Last news in Fakti

20 Септември, 2016 07:00 10 391 11

Горят ни бушоните, мрем като за световно

  • горят-
  • бушоните-
  • мрем-
  • световно
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е рядкост милионер с нежно сърце и слаби ангели да предложи брак на проститутката, в която се е влюбил след интимности в скъп бардак. Все пак в масовия случай жриците предлагат за почасово ползване „обособени части“ от телата си, без да получат брачни окови.

Не можеш да си купиш цяло държавно предприятие или обект, включени в „Забранителния списък“, но за утеха можеш да си вземеш като обособена част това, което ти харесва от тях.

Това научихме покрай последните скандални сделки в столицата и е хубаво занапред да го знаем, преди прибързано да кълнем и пустосваме „народните изедници“ от всички цветове. Цялото не става, на парчета – може. И така – хапка по хапка. Дъвче се бавно, и се гълта по малко. Наведнъж е вредно.

„Не съм бушон“, обиди се отстраненият областен управител на София, след като от ъгъла на „Дондуков“ и „Васил Левски“ се понесе миризма на запусната конюшня, а журналистите го обидиха с това определение. Веселин Пенев иска да е поне трафопост, но системата има нужда от бушони – предпазители, които да гърмят и всичко да потъва в мрак, за колкото време е нужно. Както при потресаващия случай с купуването на шофьорски книжки, след който транспортният министър Ивайло Московски безпроблемно остана на поста си за сметка на бушона от бившата ДАИ с гардероба-трезор.

Ако някой обяви ден на отворени врати в българските затвори и осъдените вземат, че избягат, виновни с намалено поведение сигурно ще се окажат учениците, дошли да позяпат местата за лишаване от свобода. Нека свикват малките бушончета – животът е дълъг, а комплицирани ситуации дебнат отвсякъде.

Параолимпиецът ни Ружди Ружди се завърна от Рио със златен медал. Момъкът тласна гюлето от инвалидната си количка над дванадесет метра и заслужено спечели овации в родината.

Защо обаче упорито си мълчим за един спечелен бронзов медал, сякаш е срамно да си на почетната стълбичка и то в световна надпревара. Страната ни се класира трета на необявеното първенство на планетата по смъртност за 2015 г. Шампиони са представителите на бедно Лесото, а сребърни призьори – казаците от размирна Украйна. Нямаше посрещане, нямаше речи и снимки. А данните са от доклад на ЦРУ. Ако не на ДАНС, поне на американските партньори да вярваме…

Изпращаме без време и фанфари все повече нашенци. За високото спортно постижение своя значим принос дават стресът, тоталното отсъствие на здравна култура, пренебрегването и страхът от профилактика – да не ни кажат нещо лошо, консумацията на евтини, боклучави и отровни храни и напитки – с две думи злокачественият живот, който водим тук.

„Ти си отиде точно тогава, когато трябваше да се радваш на плодовете на своя труд“, четем на некролозите на електоралните единици, минали в отвъдното. Тъжна констатация, но без предложение за решение. Няма и как да има – милион и половина българи живеят под прага на бедност или с до 325 лева месечно. Вървим натам, ножиците на годините за пенсия и продължителността на живота, да се съберат. Така или иначе скоро няма да има кой да работи за старите хора – всеки да си  бачка до гроб и това е. Чиста работа. На вълка затова му е дебел вратът.

Копенхаген бил най-добрият град за живеене в света. Много важно. Друго изследване сочи, че там живеят най-нещастните хора. Ние безрезервно вярваме в това и призоваваме да не се обвърза на всяка цена щастието с материалното благополучие. Какво му трябва на човек – една разтърсваща любов и сляпа вяра в падането на лихвите по кредитите.

На Чърчил приписват думите, че Балканите имат повече история, отколкото могат да понесат. Тежестта наистина е ужасна. Дори паметниците ни изглеждат обременени с трудносмилаемо минало и се държат странно. Очите на Самуил светят,  новият паметник на генерал Колев в Добрич пее стария химн „Шуми Марица“, а според министъра на културата утре можем да видим паметници, които псуват на майка. Последното е неизбежно, стига авторът да търси достоверност.

Добрата новина, без която не можем е, че имаме нова индикация за края на прехода. За пръв път кандидат за президент заяви, че няма да гласува за себе си. Димитър Маринов – Пищова надмогна личния си интерес и всяка суета, и довери, че ще пусне гласа си за кандидата на управляващата партия. Категорично и още на първия тур. Само да го видел кой е.

Прав е. Преходът не е само икономика – той е бавна и болезнена трансформация в душата на всеки от нас и катарзис, след който иде синева…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    0 0 Отговор
    Има ли инстанция следяща с какво се храни българина и каква е храната по качество, по точно утровата която ядем.

    Коментиран от #4

  • 2 МММММММММММММ

    0 0 Отговор
    НАЛИ ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ ......

    Коментиран от #5

  • 3 Бравос

    0 0 Отговор
    "Какво му трябва на човек – една разтърсваща любов и сляпа вяра в падането на лихвите по кредитите. :)

    Евалата за статията !!!"
  • 4 xxx

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "georgi":

    Нали има агенция за безопасност на храните. Познай колко си вършат работата и дали са или не са подкупни...

    Много хубаво го е написал автора: консумираме евтини боклуци с които се тровим, а на всичкото отгоре нямаме и никаква здравна култура. Думите "здравна профикатика" пък са толкова чужди на българина, че е безмислено да изпадаме в подробности.

    п.п. поздравления за хубавата статия, дано накара и други да се замислят...
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "МММММММММММММ":

    кво речи?
  • 6 АНТИ ДЕМОКРАТ

    0 1 Отговор
    Даааа комунистическите бабки и дядовци ни надживяват упорито.СПОКОЙСТВИЕТО ОТ ОСИГУРЕНА РАБОТА ЖИЛИЩЕ ПОЧТИ НУЛЕВА БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ И СИГУРНА ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА ВОДЯТ ДО ДЪЛЪГ ЖИВОТ.ТИЯ НЕЩА СА ИЗКЛЮЧЕНИ ПО ЗАКОН ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА ПРИНУЖДАВАЩА ТЕ ДА ЖИВЕЕШ НА ТРЪНИ ЗА РАБОТА ПРЕСТЪПНОСТ КОМУНАЛНИ ТАКСИ РАСТЯЩИ НЕПРЕКЪСНАТО И Т.Н.
  • 7 Татяна

    1 0 Отговор
    А бе, антидемократ, виждал ли си изобщо през крим макарон демокрация? Изобщо знаеш ли нещо за това или ти е удоббно да се правиш, че работиш, а те да се правят, че ти плащат, какъвто беше девизът на соца?

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Не е от такова значение колко изкарваш, а как си се настроил мисловно. Важното е да имаш мир със себе си и в семейството, а дали може да се позволиш смартфон или не, това е маловажно. Материалното не те прави щастлив, а те подлъгва, че ако си го купиш ще си щастлив, което е измама. Абсурдно е да работиш и да не отделяш внимание на семейството си, а после да купуваш скъпи вещи и да казваш, че го правиш за тях. Не, децата и семейството се нуждаят от внимание, да им обясняваш кое е важно и кое не, ама малко хора го разбират и си мислят, че с пари и подаръци може да си осигурят детската любов. Накрая осъмват нещастни защото семейството е материализирано и нещастно когато не може да си позволи поредния харч.
    Научете се да живеете с малко и да сте доволни, покажете го на околните и те да видят, че може. Материалното е американската консуматорска пропаганда, реалните нужди са далеч по-малки.
  • 9 Браво

    0 0 Отговор
    Много добра статия. Евала.
  • 10 бобо

    0 0 Отговор
    Искахме демокрация ,а получихме тоталитарно-демократичен бъркоч, съчетан от най лошото на социализма и най лошото на демокрацията.
    От създаването си до сега Българската държава е имала най много 10 години истинска демокрация през миналия век. За което сме си виновни самите ние.
  • 11 АНТИ ДЕМОКРАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Татяна":

    Къв КРИМ Я КАЖИ ЗА КОСОВО И ПОДОБНИ НО ТУКА ИСКАШ ДА ИЗМЕСТИШ ТЕМАТА КАК ДЕМОКРАЦИЯТА УБИ НАШТА РОДИНА И ЗАТРИВА ФИЗИЧЕСКИ БЪЛГАРИТЕ СЪС СВОБОДИЯ ПОРНО НАРКОПОЛИТМАФИОТСКА УПРАВИЯ .