15 Октомври, 2016 08:00 2 477 7

Политическата ни система има нужда от сериозно преразглеждане

  • политическата-
  • система-
  • сериозно-
  • преразглеждане
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При нас представителните форми на властта се държат като Краля – Слънце.  Причината те да се държат така, загърбвайки проблемите на ония, които са ги избрали, са самите избиратели. През втория мандат на Борисов управляващите добиха самочувствие, че „като си пееш пенкеле, кой ли ми те слуша”. Това заяви в интервю за Факти.бг социологът Мира Радева по повод недомислиците в изборния кодекс и предизборната кампания.  Тя коментира и предстоящия референдум, иницииран от "Шоуто на Слави". Аз очаквам до последния момент  управляващите  да въртят и да сучат и да намалят избирателната активност за референдума, т.е. повече хора да гласуват за президентския вот, отколкото за референдума, за да може по този начин гласуването на референдума да се обезсили и да няма значение за хората. Българската политическа система има нужда от сериозно преразглеждане и търсене на нов подход.

Г-жо Радева, недомислиците в Изборния кодекс рефлектират с пълна сила в момента.  Как бихте коментирали това, че много от българите във Великобритания ще останат без изборни секции ?

Недомислиците около това как ще гласуват българите в чужбина беше много пъти остро коментиран. Знаем, че имаше и протести, че имаше активизация на българите в чужбина. Но депутатите се направиха, че не ги чуват. Защото очевидно смятат, че могат да си го позволят. Аз обаче, въпросът, който си задавам е, след като депутатите се оказват толкова глухи за исканията на хората в каква степен те ги представляват. Аз мисля, че точно този казус, а и много други, показва, че при нас представителните форми на властта се държат като Краля – Слънце или като Мариян – планета: „Като няма хляб, яжте пасти”. Т.е. за мен единствената причина те да могат да си позволят такъв тип отношения към избирателите е, че избирателят е показал, че го търпи. Причината те да се държат така, загърбвайки проблемите на ония, които са ги избрали, са самите избиратели. Докато избирателят не разбере, че трябва да изисква от депутатите, че трябва по всякакъв начин да отстояваме управляващите да изпълняват обществения договор. Ако този обществен договор не се спазва от някого от тези, които са дали властта, трябва да се постараят да си я поискат обратно или да се държат по начин, по който да респектират управляващите. В случая, аз това, което забелязвам е, че при първия кабинет Борисов се отстъпваше за щяло и не щяло и даваше заден в много случаи. Веднага си спомням протестите на разни еколози и когато ставаше въпрос за строеж на нови лифтове на Витоша и на Банско и т.н. През втория мандат на Борисов управляващите добиха самочувствие, че „като си пееш пенкеле, кой ли ми те слуша”. И изведнъж се оказа, че каквото и да казват хората, то няма значение. А сега да си направят извода всички, които ще гласуват на 6 ноември, трябва да си направите извода и е нужно избирателят да изисква много повече. Като не става с мирни средства има и гражданско неподчинение. Трябва да се научим да отстояваме правата си. Всички, които гласуват в чужбина, всъщност имат намерение да се върнат в България, дори и да считат, че мнението им не е толкова важно. Ако те нямаха намерение да се връщат в България, нямаше да гласуват. Като искат да не се манипулира вота в Турция има много формули,  по които това може да стане. Напротив те години наред си затварят очите за вота в Турция, защото ДПС беше с всяка власт, с която и текне. И за това има толкова скандали около присъствието на ДПС не просто в политиката, а и в икономиката. Защото всъщност българските политици дадоха този шанс на ДПС да се чувства недосегаем. Така, че това, няма никакво отношение към избирателите, тук става дума за елементарна организация на изборния процес.

Оставаме с впечатление като, че всички искат да заметат някак си референдума за мажоритарния вот. Стана ясно, че ЦИК е на мнение, че не трябва в комисиите да подават и бюлетината за референдума, а това да се случва само, ако избирателят си я поиска....

Аз смятам, че за съжаление настоящето мнозинство не подкрепя промените, които се целят с този референдум. Те смятат, че този референдум играе против тях. В този смисъл, аз очаквам до последния момент  те да въртят и да сучат и да намалят избирателната активност за референдума, т.е. повече хора да гласуват за президентския вот, отколкото за референдума, за да може по този начин гласуването на референдума да се обезсили и да няма значение за хората. И тук зависи пак от това как ще постъпят хората. Ако хората разбират смисъла на референдума, те сами трябва да го подкрепят, а не просто да чакат избирателните комисии да им дават бюлетината, а да си я търсят. В този смисъл ясно е, че има желание или  решение на управляващите да няма резултат от този референдум, но хората са тези, които вземат окончателното решение. Така, че дали ще ми подават бюлетината или не, мен не ме интересува, аз като знам за какво искам да гласувам отивам и си вземам бюлетината. Призивът ми е хората да не се оставят да бъдат манипулирани.

Стана ясно, че няма как концепциите на кандидат - президентските двойки да стигнат до избирателя за толкова кратко време, стана ясно, че няма време за дебат, какви са Вашите прогнози за президентските избори.

Много недостоен беше подхода, че оставиха кампанията да протече през последния един месец . Аз съм го казала няколко пъти и това е скандал и показва, че за съжаление българската политическа система има нужда от сериозно преразглеждане и търсене на нов подход. Не може да се остави дебатът кой да бъде държавния глава, колкото и да иска Бойко Борисов да е център на властта, президентската институция, така както тя е замислена, има огромно значение. Ние, ако уважаваме Конституцията, трябва да се отнасяме с изключително уважение по начина, по който избираме държавния глава. Приказки от сорта ние сме във война, имигрантите идват тук и ще ни залеят, целят да отклонят общественото внимание, защото Бойко Борисов, министър-председателят Слънце, не желае никой да го засенчва. Той има интерес да посочи някой, както направи с Росен Плевнелиев и сега с Цецка Цачева, да скочи някой и да каже: „Овце, гласувайте” . Той има интерес да го направи и го прави. Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Виждаме вече излязоха две проучвания на общественото мнение и независимо от този подход, който аз намирам за абсолютно неприемлив, Цецка Цачева още на първи тур ще бъде първа, а на втори тур е много възможно да спечели изборите. Защото има зад себе си огромната мощ, огромната сила на структурите на ГЕРБ. При това положение онази политическа промяна, от която се нуждае българското общество, разбира се, няма да се състои. Така, че избиратели като тези, които вземат решение , каквото и да си говорим очевидно тона, начинът, по който е структурирана партия ГЕРБ отговаря на обществените очаквания. И както е казал Хегел: „Всеки народ си заслужава правителството”. Има обаче нещо друго в тази кампания, което не мога да премълча. Изключително удобната позиция, която са заели всички останали претенденти за властта. Имам чувството, че те не се състезават с ГЕРБ, те просто му правят услуга по-лесно да стигне до президентския вот. До момента Румен Радев, който уж трябва да представлява центъра на опозиционната вълна се представя изключително незадоволително – отказа дебат по Нова телевизия, това което видях като клип е много слабо, че е неубедителен. И все пак като виждаме тези данни от проучванията – една голяма част от хората имат желание да гласуват алтернативно на статуквото. Въпросът е, че партиите се държат инфантилно, услужливо и направо дават властта в ръцете на ГЕРБ. В този смисъл, колкото избирателите, дваж повече са политическите актьори, са причина за сегашното положение. В България това е волята за властта и тя си се реализира по начина, по който решават. На този етап очевидно това е нашата политическа зрялост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хегел

    0 0 Отговор
    Ох, Миме, да ти шепна на ушенцето, във врата да ти дишам, котьо.Ох.
  • 2 БайХой

    0 0 Отговор
    Хегел.чо не те ли е гнус като я гледаш само?!

    Коментиран от #5

  • 3 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    Г -ЖО РАДЕВА ,ГЕРБ НЕ ПЕЧЕЛЯТ ЧЕСТНО ИЗБОРИТЕ,А НАПРАВО НИ КРАДАТ ВОТА.ДОПУСКАМ ,ЧЕ ЗНАЕТЕ ЗА ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ СХЕМИ,ЧРЕЗ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ МНОГО ВИСОК ПРОЦЕНТ.НАРОДА НЕ ИМ ГО ДАВА ТОЗИ ВИСОК ПРОЦЕНТ НА ПОБЕДА,А ТЕ САМИ СИ МАНИПУЛИРАТ И ФАЛШИФИЦИРАТ СПИСЪЦИ И ПРОТОКОЛИ.НО ВИ Е СТРАХ ДА ГО КАЖЕТЕ.ЗАЩО ГО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ.
  • 4 Тряс

    0 0 Отговор
    Мариян – планета???!!! Абе вие не си ли четете творбите преди да ги пуснете на матряла? Да скочи Мария-Антоанета па да ви запука с едни пасти...
  • 5 Хегел

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БайХой":

    Гледам филосовски на нещата.А на три ракии-ох, котьо.
  • 6 пеньо

    0 0 Отговор
    а другарката радева кога ще прразгледа външния си вид?
    да си купи огледало,че е много зле горката,с тая си външност,не може да прилъже и циганин,беше прилъгала един фалшив професор и той и избяга
  • 7 Президента

    0 0 Отговор
    Тая патка не беше ли в бай брадър? И си позволява да ръси мозък, те това е върховна наглост.