9 Декември, 2016 14:43 8 414 5

Je suis баба Донка

  • je suis-
  • баба донка-
  • милен ганев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Месеци наред всяка сутрин на будката за вестници засичам намръщен мъж с работни дрехи, който си взема пакет цигари, две картончета на късмета и кафе. Пали цигара, търка, псува и заминава за работа, стартирал деня с минус 10 лв. Някои опитват да го заговорят, но той не се трогва нито от успеха на „Лудогорец“, нито от подвизите на Кобрата. Една сутрин проплака на продавачката, че „ония педали“ го държали на 500 лева. Само че беше сбъркал адреса. „Какво се оплакваш, аз мръзна тук за 450…“, изстреля жената. И той се изниза неразбран към автобуса…

Дали измамената баба Донка, изгоряла със 125 хиляди лева, има представа колко народ зарадва с нещастието си. Особено след шока от печалбата на леля Гошка, вгорчила лятото на същия брой хора. Едва ли. Просто още е рано и шокът я държи настрана от синдрома „какво ще кажат хората“. По-късно ще усети и тази екстра. Тя и други измамени като нея търсят помощ и съчувствие от възможно най-неподходящите източници – медиите и сеирджийската им аудитория. Едните се радват, че имат пикантна и злободневна тема, а другите, че не са на мястото на прецаканите. Когато леля Гошка удари чисто 54 милиона евро и се провикна: „Васко, спечелихме!“ с шампанско в ръка, търкащият картончета суверен изпадна в покруса. Не стига, че Захари Бахаров всеки ден презентира разни изплували от нищото късметлии, сякаш извадени от лаборатория на научнофантастичен филм, ами и лелката прати страданието на завистниците в друго парично измерение.

По ирония на съдбата в случаите на леля Гошка и баба Донка има испанска връзка. Късметлийката живее от години там, където пребивава и синът на обраната. Да кажем, че баба Донка скайп не ползва, но поне да бе врътнала един телефон на момчето си. Така и така, твой приятел дойде за парите, предлага и апартамент да ми купи…Не би. Стиснала се бабата, пък и вълнението от изгодната сделка замъглило съзнанието. Един познат още се радва на жива баба, но рядко я посещава, защото му се кара щом влезе да се къпе или пусне телевизора – много ток харчел. Та така…

Рядко някоя от безбройните жертви на телефонните измамници признава вината си. Наскоро показаха един обран до шушка пенсионер, който продължаваше вече седмица да чака мнимите полицаи да му върнат парите, които взели за да заковат измамниците. И се караше на жена си, че нищо не разбира и те ще се върнат. Битият – бит. Народът го е казал. Случайно или не, у нас имаме една и съща дума за начин на живот и за човек, който е ял бой. Мнозина от нас постъпват незряло, въпреки напредналата си възраст, но като цяло обществото ни е узряло за денонощен телевизионен канал само с телефонни измами и насилие в детски заведения. Все пак, редно е да благодарим на баба Донка, че изтри кошмарния помен от печалбата на леля Гошка. И да пуснем по едно Je suis баба Донка във фейсбук – дължим й го.

Както казваше Джон Ленън, животът е това, което ти се случва, докато чакаш „Съдебен спор“. А ни е отредено толкова малко време, за да се насладим на тайнството, наречено живот. Първо се палим по хранителни добавки, после пустосваме детските надбавки, след тях пенсионерските и неусетно дошло време за…раздавката. Календарът и часовникът са двете върхови постижения на човешката самонадеяност, в трогателно обречения опит да се създаде удобство чрез фрагментиране на времето. Защо, бе, хора – толкова стрес и притеснения, само за да стигаме навреме за работа.

Другото тайнство, наречено любов, хваща по неведоми пътища. Може да мине през стомаха, през мола, през Джъмбо и откъде ли не. Ако родителите са ви гледали зле и сте недохранени, бракът е вероятно най-скъпият, но пък сигурен метод, да качите килограми. Важно е правилно да тълкуваме знаците, които ни праща съдбата. Ето – гребната база в Пловдив замръзна точно в деня за безплатен никулденски риболов. Случайност или лоша поличба?! Кметът Тотев можеше да се покаже като широкоскроен и да разреши улова с динамит в празничния ден, вместо заря. Така и така наскоро се изрепчи на Бойко, макар и облян в сълзи.

Да продължим със знаците на съдбата. Обират 125 хиляди от пенсионер, точно когато от парламентарната трибуна се леят призиви за вдигане на минималната пенсия на 300 лева. Баба Донка може силно да навреди на наборите си с размера на отнетите й спестявания. Това са старчески неволи. А какво да кажем за младите, благодарение на които се запознахме с понятието функционална неграмотност. Такива били към 42% от деветокласниците. Не че не могат да четат – могат те, но ей така, за спорта. Без да разбират прочетеното.

Леден душ претърпяха и без съмнение функционално грамотните учени от БАН, които в рамките на ден получиха и изгубиха 10 милиона от бюджета си за следващата година, поради особеностите на българския парламентаризъм. Такава е системата. Ако желаете да се борите с нея, имайте предвид, че могат да ви поставят на системи. До Коледа ще има и слънчеви дни. Ако ви дойде до гуша от управници и институции, можете да излезете да повикате „Оставка“, „Убийци“ или „Геноцид“ пред някоя ведомствена сграда. Доказано е, че това не променя нищо, пък и сега сме в полу-безвластие. Може пък да ви олекне, а и защо да се завирате вкъщи. А и като знаем, че следващата диета започва чак на 3 януари, ситуацията не е чак толкова потискаща…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 2 Отговор
    Ай дух суп,имала дала.
  • 2 бббббб

    3 1 Отговор
    Куха лейка. Вече няма ,какво да дава.Калко и да им говорят пак не разбират от дума.
  • 3 име на гост

    12 0 Отговор
    Най-после една хубава статия!
  • 4 бай Пешо

    4 0 Отговор
    Единственото нещо ,което нема лек за момента е ПРОСТОТИЯТА!
    ТО и за това немаме държава!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.