2 Октомври, 2016 06:01 12 890 9

По какво ще познаете умните хора?

  • умни хора-
  • образование-
  • университет-
  • интелигентност

Ето осемте признака

По какво ще познаете умните хора? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви качества имат високо интелектуаните личности? Ето осемте признака според изследването на Business Insider, анализирано от шведския вестник „Свенска дагбладет“.

Умеят да действат според обстоятелствата

Кариерата на гуруто на инвестициите Уорън Бъфет е пример за отлична способност да се приспособява към променливите пазарни условия и различния делови климат. Някои потребители на сайта Quora отбелязват, че на интелектуалците е присъщо да имат успехи в различни условия. Един човек пише, че умните хора се приспособяват към обстоятелствата и „показват на какво са способни независимо от трудностите и ограниченията“. Тази идея се потвърждава от психологическото изследване на „Human intelligence“. В него се подчертава, че умът – това е способността поведението да се променя, за да се достигне по-голям успех в зададените обстоятелства, вместо да се променят самите условия на дейността.

Разбират, че не знаят всичко

Доналд Тръмп издигна своята кандидатура за президент без да има политически опит. Често го критикуват за некомпетентност и за нежеланието си да я признае. Най-умните хора са способни да признават, че не разбират в една или друга област. Потребител на Quora пише, че интелектуалците не се боят от думите „аз не зная“. А този, който може да признае, че не знае или не умее нещо, е готов да се научи. Наблюдението се потвърждава от класическото изследване на Джъстин Крюгер и Дейвид Данинг „Как трудностите в осъзнаването на собствената некомпетентност водят до завишена самооценка“. Те откриха, че колкото е по-глупав човек, толкова повече той прави преоценка на своите възможности. Бил е проведен експеримент, който показва, че 50 процента от студентите, чиито резултати на изпити са по-лоши от тези на другите, са преоценили количеството на правилните отговори на въпросите. А тези, които имат по-добри резултати, малко са недооценили своите постижения.

Много са любопитни

Изпълнителният директор на Yahoo Мариса Найер е известна като човек, който е вклюзбен в своята работа. Тя сама се нарича жаден за знания ботаник. По слухове Алберт Айнщайн е твърдял, че няма особен талант. „Но аз съм силно любопитен“, е казвал той. Или по формулировката на потребителите на Quora „умните хора си позволяват страстно да се увличат по нещата, които другите възприемат като даденост. В изследването „Високият интелект в детството показва откритост към новото в по-голяма възраст“ през 2016 г. Са взели участие хиляда британци на възраст до 50 години. Както се изяснява, тези, които на възраст до 11 години са показали добри резултати в тестовете IQ, на границата на 50-те години са по-скоро готови за нов опит, отколкото другите.

Чужди са им предубежденията

Директорът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън постоянно се сблъсква с нова информация за икономиката и винаги е готова да преразгледа предишната си позиция. Интелектуалците са открити за нови идеи и възможности. Както се казва на сайта Quora , те са „готови да възприемат и обмислят новата информация като проявяват по-голяма откритост“, а така също и да „приветстват алтернативни решения“.

Психолозите твърдят, че непредубедените хора, които се интересуват от алтернативни гледни точки и които са готови обективно да обмислят аргументите на всички страни, обикновено показват по-добри резултати в тестовете за интелигентност. При това интелектуалците обикновено са внимателни в избора на гледни точки и перспективи.


Интересни са на самите себе си

Основателят на Apple Стив Джобс е бил известен със своя индивидуален стил на управление на компанията. Един от потребителите отбелязва, че високо интелектуалните хора обикновено са индивидуалисти. Любопитно е, че и авторите на изследването „Как интелекта, плътността на населението и приятелството влияят на щастието в съвременния свят“ са направили извод, че интелектуалците имат по-малко удоволствие от общуването с приятели, отколкото другите хора.

Висока степен на самоконтрол

финансистът Джордж Сорос притежава отличен самоконтрол. Много години той е вземал рискови решения и не се отказвал от тях, независимо от първоначалните загуби. Участник в обсъждането на Quora е на мнение, че „преди да се захваната за работа умните хора умеят да контролират своите пориви като „определят и планират целите, изследват алтернативните стратегии и обмислят последствията преди да се заемат с дейността“. Учените също намират връзка между ума и самоконтрола. На участниците в едно изследването от 2009 г. Са предложили да изберат едно от две финансови поощрения – по-малка сума веднага или по-голяма сума по-късно. Както се изяснява, който е избрал отложеното заплащане на по-голяма сума пари, е имал по-високо ниво на самоконтрол. Учените, провели изследването предполагат, че една и съща част от мозъка отговаря за решаването на сложните на сложните задачи и за самоконтрола при постигането на целите. 


С тях е весело

Казват, че IQ на звездата от „Приятели“ Лиса Кудроу е 160. Потребител на Quora е уверен, че интелектуалците винаги имат чувство за хумор. Експертите се придържат към същото мнение. Тези, които са измисляли май-смешните реплики в комиксите, са показали по-добри резултати в устната проверка на интелектуалното ниво. Има и изследване, което доказва, че професионалните комици мат средно високо IQ.


Внимателни са към чувствата на другите

Когато Ян Карлсон, бившият изпълнителен директор на SAS, преди 30 години издаде книгата за лидерството, това беше пробив. Той нарече ключът към успеха „любещото ръководство“ и създаването на добри условия за работниците.

Умните хора практически усещат чуждите мисли и чувства“, пишат на сайта Quora. Психолозите обясняват емпатията като способност да се отчитат чуждите чувства. Това е важна част от емоционалния интелект. Личности, имащи висок емоционален интелект, обикновено обичат общуването с нови хора и с удоволствие се учат от тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и в медиите има К

    0 1 Отговор
    УМНИЯ ЧОВЕК НЯМА НУЖДА ВИЕ ДА МУ КАЗВАТЕ КАК ДА СЕ ДЪРЖИ

    Коментиран от #2, #3

  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "и в медиите има К":

    Никъде в статията няма ПРЕПОРЪКИ,а единствено КОНСТАТАЦИИ
  • 3 Чакала

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "и в медиите има К":

    За сметка на това пък глупакът все си внушава че някой му пречи
  • 4 Хараламби

    0 0 Отговор
    Какво общо има снимката със статията?
  • 5 кигухгкй

    1 0 Отговор
    и как да ги познаем?
    ТЕ АКО СА УМНИ НЯМА ДА СА ТУК
    тук остават най смотаните
    и от тях трябва да очакваме растеж
    КАК?????
  • 6 Тодор

    0 0 Отговор
    На всичко отговаря само Бойко Борисов!
  • 7 Умен

    1 0 Отговор
    Умният човек напуска България!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Умните

    0 0 Отговор
    Умните хора ще ги познаете по това, че не гласуват за ГЕРБ и предателя Борисов