Last news in Fakti

11 Декември, 2023 09:04 8 784 40

Засича ли вече Тол системата средна скорост… Георги Темелков пред ФАКТИ

  • георги-
  • темелков-
  • тол-
  • система-
  • скорост-
  • камери

За успешното внедряване на системата за секционен контрол на средната скорост са необходими и изменения в законодателството, казва директорът на Националното тол управление

Засича ли вече Тол системата средна скорост… Георги Темелков пред ФАКТИ - 1
Снимка: АПИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тол системата следи продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно превозно средство (МПС) и от скоро заснема и превишената скорост. Как се развива системата… Пред ФАКТИ говори Георги Темелков, директор на Националното тол управление.

- Г-н Темелков, камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта. Какво означава това? Ще засичат ли вече на принципа скорост-време, за да се отчете превишена скорост, ако между двете камери се кара по-бързо?
- Не, все още камерите не са сертифицирани. Агенция „Пътна инфраструктура“ и Национално тол управление в партньорство и тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи и Българския институт по метрология към Министерство на икономиката работят по разработването и внедряването на система за секционен контрол на средната скорост. Целта е да бъде подобрена пътната безопасност и да се намали броят на пътнотранспортните произшествия чрез точно измерване на средната скорост по различни отсечки на пътната мрежа и санкциониране на нарушителите от МВР. Проектът е в процес на разработка.

- След колко време системата ще заработи нормално?
- В момента се провеждат замервания и изпитвания като част от процедурата за сертификация на системата от Българския институт по метрология. По този начин системата ще отговаря на всички законови и технически изисквания, за да бъде осигурен надежден и ефективен контрол на движението. За успешното внедряване на системата за секционен контрол на средната скорост са необходими и изменения в законодателството, за да се улесни правоприлагането и ефективното използване на данните от системата. Тези промени ще прецизират правомощията на МВР при използване на данни от системата и възможността за налагане на санкции при установени нарушения.

- Националното тол управление с колко камери разполага?
- Електронната система за събиране на пътни такси има 295 стационарни контролни точки и 50 мобилни контролни точки. Към момента системата регистрира единствено нарушения, свързани със заплащането на пътни такси.

- Как става връзката с МВР, за да могат те да упражняват контрол и да налагат глоби? Вече работи ли връзката с МВР, или ще заработи скоро?
- И в момента данни за скоростта на пътните превозни средства, преминаващи през стационарните контролни точки на електронната система за събиране на пътни такси, се изпращат към МВР. Предоставените данни дават информация за движението на пътните превозни средства и потенциалните нарушения на скоростта, но е невъзможно налагането на глоби за нарушения от МВР, защото няма сертификация от Българския институт по метрология.

- Какви са приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента? Изпълнява ли се заложеният приходен план?
- Приходите от пътни такси до момента са около 708 млн. лева. Приблизително 249 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол над 434 млн. лева. От контролната дейност на системата приходите са над 23 млн. лева. Приходите са в съответствие с годишните ни прогнози, като има увеличение в сравнение с предходната година. Общите приходи от тол и винетки се очаква да достигнат до около 808 млн. лв. до края на 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 1 Отговор
    За МОМЕНТНА скорост , те си работят и сега, но не са свързани със контролните органи ❗
    А понятие "СРЕДНА СКОРОСТ" няма в ЗзДП ❗
  • 2 обективен

    59 1 Отговор
    АПИ , ПАПИ , ЛАПИ . !!! Всичко това е направено за да не се строят и поддържа инфраструктурата !!!!Работниците по пътищата са по малко от тези в кабинетите !

    Коментиран от #8

  • 3 Факт факт факт

    37 6 Отговор
    Какво като ТОЛ засича скоростта, поредната скъпа безмисленост на МВР, както и впрочем Тетра за следене на хора! Щетите ще са огромни за хората повярвяйте!
  • 4 Дуньо простия

    48 1 Отговор
    Тия, не са ли ония, дето не можаха да скопосат, как едни винетки да си купиш онлайн ???
  • 5 донк

    46 5 Отговор
    В Австрия се опитаха да направят същото и падна в съда като нерегламентирано събиране на данни и местоположение. Нарушаване на човешките права. Незаконно следене и така нататък.

    Убеден съм че и тук ще падне.

    Коментиран от #16, #19

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 3 Отговор
    Каква СРЕДНА СКОРОСТ ще отчетат две камери, ако часовниците им "се разминават" с 30 секунди🤔❓
    В едната посока ще е -30сек. , а в другата +30сек ‼️

    Коментиран от #34

  • 7 Местния Козар

    46 2 Отговор
    Ще повярвам, че всичко се прави с цел превенция на ПТП и контрол на скороста, само когато видя турчин да плаща глоба в България.......за сравнение на КПП в Турция те проверяват и плащаш на място, иначе няма мърдане.....

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Tака е

    38 0 Отговор

    До коментар #2 от "обективен":

    Много вождове, а малко индианци. Шефове, канцеларии, секретарки, кафета и милионна тълпа неработеща администрация. Нулев контрол на работещите по пътищата ни и затова пътните ни знаци са анархия, а пътищата ни са като след бомбандировка.
  • 9 6Х6

    39 3 Отговор
    Засича, не засича още не се знае, както винаги в БГ. Що не почнат да засичат средна скорост на ремонтите, която клони към нула, а?
  • 10 флипп

    37 3 Отговор
    Замислете се колко неописумо по сериозни проблеми има страната ни, тези животни искат още три кожи да ни свалят.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Местния Козар":

    За каква претенция става дума изобщо🤔🤔🤔
    Тежката санкция отнемане на МПС е въведена срещу причината за 2-3% от тежките ПТП ❗🤔

    Коментиран от #13

  • 12 Петър

    38 1 Отговор

    До коментар #7 от "Местния Козар":

    Прав си на 100%, тези и триногите камери не са с цел превенция, те са с цел кърпене на бюджета на България, няма икономика, няма постъпления в бюджета, държавният апарат в България се издържа от глоби.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ПРЕВЕНЦИЯ
    /изв./
  • 14 12345

    27 1 Отговор
    още един контрол за поддържане на неефективната система, а реално, няма хора! А взаймо връзката е следната - колкото повече контрол, толкова по-малко права и свободи, а от там и по-малко хора в държавата.
  • 15 БАРС

    23 1 Отговор
    НЕЩО НЕ Е НАРЕД В ГЛАВИТЕ НА ТИЯ.КАКВА СРЕДНА СКОРОСТ .НАЙ МНОГО ПТП ИМА ПРИ НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ НАВЛИЗАНЕ В НАСРЕЩНАТА ЛЕНТА А НЕ ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОС..ИМЕННО ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ГЛОБИТЕ ЗА ТАКОВА НАРУШЕНИЕ И ТАМ ДА СЕ СЛАГАТ КАМЕРИ.НА ПЕШИХОДНИТЕ ПЪТЕКИ СЪЩО ЗАЩОТО И ТАМ НЕ МАЛКО ИМА ЗАГИНАЛИ ПЕШЕХОДЦИ.И ДРУГО ДА НАПРАВЯТ КАКТО В ИЗРАЕЛ ПИЛ ИЛИ СЕ ДРОГИРАЛ ЗА ВИНАГИ ДА МУ ОТНЕМАТ ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА.ГАРАНЦИЯ ЧЕ ТАКЪВ ЗАКОН ЩЕ ПОМОГНЕ И ТО МНОГО.
  • 16 честен ционист

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "донк":

    Не бъди толкова убеден. През глобите ще ви насъберат автомобилите.
  • 17 Само с глупости

    26 0 Отговор
    и рекет се занимавате. Влагате милиони, за да изкарвате милиони, а не да решавате проблеми.
  • 18 Това е тъпо, защото примерно

    23 1 Отговор
    минавам на първата камера с 20-30 км над разрешената скорост, а малко по-нататък спирам да пикая, да пия вода или каквото там се сетя. После минавам на втората камера след 10 минутно забавяне и излиза, че не съм в нарушение, щото средната ми скорост е в норма.

    Коментиран от #23

  • 19 оня с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "донк":

    може и да НЕ падне, ако променят чл.32 от Конституцията
  • 20 А да ни имплантират подкожно

    13 0 Отговор
    по 1 gps тракер не искат ли? Таман ще следят и средната скорост на пешеходците.

    Коментиран от #36

  • 21 саси

    17 0 Отговор
    А кое ще гарантира, че камерите на тази тол система са синхронозирани по време?

    Коментиран от #22

  • 22 Дуньо простия

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "саси":

    Компютрите отдавна са направени да си синхронизират времето с някой сървър. Това си е в операционната система, пък този софтуер ще работи под нейно управление. Освен това, чак пък да са толкоз неграмотни, че две камери да са вързани на отделни конфигурации и софтуери, едва ли. И да има разлика във времето, то е някакви милисекунди, дето изобщо не играят роля.

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 23 Лудия касапин

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Това е тъпо, защото примерно":

    Още като я измислиха тази простотия, ми мина същото през акъла.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ако говорим...

    9 0 Отговор
    ...за средна скорост по околовръстното Люлин - Младост, 20,8 километра, от 7 км/х, за средно час и двадесет минути посоко, то всичкото парламент и държавни структури са за каторйен затвор! Казах!

    Коментиран от #29

  • 28 редник

    11 0 Отговор
    /Общите приходи от тол и винетки се очаква да достигнат до около 808 млн. лв. до края на 2023 г./

    И какво се "случва" с тези милиони?...

    Коментиран от #33

  • 29 Патилан

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ако говорим...":

    А те не са балами.Ще ти засичат от Бояна до Цариградско или до Ботевградско.Тук където пълзиш няма кой да се занимава.И като така ,кога най сетне ще се махне светофара за Младост на околовръстното?Беше сложен там заради липсата на детелина.Сега вече има детелина но светофара си седи.
  • 30 Ти да видиш

    21 0 Отговор
    Ше ми засечете дедовеца! Ше маскирам номерата! Колите ни се изпозадръстиха и изпочупиха от вашите простотии! Направете пътищата по добри и катастрофите ше намалеят!
  • 31 ⚜️Просветен⚜️

    4 1 Отговор
    Минаваме с аверчетата през камерата бавно, спираме след нея за по цигарка и кафенце, а после си правим брутална гонка до следващата камера, защото средната ни скорост не е проблем! Ние 20 Мин сме пили кафе !!!
  • 32 Иван

    2 0 Отговор
    Мамка им и на тях.
  • 33 За камери и

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "редник":

    триноги
  • 34 УдоМача

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Елементарно е! Ясно е, че ще имат комуникация в мрежата за да пращат данните. Това значи, че спокойно могат да си сверяватт времето по един NTP сървър и ще са точни. Тези, които карат нормално просто няма от какво да се страхуват.

    Коментиран от #37

  • 35 БГ Трол

    6 0 Отговор
    А освен средна скорост, среден пръст могат ли да засичат?
  • 36 Дейвид

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "А да ни имплантират подкожно":

    Не се притеснявай - и това ще стане - само след няколко години. Стой та гледай. В някои от т.нар. "цивилизовани" страни вече се прави, засега доброволно. Колкото до автомобилите - почти всички нови коли от премиум клас имат GPS Tracker фабрично вграден. Много от застрахователите на подобни автомобили също го изискват при сключването на пълна застраховка.
  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "УдоМача":

    Елементарно е светофарите да се регулират спрямо трафика, АМА НЕ ‼️
    Седя си 40 секунди САМА кола на светофара и чакам да позеленее ❗
    За каква средна скорост ще е глобата в участъка между Варна и Златни пясъци, където има огр. и 70, и 50, и 40, и 60 .... ❓
  • 38 мнение

    0 0 Отговор
    Това вече е диктатура и тотално следене и ще се прилага само за обикновените хора. Тези с връзките винаги ще се изплъзват.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.