "нелиберална демокрация" или "авторитаризъм".

Може би руската система трябва да се определи като протофашизъм. Тя е по-мека от европейските фашистките държави от 20-те и 30-те години на миналия ХХ в, но, въпреки това, има ключовите елементи от тези режими. Сред тях са - структурата на руската политическа икономика; желанието да се идеализират държавата като източник на морален авторитет; особените черти на руската външна политика.

Стрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата?

През последните месеци Съединените щати се превърнаха в своеобразна сцена на множество нападения и стрелби, които отнеха живота на десетки хора.

Най-смъртоносната масова стрелбата в новата история на САЩ, се случи на 12 юни в град Орландо, когато Омар Матийн влезе в нощен гей клуб и започна да стреля по посетителите. Загинаха 50 души, а други 53-ма бяха ранени.

Случилото се потресе всички. Вълна от съболезнования и съпричастност заля Съединените щати и ЛГБТ общността, а полицията и спецчастите бяха поставени на пиедестал като герои. Но обърна ли някой внимание, че броят на загиналите, за краткото време, в което се случи стрелбата, някак изглежда нереалистично?

Предателят Тръмп

Ако Доналд Тръмп стане президент, Съединените американски щати ще имат проблеми в много измерения. Също и светът.

Нека започнем с това, че проблем ще бъде неговата неизмерима вулгарност. Америка е видяла много, но не и потенциален президент, който в телевизионен дебат обсъжда размера на пениса си.

Проблем ще бъде и неговата патологична омраза към жените. През 1992 година – в разговор с архитекта Филип Джонсън, описан в списание „Ню Йорк“ - той казва „С тях трябва да се отнасяш като лайно“. Той продължава да ги разглежда като отвратителни същества, „чиито ... кървят“– както казва на журналистката от Фокс Нюз Мегин Кели.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА